- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (26.11.2020, 09:11)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Ziua a şaptea”, de Yu Hua
„O poveste îndrăzneaţă despre relaţiile de familie construite nu pe legături de sânge, ci pe legături sufleteşti indestructibile. O adevărată încântare pentru cititorii lui Yu Hua“.
Urmărește
231 afișări
Dacă cumva eventualii cititori ai acestei rubrici au o imagine despre China îngheţată în tradiţiile istorice sau câteva repere comuniste, cum a avut şi autorul acestor rânduri, cartea pe care o semnalăm astăzi le va schimba radical imaginea.
O aglomerare de date, observaţii, mărturii, totul autentic, o imagine extraordinară a Chinei de azi în care opresarea comunistă se îmbină cu hipercapitalismul rapace şi nemilos – blocuri care se ridică până la cer peste noapte, după ce au dărâmat cocioabe sau clădiri vechi chiar şi cu oameni în ele, fără să-i fi avertizat, supermarketuri enorme cu toate produsele lumii, autostrăzi enorme, telefoane mobile şi toate gadgeturile lumii de azi, la îndemnâna oricui are bani, canale de socializare care acaparează şi deformează viaţa tuturor, afaceri de corupţie, trafic de persoane şi de organe, incendii care acoperă malversaţiuni, crime ale statului nepedepsite de nimeni sau măcar anchetate de cineva, bebeluşi morţi ajunşi „deşeuri umane”, presă coruptă care muşamalizează anchete la intervenţiile politice şi încă multe altele – toate acestea se găsesc pe fundalul acţiunii care e uimitoare, deşi puţin sinistră: un bărbat tânăr, mort într-o explozie, devine călător-observator după moarte, cum a fost şi înainte de moarte, pentru că ajunge târziu la propria incinerare, şi rătăceşte în lume, împreună cu foarte mulţi alţii care întârziaseră ca şi el sau care încă nu voiau să treacă prin incinerator spre viaţa veşnică. „M-am simţit singur şi neajutorat, căci nimeni n-avea să poarte doliu pentru mine. Tot ce puteam face era să-mi port eu singur doliul”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Scriu editorii: „Yu Hua, autorul bestsellerurilor internaţionale În viaţă şi Cronica unui negustor de sânge, ne oferă un roman despre cea mai pură şi mai înduioşătoare pietate filială, o meditaţie în registru când ludic, când poetic despre destin şi moarte, un tablou necruţător al Chinei contemporane aflate între comunism şi hipercapitalism. Yang Fei, născut într-un tren şi crescut de un tată adoptiv sărac, este personajul în jurul căruia se desfăşoară această poveste tulburătoare. Ajuns la vârsta de mijloc, viaţa îi e curmată în mod neaşteptat, într-o zi în care încerca să desluşească misterul dispariţiei tatălui său şi să afle amănunte despre moartea recentă a fostei sale soţii. Cum nu are un loc pentru odihna veşnică şi nici pe cineva care să se ocupe de întreg ritualul funerar, sufletul lui rătăceşte vreme de şapte zile – prilej de rememorare a unor episoade din mărunta lui existenţă şi de reîntâlnire cu cei care au făcut parte din universul său. Călătoria lui Yang Fei între cele două lumi dezvăluie, uneori cu umor negru, alteori cu detaşare, absurdul existenţei în societatea chineză consumeristă, marcată de nedreptate, corupţie şi suferinţă. În contrast cu toate acestea sunt însă legăturile sufleteşti profunde, ţesute între personajele romanului Ziua a şaptea, din paginile căruia transpare, ca de altfel din întreaga operă a lui Yu Hua, o extraordinară forţă emoţională”.
Iată o mostră a scrisului lui Yu Hua: „Copilăria mea a fost ca un cântecel vesel, însă eu habar n-aveam că îi ruinam viaţa tatălui meu. Din clipa în care am căzut între liniile de cale ferată, drumul vieţii lui s-a îngustat pe neaşteptate. N-avea nici o prietenă, iar căsătoria părea un vis îndepărtat. Cei mai buni prieteni ai lui, Hao Qiangsheng şi soţia lui, Li Yuezhen, i-au prezentat câteva fete, iar tata le-a spus de la bun început povestea mea – o dovadă cât se poate de grăitoare că era un bărbat bun, de toată isprava. Când îl întâlneau fetele acelea, el, dacă nu îmi schimba scutecele, îmi tricota pulovere; ele zâmbeau un pic, după care îi întorceau spatele şi plecau tot aşa cum veniseră”.
„Uluitor... Yu Hua, un scriitor de succes internaţional, face o critică lucidă a Chinei contemporane prin intermediul unei alegorii cu caracter evocativ, care arată că uneori viaţa este cu mult mai greu de îndurat decât moartea” — Booklist.
„O poveste îndrăzneaţă despre relaţiile de familie construite nu pe legături de sânge, ci pe legături sufleteşti indestructibile. O adevărată încântare pentru cititorii lui Yu Hua” — Library Journal.
Yu Hua – Ziua a şaptea. Editura Humanitas fiction, colecţia Raftul Denisei. Traducere din chineză şi note de Luminiţa Bălan. 257 pag.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul