- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (13.02.2023, 08:16)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Vechile drumuri. O călătorie pe jos”, de Robert Macfarlane
Robert Macfarlane face încă o expereinţă inedită: pleacă la drum, la pas, pe vechile drumuri, uitată ori părăsite, pe care au rămas însă urme şi constată că să-ţi laşi propriile amprente alături de acele urme nu e ca şi cum ai călători în timp, ci ca şi cum timpul trecut şi preznetul se unesc.
Urmărește
189 afișări
O carte pe zi: „Vechile drumuri. O călătorie pe jos”, de Robert Macfarlane
Şi aşa se alcătuieşte aproape o istorie culturală.
Una dintre cărţile britanicului Robert Macfarlane, născut în 1976, am mai prezentat-o în anii trecuţi, tradusă tot de Editura Polirom, „Lumea de sub noi. O călătorie în adâncul Pământului”, o fascinantă explorare a relaţiei noastre cu întunericul, cu ceea ce se află în adâncul pământului şi al minţii noastre, o carte mai fascinantă decât „Călătoria în adâncul Pământului a lui Jules Verne, de acum 150 de ani. Şi în care propune o întrebare zguduitoare: oare suntem nişte buni strîmoşi pentru Pământul viitorului?
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Cartea pe care o semnalăm astăzi este tot o meditaţie asupra condiţiei noastre de oameni ai acestui timp, pornind tot printr-o învăluire: adică pleacă la drum pe drumeaguri, poteci şi cărări vechi care, toate, au în ele urme ale înaintaşilor („la fel ca şi animalele, şi noi lăsăm urme pe und epăşim, semne al tercerii noastre prin zăpadă, nisip, noroi, iarbă, prin rouă ori muşchi sau, pur şi simplu, pe pământ”). ”Numeroase regiuni încă mai păstreazăvechile drumrui care fac legătura între diverse locuri. şerpuind prin trecători sau ocolind munţi, ducând spre bisericisau capele, la rîuri sau la ţărmuri d emări. Istoria acestor locuri nu e întotdeauna fericită.” Robert Macfarlane e fascinat de asemenea drumuri, pe care le găseşte în Anglia, în Scoţia, în ţări vecine, le strîbate pa las şi scrie o carte fascinată pentru iubitorul de călătorii şi pentru cititorii nostalgici după o vreme în care se trăia mai liniştit.
Nu putem spune mai bine decât o spune Robert Macfarlane însuşi: „Această carte nu ar fi putut fi scrisă dacă aş fi stat pe loc. Subiectul ei este relaţia dintre drumuri, mersul pe jos şi imaginaţie şi multe dintre gândurile exprimate aici nu ar fi fost posibil să se nască decât călătorind. Ea narează povestea unei călătorii de două mii de kilometri sau chiar mai mult parcurşi cu piciorul de a lungul unor drumuri de demult, o călătorie în căutarea unui trecut făcută doar pentru ca să revin iar şi iar în prezent. E o explorare a fantomelor şi vocilor care bântuie cărările de demult, a poveştilor care le însoţesc, a pelerinajului şi fărădelegilor, a cântecelor şi cântăreţilor şi a continentelor stranii pe care diversele ţări le includ între hotarele lor. Mai mult decât orice, este o carte despre oameni şi locuri: despre drumeţie ca formă de introspecţie şi despre modurile subtile prin care noi suntem modelaţi de peisajele pe care le străbatem.”
Cartea este din 2012, când a fost bestseller vreme de o jumătate de an.
Robert Macfarlane - Vechile drumuri. O călătorie pe jos. Traducere din limba engleză de Roxana Truţă. Editura Polirom. 463 pag.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe