- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (01.08.2018, 10:45)
- Stelian Turlea
O carte pe zi: „Trei ani în labirint”, de Jay Hosking
O carte care ne oferă, în acelaşi timp, un mister ce solicită la maximum mintea, punând la îndoială însăşi natura timpului, dar şi povestea unui tânăr care trebuie să facă faţă forţelor periculoase de distrugere pe care le purtăm cu toţii în noi.
Urmărește
288 afișări
O carte pe zi: „Trei ani în labirint”, de Jay Hosking
Autorul Jay Hosking are la sfârşitul romanului său o pagină intitulată "Material esenţial pentru ascultat". Sunt vreo douăsprezece trimiteri la piese muzicale de lungimi diferite, care s-ar potrivi lecturii. Faceţi un experiment: ascultaţi de pe Youtube măcar prima piesă, William Basinski - "The deintegration loops". Nu cred să existe ceva mai învăluitor, mai copleşitor, mai obsedant, mai potrivit pentru a însoţi lectura acestei cărţi. Intri într-o altă lume şi eşti altfel pregătit pentru această carte stranie, "o combinaţie incendiară de roman science-fiction şi thriller psihologic" (Kirkus Review)
Un roman foarte ambiţios structurat, cu o întoarcere în timp, în care e pusă în discuţie chiar natura timpului. Acţiunea se petrece în trei ani succesiv, dar invers cronologic. În aceste trei perioade de timp, în care se întoarce de mai multe ori, obsesiv, protagonistul, nenumit, pare să-şi obţină o dublură, în timp ce-şi caută sora mai mare dispărută şi pe partenerul acesteia, tot timpul având grijă de un şobolan micuţ de laborator. (De fapt, titlul original al cărţii este "Trei ani cu şobolanul" şi nu "Trei ani în labirint"). Cei doi dispăruţi sunt cercetători într-un laborator şi e de presupus că, prin ştiinţa lor, şi-au pregătit dispariţia. Cu ce scop, e neclar.
După experienţe stresante - oameni, apartamente, blocuri şi străzi care dispar din peisaj, ca şi cum n-ar fi fost, nimeni nu ştie că ar fi existat -, protagonistul reuşeşte să intre în trecut. Intrarea în trecut, când în sfârşit se petrece, se face prin intermediul unei cutii sofisticate, cu sertare şi oglinzi interioare, lăsate de cei dispăruţi în apartamentul în care trăiseră. Şi fireşte, cei doi lăsaseră şi şobolanul pe care îl ia în grijă protagonistul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Putin va cere ca Ucraina să nu adere la NATO în discuţiile cu Trump
-
Un nou tip de fraudă în România: „Votează pe Adeline”. DNSC: Atacatorii din mediul online folosesc un nou scenariu de inginerie socială pentru a compromite conturile utilizatorilor români
-
Ministerul Energiei se opune preluării E.ON România de către MVM: „legături cu Rusia”
Lumea în care ajunge, rece, sofisticată, primjedioasă, neclară, se relevă a fi doar "un alt prezent", iar acestea sunt atât de multe că nu le poţi număra. O lume în care apar mai mulţi "eu"; mai multe personaje multiplicate; iar un "eu" poate deveni o intrare într-o altă lume. O lume în care, spune sora găsită şi fireşte multiplicată de o mulţime de ori, "nu am fost niciodată în pericol, niciodată speriată, nici obosită sau flămândă, stresată sau tristă. Şi, mai important decât atât, n-am fost niciodată plictisită sau neimplicată, niciodată provocată de către un adversar inferior mie. Am petrecut, literalmente, zile întregi vorbind singură, jucându-l pe avocatul diavolului, rafinându-mi argumentele. Este subiectivitate pură". O lume care, se înţelege, e şi un loc de confuzii: "Dacă aminitirile mele sunt evenimente reale?"
Scriu editorii: "Dincolo de clasicul complot noir sugerat de dispariţia unei femei, acest roman oferă perspectiva unei aşa-zise realităţi ce se prăbuşeşte în ştiinţa speculativă, amintind de «House of Leaves» a lui Danielewski. «Trei ani în labirint» ne oferă, în acelaşi timp, un mister care solicită la maximum mintea, punând la îndoială însăşi natura timpului, dar şi povestea unui tânăr care trebuie să facă faţă forţelor periculoase de distrugere pe care le purtăm cu toţii în noi".
Un roman uimitor, greu de cititor şi în mod cert nu o lectură pentru oricine.
Jay Hosking - "Trei ani în labirint". Editura RAO. Traducere din limba engleză de Monica-Laura Cibotariu. 300 pag.
Citește pe alephnews.ro: Netanyahu a vorbit cu Trump și Biden. Premierul israelian urmează să se întâlnească la Washington cu viitorul președinte
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Elon Musk dă acționarilor X o pagubă de 150 de milioane de dolari. De ce îl acuză Comisia pentru Valori Mobiliare și Bursă din SUA
Este oficial: O nouă bancă a intrat în România. PKO Bank Polski este cea mai mare bancă din Polonia, cu active cât 70% din sistemul bancar românesc
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cel mai nou cuplu din showbiz! Cu cine s-a combinat Dani Boy, după despărțirea de ispita Mădălina Maricuț
CANCAN.RO
Neti Sandu dezvăluie zodia care își va schimba locul de muncă în 2025: „Jupiter se va muta în casa banilor”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe