„De pe 24 februarie 2022, de la ora şase dimineaţa – scriu editorii – nu-l mai vedem pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, decât în pantaloni de camuflaj, tricou şi jachetă kaki. În ciuda tentativelor de asasinat, a rămas în Bankova, sediul Administraţiei Prezidenţiale din inima Kievului. Decorul somptuos al clădirii a devenit rocambolesc: ferestrele sunt blocate cu saci de nisip, iar gărzile de corp şi-au schimbat costumele cu veste antiglonţ. Aşezat pe treptele holului de la intrare, nebărbierit, preşedintele acordă interviuri presei internaţionale. Aici s-a metamorfozat în comandant de război cel care conduce ţara din 2019, devenind întruchiparea eroismului şi a rezistenţei unui întreg popor, care luptă pe viaţă şi pe moarte pentru libertate. Dar fostul actor şi prezentator de televiziune nu părea sortit acestui rol.”
Autorii acestei cărţi care se citeşte dintr-o suflare sunt doi ziarişti de excepţie. Régis Genté este jurnalist independent, corespondent în fostul spaţiu sovietic din 2002. Din 2004 s a axat pe actualitatea ucraineană. Colaborează cu Radio France Internationale, France 24 şi Le Figaro. Locuieşte de peste 20 de ani în Georgia, la Tbilisi. Stéphane Siohan este din 2013 corespondent la Kiev pentru Liberation, Le Temps şi RFI. A urmărit şi scris despre ascensiunea lui Volodimir Zelenski şi este unul dintre cei mai activi jurnalişti care relatează actualul război dintre Rusia şi Ucraina. A locuit şi în România, între 2003-2005, unde a fondat revista franco-română Regard.
Prin urmare, cartea pe care o semnalăm astăzi este una de excepţie înainte de toate pentru că autorii ei au urmărit „fenomenul Zelenski” din interior, corespondenţi în Ucraina de peste 10 ani. Nu este o biografie, ci un portret, o carte care îşi propune să-l introducă pe cititor în lumea uneui lider. Scrisă într-un stil uşor de urmărit, se centrează pe destinul improbabil al unui actor care a jucat rolul unui preşedinte înainte de a deveni unul în realitate. Mulţi probabil cunosc povestea preşedintelui ucrainean, cum a devenit foarte cunoscut în 2015, în urma rolului din serialul „Slujitorul poporului”: un simplu profesor de istorie se lansează într-o tiradă despre corupţia din politică, ajunge viral pe internet şi se trezeşte ales noul preşedinte al ţării; iar în umra alegerilor din mai 2019, Zelenski chiar a ajuns preşedinte, la numai 44 de ani.
Este prima biografie a liderului ucrainean tradusă în limba română, fiind şi cea mai actuală relatare despre viaţa „preşedintelui-ecran”, cum l-a numit Radio France Internationale. Cartea urmează să apară în peste 15 limbi, româna fiind una dintre primele.
Régis Genté şi Stéphane Siohan – Volodimir Zelenski. În mintea unui erou. Traducere din imba franceză de Silvia Năstăsie. Editura Curtea Veche. 183 pag.