- Home
- Cultură-Media
- (23.10.2020, 09:43)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: ”Zâtul,” de Tatiana Tolstaia
Urmărește
180 afișări
O carte în care sistemul totalitar pune ghearele pe artă, de fapt pe carte/cărţi, le transformă în capital şi face ca în numele lor să se comită crime.
Cartea pe care o semnalăm/prezentăm astăzi a apărut în original în anul 2000, iar la noi în prima ediţie în 2006. A fost o surpriză, puţini au înţeles-o, poate unii nici nu s-au apropiat de ea în primul rând pentru că nu înţelegeau titlul. Dar este o carte formidabilă, care ar trebui să placă oricărui cititor care se vrea îmbogăţit.
Născută în 1951 la Sankt Petersburg (pe atunci, Leningrad), Tatiana Tolstaia provine dintr-o familie de scriitori din care au făcut parte şi Lev şi Aleksei Nikolaevici Tolstoi. A lucrat câţiva ani într-o editură din Moscova, iar pe la mijlocul anilor ’80 începe să publice povestiri în revistele literare ale vremii. Spre sfârşitul anilor ’80 pleacă în Statele Unite, unde predă, vreme de un deceniu, la câteva universităţi importante, după care revine în Rusia şi devine corealizator al unui popular talk-show pe teme culturale şi politice. A publciat mai multe volume, două dintre au fost traduse şi în româneşte.
Cartea pare un basm, dar e mult mai mult de atât.
Scriu editorii români: „Peisajul magic al basmelor ruseşti şi realităţile luptei pentru supravieţuire constituie fundalul căutării de sine şi al aventurilor tânărului Benedikt, într-o lume postapocaliptică, în care un regim totalitar a preluat puterea.
Moscova se află într-o nouă Epocă de Piatră, unde birocraţia şi tirania sunt regulile fundamentale cărora trebuie să se supună oricine ţine la viaţa lui. Benedikt lucrează ca scrib, copiind manuscrise atribuite unui singur om – dictatorul aflat la putere –, singurul care are voie să scrie cărţi şi care are acces la operele clasicilor, considerate periculoase pentru oamenii de rând. Astfel, sistemul totalitar pune ghearele pe artă, o transformă în capital şi face ca în numele ei să se comită crime. În acest context, Benedikt descoperă plăcerea lecturii şi ajunge să ucidă pentru a mai citi o Carte şi pentru a avea acces la un trai mai bun, dobândit prin căsătoria cu fiica unuia dintre oamenii puternici ai statului.
Dar toate acestea până când? Care este preţul care trebuie plătit pentru artă? Unde începe şi unde se termină libertatea atunci când ai acces la Carte? Cum arată puterea atunci când unitatea ei de măsură este arta? Tatiana Tolstaia dă glas acestor întrebări în Zâtul şi ghidează cititorul spre răspunsurile posibile, pe care să le găsească, însă, de unul singur.”
”O capodoperă postmodernă de talia Sufletelor moarte, de Gogol.” – The Times Literary Supplement. Sau: „Vitalitatea explozivă a imaginaţiei şi ludicitatea debordantă o plasează pe Tatiana Tolstaia pe acea unică descendenţă de autori satirici şi suprarealişti care se întinde de la Gogol până la Bulgakov.” - The New York Times Book Review.
Prin urmare, avem de-a face cu o alegorie despre un regim totalitar în care oamenii sunt numiţi guguştiuci, locuiesc în izbe întunecate şi prind şoareci pe care îi mănâncă sau cu care cumpără alte bunuri. Deasupra guguştiucilor se află mârzacii, un fel de paznici, peste care se află Mârzacul Suprem. Toţi au fie coadă, fie cocoaşe, fie gheare la picioare. Duşmanul cel mai mare e cartea tipărită, singurele permise fiind cele scrise de Mârzacul Suprem, recopiate la nesfârşit de scribi. Mârzacul Suprem şedea de fapt pe un munte de cărţi vechi din care copia. Fireşte apare şi o poveste de dragoste, scribul se căsătoreşte cu fiica unui mârzac şi viaţa i se schimbă radical. Dictatorul e înlăturat de un altul, nimic nu se schimbă.
Un sf, o utopie sau antiutopie? Dar şi „un excepţional şi temerar portret al Rusiei.” Zâtul e urâtul, necunoscutul, prostia, slăbiciunea.
Tatiana Tolstaia – Zâtul. Ediţia a doua. Traducere din limba rusă de Luana Schidu. Editura Curtea veche. 311 pag.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe