O carte pe zi: „Trăgători şi mistificatori. Contrarevoluţia Securităţii în decembrie 1989”

„Trăgători şi mistificatori. Contrarevoluţia Securităţii în decembrie 1989” de Andrei Ursu , Roland O. Thomasson , Mădălin Hodor, analizează rolul jucat de instituţiile de forţă ale ţării în revoluţia din 1989, înainte şi după căderea regimului comunist.

Urmărește
727 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Trăgători şi mistificatori. Contrarevoluţia Securităţii în decembrie 1989”

O carte pe zi: „Trăgători şi mistificatori. Contrarevoluţia Securităţii în decembrie 1989”

Autorii reconstituie momentele-cheie pe baza unor mărturii ale celor care s-au aflat în mijlocul Revoluţiei şi a unor documente de arhivă recent descoperite.

Semnalăm o carte foarte necesară între mulţimea de titluri care au analizat din fel şi fel de unghiuri evenimentele din decembrie 1989. Autorii analizează rolul jucat de instituţiile de forţă ale ţării înainte şi după căderea regimului comunist, reconstituind momentele-cheie pe baza unor mărturii ale celor care s-au aflat în mijlocul Revoluţiei şi a unor documente de arhivă recent descoperite. Cu ajutorul acestora se aduc noi dovezi care, coroborate, susţin ideea că împuşcarea revoluţionarilor după 22 decembrie nu a fost „foc fratricid” cauzat de panica şi haosul acelor zile, ci urmarea unui scenariu dintr-un plan pus la punct cu câţiva ani înainte.

Un volum care este, în primul rând, cum o spun autorii în introducere, un dosar cu probe care să ducă la aflarea adevărului.

De ce acum această carte?

„Rechizitoriul Secţiei Parchetelor Militare (SPM), anunţat cu fanfară în aprilie 2019, pretinde că a «finalizat» dosarul Revoluţiei din decembrie 1989. Actul de acuzare în 12 tomuri (dintr o documentaţie de «peste 3.300 de volume») a trimis în judecată trei (3) inculpaţi, printre care pe Ion Iliescu. Pe scurt, procurorii «au constatat că întreaga forţă militară a României începând cu 22 decembrie 1989, ora 16:00, s a pus la dispoziţia Consiliului FSN».

Şi totuşi, majoritatea probelor credibile pe care le am consultat (unii dintre noi, de mai bine de 20 de ani) dovedesc contrariul. Nu «întreaga forţă militară a României» s a pus la dispoziţia Revoluţiei. În realitate, prin acţiuni teroriste, de diversiune şi de comando, formaţiuni ale Securităţii pregătite pentru lupta «pe teritoriul vremelnic ocupat de inamic» au declanşat o veritabilă contrarevoluţie disimulată. Autorii acestei cărţi au publicat un studiu în care au expus deja o sinteză a probelor avute la dispoziţie. Vom prezenta mai multe şi mai pe larg în paginile ce urmează. După cum se va vedea, multe dintre aceste probe sunt accesibile oricui, inclusiv procurorilor, de mai mulţi ani. În decembrie 2018 am pus la dispoziţia SPM ului studiul nostru. Procurorii militari au ignorat cu obstinaţie tot acest probatoriu.
Rechizitoriul SPM pare intoxicat de naraţiunea dezinformării securiste. E vorba de «versiuni» (în sensul folosit de Securitate, de «versiuni de dezinformare» plasate «în mod diversificat şi nuanţat») menite să disculpe principala instituţie represivă a dictaturii comuniste, variante care prin repetare s au încetăţenit la nivelul unei părţi a mass mediei şi opiniei publice româneşti. Speculând abil prejudecăţi mai vechi, aceste variante au luat locul dovezilor, mărturiilor şi memoriei colective.
Însă probele, deşi obliterate sub praful gros al ignoranţei şi uitării, spun totuşi nişte adevăruri. Românii nu au suferit de o psihoză colectivă. Teroriştii au existat, au fost văzuţi, fotografiaţi, unii arestaţi sau chiar ucişi de Armată, au făcut parte dintr o reţea a Securităţii, au acţionat conform unui plan şi au avut motive bine stabilite, au făcut atât victime directe, cât şi indirecte, prin acte de diversiune. Iar Securitatea a încercat (în mare parte cu succes) să şteargă urmele încercării de contrarevoluţie camuflată, acreditând ulterior, pe scară largă, o realitate paralelă, disculpantă pentru sine, a istoriei – însângerate şi eroice – a Revoluţiei române. (…)
Rămâne şi posibilitatea, mai îngrijorătoare, ca «miopia» parchetelor militare să fie o consecinţă a mai vechii subordonări şi conivenţe a precursoarei acestei instituţii faţă de «băieţii cu ochi albaştri». Vom explora în paginile care urmează şi această relaţie de jalnică vasalitate a fostei Direcţii a Procuraturilor Militare faţă de principala instituţie represivă a dictaturii comuniste.”

Ultima secţiune a cărţii şi cea mai concistentă este dedicată unei analize detaliate, pe bază de probe, a rechizitoriului SPM din dosarul Revoluţiei.

Iată şi câteva informaţii despre autori, aşa cum ni le-a furnizat editura:

Andrei Ursu este inginer de software în SUA, cercetător asociat la CNSAS, membru fondator al Fundaţiei „Gheorghe Ursu”. A publicat seria „Cosmetizarea «patriotică» a unui criminal” (contributors.ro, 2017) şi studiile „«Cine a tras în noi după 22». Studiu asupra vinovăţiilor pentru victimele Revoluţiei Române din decembrie 1989” (în colab.) Este interesat de problematica istoriei represiunii din perioada comunistă şi a Revoluţiei. A fost distins cu Premiul Noii Reviste de Drepturile Omului (2017) şi Premiul GDS (2000).

Roland O. Thomasson este cercetător independent în Statele Unite ale Americii. Deţine un doctorat în ştiinţe politice.

Mădălin Hodor este istoric, absolvent al Facultăţii de Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi. A publicat studiile „Ce nu cuprinde un dosar de Securitate” (CNSAS, Totalitarism şi rezistenţă, teroare şi represiune în România comunistă, 2001), „«Cine a tras în noi după 22». Studiu asupra vinovăţiilor pentru victimele Revoluţiei Române din decembrie 1989” (în colab.). A fost distins cu Premiul Revistei de Istorie Socială din Iaşi (1999), Premiul Societăţii Timişoara (2017)

Andrei Ursu , Roland O. Thomasson , Mădălin Hodor - Trăgători şi mistificatori. Contrarevoluţia Securităţii în decembrie 1989. Prefaţă de Dennis Deletant. Editura Polirom. 423 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici