O carte pe zi: „Viaţa mea în librăria Morisaki”, de Satoshi Yagisawa

„Chiar dacă va fi să suferi din dragoste, nu uita că e foarte trist să-ţi trăieşti viaţa fără să iubeşti”.

Urmărește
105 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Viaţa mea în librăria Morisaki”, de Satoshi Yagisawa

O carte pe zi: „Viaţa mea în librăria Morisaki”, de Satoshi Yagisawa

În apropierea primăverii şi mai ales odată cu venirea ei, Editura Litera a lansat o nouă coleţie, „Folio”, o colecţie cosmopolită, menită să devină locul de întâlnire a celor mai noi opere de ficţiune literară contemporană – romane aflate în topurile internaţionale, ecranizate sau în curs de ecranizare, traduse în zeci de limbi. Pe scurt, cărţile în care ficţiunea premium este la ea acasă. Prin Folio, editorii precizează că încearcă să aducă publicul în spaţiul unei literaturi proaspete, care vibrează şi respiră după rigorile ficţiunii contemporane. E ca o seră, o colecţie capsulă, o grădină literară.

Colecţia Folio e un pariu.

Au apărut deja câteva cărţi în această colecţie Electra, de Jennifer Saint, şi Viaţa mea în librăria Morisaki, de Satoshi Yagisawa.

Aceasta din urmă este un debut uimitor, a câştigat premiul literar Chiyoda şi a fost şi ecranizat.

Acţiunea se petrece în Jimbōchō, un cartier al oraşului Tokyo, care „găzduia peste şapte sute de librării, anticariate şi prăvălioare cu cărţi”.

Scriu editorii: „Un colţ de lume liniştit şi atemporal, aflat la numai câţiva paşi de metrou şi de marile clădiri moderne ale capitalei. Şiruri întregi de vitrine pline de cărţi, noi sau la mâna a doua. Nu toată lumea cunoaşte cartierul, oamenii fiind atraşi mai cu seamă de Ginza sau de miile de lumini din Shibuya.

Deşi locuieşte de ani buni în Tōkyō, Tatako – o fată de douăzeci şi cinci de ani, cu o viaţă destul de monotonă – nu a frecventat niciodată acea parte a oraşului. Totuşi, aici este situată librăria Morisaki, care se află în familia ei de trei generaţii. O prăvălioară cu cărţi, într-o clădire veche din lemn, cu o cameră la etaj, folosită ca depozit. Este regatul lui Satoru, unchiul excentric al lui Tatako.

Entuziast şi cam zăpăcit, el îşi dedică viaţa cărţilor şi librăriei Morisaki, mai cu seamă după ce soţia lui l-a părăsit. Spre deosebire de unchiul ei, Tatako s-a lăsat pradă depresiei şi nu a mai ieşit din casă de când iubitul ei i-a spus că vrea să se însoare cu o altă femeie. Satoru este cel care îi aruncă un colac de salvare, propunându-i să se mute la primul etaj al librăriei. Tatako, o tânără câtuşi de puţin interesată de lectură, se trezeşte brusc trăind printre munţi de cărţi gata oricând să se prăbuşească şi printre clienţi enervanţi, care o iau tot timpul la întrebări şi îi citează scriitori necunoscuţi.

Printre discuţiile din ce în ce mai pătimaşe despre literatura japoneză modernă, întâlnirea întâmplătoare, într-o cafenea, cu un necunoscut timid şi secretele poveştii de dragoste a lui Satoru, Tatako va descoperi treptat un mod de a comunica şi de a relaţiona care pleacă de la cărţi şi ajunge la inimă şi un stil de viaţă mai intim şi mai autentic, fără teama de a spune ce gândeşti şi de a lăsa în urmă trecutul”.

Satoshi Yagisawa – Viaţa mea în librăria Morisaki. Traducere din limba japoneză şi note de Iolanda Prodan. Editura Litera, colecţia Folio. 221 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici