O carte pe zi: „Trei femei”, de Stelian Ţurlea

„Lovitura de teatru a acestei cărţi este că în această maree, în această reţea de înţelegeri, generozităţi, adopţii şi iubiri de tip feminin, toate au un păcat originar la capăt”.

Urmărește
176 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Trei femei”, de Stelian Ţurlea

„Morala ar fi că dincolo de iubire şi de înţelegere există undeva un fruct mâncat, un fruct alterat, există un vierme care, orice am face, sapă mereu la copacul dragostei” (Dan C. Mihăilescu)

O tânără dornică să ajungă în celebra trupă de dans a irlandezului Michael Flatley e nevoită să revină în ţară înainte să afle rezultatul probelor date la Dublin, când primeşte un sms referitor la un accident al mamei sale. Tânăra nu ajunge decât la înmormântare, după care se încăpăţânează să afle dacă cineva i-ar fi dorit moartea mamei şi de ce. Din scotociri în arhive, sunt scoase la lumină secrete sumbre de aproape o jumătate de veac. Prin destinul a trei generaţii de femei - mamă, fiică, nepoată - sunt desfoliate realităţile unei Românii postbelice în care s-a înstăpânit comunismul, s-au fărâmat destine, s-au născut speranţe, s-au schimbat structuri şi s-a născocit o revoluţie pe care nimeni n-o înţelege. Fiecare generaţie are visele ei pe care e nevoită să şi se constrângă.

O Românie văzută prin destinul a trei femei din trei generaţii diferite.

Romanul „Trei femei” semnat de Stelian Ţurlea şi aflat la a trei ediţie, a apărut la Editura Integral şi beneficiază de un uriaş aparat critic.

„Trei femei - un concentrat de accidente, catastrofe şi răsturnări de situaţie, cu trădări, înfieri şi mari iubiri.(...) Suspansul e întreţinut abil. La tot pasul, se lămuresc mistere, capătă sens mai vechi <<poveşti aiuritoare>> şi sunt contrazise cele tradiţionale. În schema strânsă a derulărilor epice, intervin pa¬ranteze dezinvolte, gen amintiri din armată ori din studenţie, cu un ton uşor, de gaşcă, evocând lucruri <<fabuloase>> şi <<de pomină>> (<<erau vremuri pe care aveau să şi le amintească cu uimire>> – vezi, de pildă, lunga secvenţă despre Vama Veche, dar şi, până la un punct, cea cu Piaţa Universită¬ţii). Personaje inventate se mişcă printre nenumărate personaje reale, cu nume propriu şi evoluţie consacrată de istoria nescrisă. Din nou, o carte deschisă în care <<toate continuă>>” . (Irina Petraş)

Născut la 6 ianuarie 1946, Stelian Ţurlea a urmat studii de filologie (1968) şi filosofie (1976), la Bucureşti, a fost aproape trei decenii redactor de politică externă (revista „Lumea”), a condus, după 1989, revistele „Lumea”, „Zig-Zag”, apoi ziarul „Meridian”, după care a lucrat în televiziune, ca şef al departamentului de ştiri al Antenei 1. Între 1996 şi 2014 a lucrat la Protv ca director editorial, între 2000 şi 2016 a creat şi condus „Ziarul de duminică”.

Este autor a douăzeci şi patru de romane, două cărţi de povestiri, una de literatură nonficţională, unsprezece cărţi de publicistică, nouă cărţi pentru copii şi două traduceri. A îngrijit şase albume.

Stelian Ţurlea – Trei femei. Ediţia a treia. Editura Integral. Colecţia Nod. 232 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici