O carte pe zi: „Vânturile” de Mario Vargas Llosa

„Trăim într-o lume în care ceea ce înainte numeam artă, literatură, cultură nu mai e opera fanteziei şi a măiestriei mâinilor unor creatori individuali, ci a laboratoarelor. Atelierelor şi fabricilor. Adică a blestematelor de maşinuţe”.

Urmărește
205 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Vânturile” de Mario Vargas Llosa

O carte pe zi: „Vânturile” de Mario Vargas Llosa

Publicată de revista Letras Libres în octombrie 2021, elegie crudă pentru sfârşitul umanismului, povestirea Vânturile reuneşte speranţele şi angoasele începutului de mileniu şi ne oferă o viziune devastatoare asupra unei lumi invadate de inteligenţa artificială, din care au dispărut sărăcia şi maladiile, dar şi idealul – scriu editorii.

Este o povestire despre o moarte anunţată, a naratorului nenumit. Dar şi despre moartea culturii.

„Vargas Llosa – scrie Mircea Mihăieş în superba sa prefaţă, un text aproape la fel de întins pe cât povestirea însăsi – pune la bătaie nu doar verva intelectuală, ci aduce şi argumentele diminuării fizice ale corpului uman, intrat într-un proces ireversibil de degradare. Povestirea e construită pe două niveluri: al decrepiturinii, al prăbuşirii fiinţei de carne şi oase incapabile să-şi mai controleze procesele fiziologice, şi cel al rupturilor din interiorul societăţii, unde prestaţiile subtile ale minţii au fost înlocuite de jocurile indivizilor, care par cantonaţi întt-o eternă copilărie a creierului şi a trupului. Aparţinînd unei specii hibride, fiind un amestec de povestire, discurs politito-intelectual, eseu moralizator, text sapienţial, egoscriere şi distopie, Vînturile ilustrează şi genul funerar. Moartea e atotprezentă.”

Conflictul e unul radical, determinat de intruziunea necontrolată a tehnologiei în viaţa indivizilor.

Revenind la ideea din primul paragraf al acestui text, Vargas Llosa scrie: „Să fie oare adevărat că nu i-a mai rămas culturii nicio funcţie de îndeplinit în viaţa asta? Că raţiunile ei vechi, de spori sensibilitatea, imaginaţia, de a te face să trăieşti plăcerea frumuseţii, de a dezvolta spiritul critic al oamenilor, nu mai sunt de niciun folos fiinţelor oemneşti de azi, pentru că ştiinţa şi tehnologia le pot substitui cu prisosinţă? Poate că de asta nu mai există departamente de filosofie în nicio universitate din ţările culte de pe glob?”

„Vânturile ne arată un Vargas Llosa deplin, critic, tăios, muşcător. Laureatul Premiului Nobel care a cucerit milioane de cititori are încă multe de spus.“ — Memo.com.ar

„În Vânturile, Mario Vargas Llosa configurează un Madrid distopic, dar în acelaşi timp uşor de imaginat. Crepusculară şi (e)scatologică, melancolică şi plină de umor, această proză despre singurătate are ceva dintr-o viziune prevestitoare asupra lumii care vine.“ — Letras Libres, octombrie 2022

Mario Vargas Llosa – Vânturile. Traducere din limba spaniolă de Tudora Şandru Mehedinţi. Prefaţă de Mircea Mihăieş. Editura Humanista Fiction, colecţia Raftul Denisei. 116 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici