Ildefonso Falcones de Sierra, născut în 1958, este un avocat şi scriitor spaniol de mare succes, celebru în lumea largă pentru romanele sale istorice. Probabil că cititorii vor fi avut în mână precedentul roman tradus de acceaşi editură RAO, „Catedrala mării”, care s-a tradus în numeroase limbi şi a ajuns bestseller, un roman la fel de stufos şi impresionant (acţiunea se petrecea în veacul al XIV-lea, la Barcelona, un oraş în plină ascensiune, unde locuitorii mahalalei de pescari Ribera hotărăsc să ridice cea mai măreaţă catedrală închinată vreodată Fecioarei Maria, Santa Maria del Mar, Sfânta Maria a Mării. Inchiziţie, intoleranţă religioasă, intrigi, violenţe, pasiuni dezlănţuite).
Cartea pe care o semnalăm astăzi este continuarea acelui roman şi a fost publicată în 2016. Acelaşi Ev Mediu, acelaşi secol al XV-lea, aceeaşi Barcelonă.
Scriu editorii: „Volumul ne spune povestea lui Hugo Llor încă de la o vârstă foarte fragedă. Fiul unui marinar decedat, Hugo este protejat de Arnau Estanyol, protagonistul romanului <
Unele persoanje din precedentul roman reapar: Arnau Estanyol de pildă, care, după numeroasele neorociri care i-au marcat viaţa în construcţia catedralei, a ajuns unul dintre notabilii cei mai respectaţi ai Barcelonei. Hugo Llor are 12 ani la începutul poveştii. De la început trebuie să facă faţă actelor de răzbunare ale familiei Puig, duşmanii mentorului săuArnau Estanyol. Forţat să părăsească Ribeira, Hugo se alătură evreului Mahir (într-o perioadă în care barcelonezii au început să-i persecute şi să-i alunge pe evrei (cu o sută de ani înainte ca regii catolici Isabela şi Ferdinand s-o facă din toată Spania) care îl învaţă secretele lumii vinului.
Titlul cărţii face probabil aluzie la un citat din Matei (5,5): „Fericiţi cei blânzi, căci ei vor moşteni pământul.”
Ildefonso Falcones – Moştenitorii pământului. Editura RAO. 906 pag.