O carte pe zi: „Un joc şi o desfătare” de James Salter

„Încă de la publicarea lui în 1967, în deceniul revoluţiei sexuale, „Un joc şi o desfătare” a devenit un reper esenţial nu doar al erotismului în literatură, ci şi al funcţionării acelui organ fundamental al ficţiunii care este imaginaţia.”— Sarah Hall

Urmărește
172 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Un joc şi o desfătare” de James Salter

O carte pe zi: „Un joc şi o desfătare” de James Salter

Am semnalat la această rubrică, în urmă cu vreo doi ani, precedentul roman al lui Jamse Salter, tradus de aceeaşi editură şi în aceeaşi colecţie, „Tot ce este”, o carte absolut remarcabilă. James Salter (1925-2015) face parte fin familia marilor romancieri americani. Primul său roman, „The Hunters”, 1957, a fost ecranizat în anul următor şi întâmpinat cu succes. A publicat mult, multe dintre cărţile sale au fost ecranizate, fapt care i-a sporit vandabilitatea, dar a primit şi numeroase distincţii literare.

Scriu editorii: „Cel de-al treilea roman al lui James Salter, Un joc şi o desfătare, a schimbat pentru totdeauna traiectoria carierei literare a autorului său, propulsându-l în galeria scriitorilor americani de raftul întâi. Fost pilot militar, Salter se decisese încă din anii cincizeci să se dedice total scrisului şi publicase două romane care prezentau cu onestitate viaţa în armată. Un joc şi o desfătare ia în stăpânire un teritoriu cu totul nou, explorând relaţia intens erotică dintre un tânăr american de condiţie bună şi o modestă vânzătoare dintr-un oraş francez de provincie. Profund liric şi senzual, romanul a generat o undă de şoc în rândul publicului cititor şi i-a cucerit pe critici prin stilul său.

Phillip Dean, fost student eminent la Universitatea Yale, pe care a abandonat-o fără scrupule, călătoreşte la întâmplare prin Europa într-o limuzină împrumutată, aproape lefter. Într-o zi îşi aminteşte că o cunoştinţă i-a povestit despre orăşelul Autun, de lângă Dijon, şi decide să-i facă o vizită acolo. La Autun o întâlneşte pe Anne-Marie Costallat, o tânără vânzătoare, şi ceea ce ar fi trebuit să fie o şedere de numai câteva zile se transformă într-o poveste de dragoste în acelaşi timp inocentă şi intens carnală, o lungă aventură care lui îi dezvăluie Franţa profundă şi îl pune faţă în faţă cu propriul destin. Sofisticată în simplitatea ei, dezinhibata Anne-Marie devine pentru Phillip întruchiparea Franţei, obiect al dorinţei şi al visării fără scăpare, arhetip feminin căruia el nu poate decât să-i sucombe.

Povestea lor ne este spusă, într-un joc tragic şi înşelător al revelării/ocultării adevărului, de cel care-l găzduieşte pe Phillip la Autun, amicul nenumit, Naratorul, personaj el însuşi al unui joc de lumini şi umbre în fundalul intrigii principale.

Desăvârşit stilistic şi memorabil, Un joc şi o desfătare este unul dintre primele mari romane americane care vorbeşte cu francheţe despre dorinţa erotică şi despre aspiraţia către o pasiune eliberată de ruşine şi de vinovăţie, dar în egală măsură despre relaţia ambiguă şi dificilă dintre realitate şi ficţiune.”

James Salter – Un joc şi o desfătare. Traducere şi note de Justina Bandol. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 241 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici