O carte pe zi: „Vanessa mea cea întunecată” de Kate Elisabeth Russell

  • De mai bine de un an s-a răspândit în lume mişcarea „me too”, a femeilor, de regulă celebre, care, după douăzeci, treizeci de ani sau chiar mai mult, îşi amintesc brusc că au fost abuzate de angajatorii lor
  • Fireşte, au apărut şi cărţi care vorbesc despre hărţuire sexuală, între ele cea pe care o semnalăm astăzi.
Urmărește
220 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Vanessa mea cea întunecată” de Kate Elisabeth Russell

O carte pe zi: „Vanessa mea cea întunecată” de Kate Elisabeth Russell

De mai bine de un an s-a răspândit în lume mişcarea „me too”, a femeilor, de regulă celebre, care, după douăzeci, treizeci de ani sau chiar mai mult, îşi amintesc brusc că au fost abuzate de angajatorii lor – directori, regizori, şefi în general – pe care îi cheamă în judecată, cerând daune imense, dar şi alungarea lor din funcţiile pe care eventual încă le deţin. Mai toate aceste femei au ajuns celebre după acele aşa-zis hărţuiri sexuale.

Fireşte, au apărut şi cărţi care vorbesc despre hărţuire sexuală, între ele cea pe care o semnalăm astăzi.

Kate Elisabeth Russell s-a născut în 1984 în statul american Maine, a obţinut mai multe diplome în scriere creativă şi în acest an a debutat cu romanul de faţă devenit de îndată bestseller naţional (admirabil efortul editurii Litera de a traduce cartea în câteva luni!). În mulţumirile de la finalul romanului, Kate Russell scrie că tatăl ei, care îl cunoaşte, probabil bine, pe celebrul Stephen King, spune că l-ar fi întrebat: „Hei, Steve, ai vrea să citeşti romanul pe care l-a scris fiica mea?”. Stephen King nu numai că l-a citit, dar a şi exclamat: „<<Vanessa mea cea întunecată>> este o poveste greu de citit şi încă şi mai greu de lăsat din mână... dinamită pură.“

Romanul descrie o relaţie sexuală traumatică între o elevă de cincisprezece ani şi profesorul ei cu câteva decenii mai vârstnic, relaţie care continuă peste ani, copila şi apoi tânăra femeie refuzând să-l reclame pe profesor, convins că între ei e/a fost o relaţie de iubire consimţită de ambele părţi şi refuzând şi să adere la mişcare declanşată în America de dezvăluire a unor abuzuri asemănătoare. Despre fetele care au ieşit în presă cu cazurile lor, Vanessa spune: „Cred că s-au lăsat purtate de val. S-au lăsat prinse de valul se isterie stârnit acum. E o mişcare, nu? Aşa îi zic oamenii. Şi când vezi o mişcare cu un impuls atât de puternic, e firesc să vrei să i te alături, dar ca să fii acceptată, trebuie să ţi se fi întâmplat ceva îngrozitor. Exagerările sunt inevitabile. În plus, e totul atât de vag. Sunt termeni uşor de manipulat. Agresiune sexuală poate însemna orice. Poate că doar le-a mângâiat pe picior sau ceva de genul.” Vanessa denunţă şi implicarea agresivă a presei, care are alte scopuri decât aflarea adevărului despre poveştile şocante ale tinerelor.

Scriu editorii: „Anul 2000. Inteligentă, ambiţioasă şi foarte matură la cei cincisprezece ani ai săi, eleva Vanessa Wye se lasă prinsă într-o aventură amoroasă cu Jacob Strane, charismaticul ei profesor în vârstă de patruzeci şi doi de ani.

Anul 2017. În mijlocul valului de acuzaţii la adresa multor bărbaţi puternici, pare să fi venit Ziua Judecăţii şi pentru Strane. Bătrânul profesor este acuzat de hărţuire sexuală de către una dintre fostele lui eleve, care îşi caută o aliată în Vanessa. Ceea ce înseamnă că Vanessa are de făcut o alegere imposibilă: să păstreze tăcerea, rămânând de nestrămutat în convingerea ei că relaţia din adolescenţă a fost una profund consimţită şi specială, sau să se redefinească atât pe ea, cât şi evenimentele din trecutul ei. Dar cum ar putea să se lepede de prima ei iubire, de omul care şi-a pus atât de puternic amprenta asupra personalităţii ei şi care a rămas, chiar şi la maturitate, o prezenţă constantă în viaţa ei? E oare cu putinţă ca bărbatul pe care l-a iubit pe când era atât de tânără – şi care pretinsese că o venera – să fie atât de diferit de cum îl crezuse ea?

Alternând între trecutul şi prezentul Vanessei, romanul suprapune amintirile şi trauma cu entuziasmul debordant al unei adolescente care descoperă puterea pe care o poate avea trupul ei. Tulburătoare şi imposibil de lăsat din mână, cartea descrie cu măiestrie tulburările pe care le presupune uneori vârsta adolescenţei, cu repercusiunile care derivă de aici, punând în discuţie chestiuni de o importanţă vitală, precum consimţământul, complicitatea, liberul-arbitru şi statutul de victimă. Vanessa mea cea întunecată este un roman ce defineşte o întreagă epocă, captând şi reflectând moravurile culturale în plină schimbare, ce transformă radical relaţiile şi societatea însăşi.”

Kate Elisabeth Russell – Vanessa mea cea întunecată. Editura Litera, colecţia Buzz books. Traducere din engleză şi note de Bianca Paulevici. 475 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici