- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (31.01.2024, 08:38)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Vorbe care ne bântuie” de Călin Hentea
„Am căutat versuri, propoziţii, replici, titluri cât mai cunoscute, de la noi, dar şi din lume, scrise acum mulţi ani, unele intrate în retorica curentă, pentru a le utiliza ca puncte de pornire într-o construcţie ţintită spre actualitate”.
Urmărește
205 afișări
„Nicicum nu este vorba de o vulgarizare a operelor literare clasice, ci de un imbold spre a le redescoperi şi a le înţelege din perspectiva prezentului.”
Călin Hentea a mai socotit că în demersul său ar mai fi binevenită o imagine complementară sau în contrapunct cu textul, o secvenţă vizuală – a găsit-o în fotografii la fel de vechi, de cele mai multe ori în cărţi postale - şi ele de pe meleaguri diferite – în covârşitoarea lor majoritate absolut uitate, neştiute de-a dreptul. Şi a ieşit o cărticică excelentă, cu texte scurte de maximum o pagină, două, fiecare cu învăţătura sa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
Spune - şi explică - chiar autorul:
E o vorbă din bătrâni: „Vorba multă – sărăcia omului”. Poate tocmai de aceea câteva vorbe puţine, dar adânci, ivite mai demult, au rămas întipărite prin minţile noastre şi ne bântuie zilele. Pe lângă aceste vorbe rostite sau scrise cândva, continuă să ne seducă şi imaginile din alte timpuri care au supravieţuit în ilustraţia unor cărţi poştale sau fotografii de epocă. Din dialogul acestor vorbe puţine şi imagini trecute dar prezente în retorica noastră, s-a născut acest volum.
Este vorba despre rostiri celebre, versuri memorabile, fraze antologice, titluri de cântece şi poezii, replici savuroase din cultura română sau cea internaţională care-şi găsesc ecou în actualitatea noastră mioritică. Astfel, shakespearianul „A fi sau a nu fi” se întâlneşte cu „Dacă dragoste nu e, nimic nu e” a lui Marin Preda, iar „Iubiţi-vă pe tunuri” e la câteva pagini distanţă de „Je t’aime … moi non plus”.
„L’état c’est moi!” „Veni. Vidi. Vinci.”, „I pak”, „Yes, We Can!” sunt vorbe care reverberează în actualitatea noastră, la fel ca replicile lui Caragiale, versurile lui Eminescu sau amintirile şi snoavele lui Creangă. N-au scăpat a fi evocaţi şi aduşi în cotidian nici Bacovia, Topârceanu, Nichita, Arghezi, Kipling, Juvenalis, Lennon sau Sorescu prin acele versuri şi metafore care continuă să spună multe despre noi, cei de azi. Unele personaje inventate, precum Gikă Sauron sau Shoshoarka – Spaima Carpaţilor sunt uşor identificabile în fauna politică actuală. Altele, precum Goiţă – băiat deştept sau Neica Popii cel Smintit sau Hanny pot fi asociate multor figuri publice din carnavalul dâmboviţean al ultimilor ani.
Până la urmă, aceste texte scurte, ilustrate uneori cu umor, alteori cu amar, sunt descifrabile în lămuririle de la final, care pot fi citite şi ca un ultra scurt resume de cultură generală.
Călin Hentea – Vorbe care ne bântuie. Despre actualitatea unor gânduri de-altădată. Editura Ecou Transilvan. 167 pag.
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:47
Iluminarea vitrinelor şi iluminatul decorativ, interzise de la 1 ianuarie în Republica Moldova
-
astăzi, 19:41
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale