O carte pe zi: „Ziua a şaptea”, de Yu Hua

„O poveste îndrăzneaţă despre relaţiile de familie construite nu pe legături de sânge, ci pe legături sufleteşti indestructibile. O adevărată încântare pentru cititorii lui Yu Hua“.

Urmărește
230 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Ziua a şaptea”, de Yu Hua

Dacă cumva eventualii cititori ai acestei rubrici au o imagine despre China îngheţată în tradiţiile istorice sau câteva repere comuniste, cum a avut şi autorul acestor rânduri, cartea pe care o semnalăm astăzi le va schimba radical imaginea.

O aglomerare de date, observaţii, mărturii, totul autentic, o imagine extraordinară a Chinei de azi în care opresarea comunistă se îmbină cu hipercapitalismul rapace şi nemilos – blocuri care se ridică până la cer peste noapte, după ce au dărâmat cocioabe sau clădiri vechi chiar şi cu oameni în ele, fără să-i fi avertizat, supermarketuri enorme cu toate produsele lumii, autostrăzi enorme, telefoane mobile şi toate gadgeturile lumii de azi, la îndemnâna oricui are bani, canale de socializare care acaparează şi deformează viaţa tuturor, afaceri de corupţie, trafic de persoane şi de organe, incendii care acoperă malversaţiuni, crime ale statului nepedepsite de nimeni sau măcar anchetate de cineva, bebeluşi morţi ajunşi „deşeuri umane”, presă coruptă care muşamalizează anchete la intervenţiile politice şi încă multe altele – toate acestea se găsesc pe fundalul acţiunii care e uimitoare, deşi puţin sinistră: un bărbat tânăr, mort într-o explozie, devine călător-observator după moarte, cum a fost şi înainte de moarte, pentru că ajunge târziu la propria incinerare, şi rătăceşte în lume, împreună cu foarte mulţi alţii care întârziaseră ca şi el sau care încă nu voiau să treacă prin incinerator spre viaţa veşnică. „M-am simţit singur şi neajutorat, căci nimeni n-avea să poarte doliu pentru mine. Tot ce puteam face era să-mi port eu singur doliul”.

Scriu editorii: „Yu Hua, autorul bestsellerurilor internaţionale În viaţă şi Cronica unui negustor de sânge, ne oferă un roman despre cea mai pură şi mai înduioşătoare pietate filială, o meditaţie în registru când ludic, când poetic despre destin şi moarte, un tablou necruţător al Chinei contemporane aflate între comunism şi hipercapitalism. Yang Fei, născut într-un tren şi crescut de un tată adoptiv sărac, este personajul în jurul căruia se desfăşoară această poveste tulburătoare. Ajuns la vârsta de mijloc, viaţa îi e curmată în mod neaşteptat, într-o zi în care încerca să desluşească misterul dispariţiei tatălui său şi să afle amănunte despre moartea recentă a fostei sale soţii. Cum nu are un loc pentru odihna veşnică şi nici pe cineva care să se ocupe de întreg ritualul funerar, sufletul lui rătăceşte vreme de şapte zile – prilej de rememorare a unor episoade din mărunta lui existenţă şi de reîntâlnire cu cei care au făcut parte din universul său. Călătoria lui Yang Fei între cele două lumi dezvăluie, uneori cu umor negru, alteori cu detaşare, absurdul existenţei în societatea chineză consumeristă, marcată de nedreptate, corupţie şi suferinţă. În contrast cu toate acestea sunt însă legăturile sufleteşti profunde, ţesute între personajele romanului Ziua a şaptea, din paginile căruia transpare, ca de altfel din întreaga operă a lui Yu Hua, o extraordinară forţă emoţională”.

Iată o mostră a scrisului lui Yu Hua: „Copilăria mea a fost ca un cântecel vesel, însă eu habar n-aveam că îi ruinam viaţa tatălui meu. Din clipa în care am căzut între liniile de cale ferată, drumul vieţii lui s-a îngustat pe neaşteptate. N-avea nici o prietenă, iar căsătoria părea un vis îndepărtat. Cei mai buni prieteni ai lui, Hao Qiangsheng şi soţia lui, Li Yuezhen, i-au prezentat câteva fete, iar tata le-a spus de la bun început povestea mea – o dovadă cât se poate de grăitoare că era un bărbat bun, de toată isprava. Când îl întâlneau fetele acelea, el, dacă nu îmi schimba scutecele, îmi tricota pulovere; ele zâmbeau un pic, după care îi întorceau spatele şi plecau tot aşa cum veniseră”.

„Uluitor... Yu Hua, un scriitor de succes internaţional, face o critică lucidă a Chinei contemporane prin intermediul unei alegorii cu caracter evocativ, care arată că uneori viaţa este cu mult mai greu de îndurat decât moartea” — Booklist.

„O poveste îndrăzneaţă despre relaţiile de familie construite nu pe legături de sânge, ci pe legături sufleteşti indestructibile. O adevărată încântare pentru cititorii lui Yu Hua” — Library Journal.

Yu Hua – Ziua a şaptea. Editura Humanitas fiction, colecţia Raftul Denisei. Traducere din chineză şi note de Luminiţa Bălan. 257 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici