O carte pe zi: Trei romane de Agatha Christie

Toate cărţile pe care le aducem în atenţia cititorilor astăzi au pe coperte imagini din filme foarte recente, toate valoroase, cu actori vestiţi şi regizori mari, filme care au adus şi mai multă faimă respectivelor romane.

Urmărește
570 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: Trei romane de Agatha Christie

O carte pe zi: Trei romane de Agatha Christie

În mod cert, editorii noilor ediţii din romanele Agathei Christie, apărute în colecţia Buzz Books, au dreptate: este vorba de cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor (peste două miliarde de exemplare), cu cărţi traduse în peste 100 de limbi. Agatha Christie este cunoscută în întreaga lume drept "Regina crimei". A scris 80 de romane poliţiste şi volume de povestiri, 19 piese de teatru şi şase romane publicate sub pseudonimul Mary Westmacott. L-a creat/imaginat pe Hercule Poirot, cel mai celebru detectiv din romanele poliţiste de după Sherlock Holmes; împreună cu un alt detectiv imaginat de scriitoare, Miss Marple, a devenit faimos la nivel mondial şi amândoi au făcut subiectul multor filme realizate pentru marele şi micul ecran.

Aceasta pare să fi fost punctul de plecare al publicării acestor noi ediţii ale unor romane extrem cunoscute (numai Editura Litera le-a publicat anterior de câteva ori): filmele realizate. Toate cărţile pe care le aducem în atenţia cititorilor astăzi au pe coperte imagini din filme foarte recente, toate valoroase, cu actori vestiţi şi regizori mari, filme care au adus şi mai multă faimă respectivelor romane. Probabil că nu există cititor care să nu fi citit cel puţin o dată cărţile prezentate azi în această rubrică. Dar relectura lor e aducătoare de şi mai multă încântare, atunci când ai în minte chipurilor marilor actori care au interpretate dramele Agathei Christie.

După "Crima din Orient Express", apărută cu vreun an şi ceva în urmă, iată că spre sfârşitul anului trecut Litera a lansat pe piaţă trei traduceri succesive.

"Casa strâmbă". E unul dintre romanele preferate ale autoarei, a şi spus-o într-un cuvânt înainte, o carte care i-a produs mereu plăcere. Imaginea de pe copertă este din filmul din 2017 în regia lui Gilles Paquet-Brenner, cu Gillian Anderson, Glenn Close, Christina Hendricks. Detectivul Charles Hayward este invitat să rezolve o crimă înspăimântătoare în care toată lumea este suspectă, printre care şi Sophia, clienta şi fosta sa iubită. Aristide Leonides, 88 de ani, şeful unei familii care trăieşte în aceeaşi casă de secole, moare subit şi se bănuieşte o crimă. Detectivul va descoperi că bunicul viitoarei sale soţii, un milionar grec, a murit otrăvit. Vinovatul pare să fie cineva din familia logodnicei sale.

"Vinovat fără vină" a fost publicată în 1958. După moartea lui Jacko Argyle în închisoare, unde fusese trimis pentru uciderea mamei sale, crimă pe care el insista că nu a comis-o, apare un bărbat care îşi revine dintr-o amnezie şi îi confirmă alibiul lui Jacko. Mai multe, adevăratul ucigaş face parte tot din familie. După filmul făcut în 2007, anul trecut, în aprilie, s-a anunţat un serial BBC în trei părţi, cu Morven Christie, Bill Nighy, Anna Chancellor, Alice Eve şi Eleanor Tomlinson priuntre alţii. Filmul trebuia programat de Crăciun, dar a fost amânat după ce membrul echipei Ed Westwick a fost acuzat de abuz sexual, iar scenele în care apărea au fost refilmate cu Christian Cooke.

"Zece negri mititei". Traducere de Alina Toderică. Este aproape fără dubiu cel mai cunoscut roman al Agathei Christie, cel mai vândut, considerat o capodoperă. A apărut în original în 1939. Zece persoane sunt invitate de un anumit U. N. Owen, pe o insulă, din diferite motive. Fiecare dintre cei zece au înfăptuit o crimă, dar au scăpat actului de justitie. În casa în care sunt cazaţi se află o copie a poeziei "Zece negri mititei" şi 10 statuete din porţelan. Oaspeţii încep să fie omoraţi într-un mod care face trimitere la vesurile poeziei, iar statuetele din salon dispar una câte una, după fiecare crimă. Romanul acesat a fost ecranizat de multe ori: prima oară în 1945, de René Clair, au mai fost ecranizări în 1965, 1974 şi o nouă adaptare BBC în 2015, cu Maeve Dermody, Charles Dance, Toby Stephens.

Agatha Christie - "Casa strâmbă", 303 pag; "Vinovat fără vină", 305 pag; "Zece negri mititei", 302 pag. Editura Litera

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici