- Home
- Cultură-Media
- BERLIN, (15.01.2009, 18:54)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O coproducţie România-Marea Britanie-Ungaria, în competiţie la Berlinală
Filmul "Katalin Varga", scris şi regizat de britanicul Peter Strickland, o coproducţie România-Marea Britanie-Ungaria, a fost selectat în competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (5 - 15 februarie), informează producătorul român, Libra Film.
Urmărește
71 afișări
O coproducţie România-Marea Britanie-Ungaria, în competiţie la Berlinală
După 16 ani de la precedenta prezenţă a unui film românesc în Competiţie ("Patul conjugal", al lui Mircea Daneliuc), "Katalin Varga", filmul de debut al lui Peter Strickland, o coproducţie europeană (România-Marea Britanie-Ungaria), în care producătorul român este majoritar, reuşeşte să pătrundă în cercul select al competiţiei unuia dintre cele mai importante festivaluri de film din lume, cel de la Berlin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Lungmetrajul este scris şi regizat de Peter Strickland, iar producătorii sunt Tudor şi Oana Giurgiu, din partea Libra Film, alături de regizorul britanic. Proiectul le-a stârnit interesul producătorilor români când a fost prezentat, în 2007, în cadrul Agora, piaţa de proiecte de film "work in progress" organizată de Festivalul de Film de la Salonic.
În urma vizionării materialului filmat până la acea dată, reprezentanţii Libra Film au decis să salveze proiectul din impas şi să se implice în producţia filmului şi finalizarea acestuia.
Filmările au avut loc în apropiere de Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc şi au fost realizate cu o echipă restrânsă şi un buget de producţie minimal. Tot procesul de pregătire şi producţie a filmului a durat mai bine de patru ani.
Personajele principale sunt interpretate de actorii Hilda Peter, de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, şi Tibor Palffy, de la Teatrul din Sfântu Gheorghe.
Hilda Peter a fost câştigătoare a Premiului Uniter 2006 şi a Premiului Criticii (atât în România, cât şi în Ungaria) pentru cel mai bun rol secundar - personajul Lucky din "Aşteptându-l pe Godot", de Tompa Gabor.
De asemenea, a obţinut Premiul de debut la Festivalul Internaţional de Teatru Atelier din Sfântu Gheorghe, în 2003, şi Premiul naţional pentru cea mai bună actriţă debutantă, acordat de Ministerul Cultelor şi Culturii tot în 2003. În 2004, ea a fost nominalizată de UNITER la Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru prestaţia din spectacolul "Omul cel bun din Sichuan".
Tibor Palffy este unul dintre cei mai importanţi actori de teatru din România, activând la Teatrul "Tamasi Aron" din Sfântu Gheorghe. Pentru rolul din "Ivona, principesa Burgundiei", de Bocsardi Laszlo, a câştigat premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Naţional de Teatru din Pécs, 2008, Premiul Criticii Maghiare pentru cel mai bun actor în rol secundar, precum şi Premiul de interpretare al Festivalului din Kisvárda, 2008.
A fost desemnat cel mai bun actor al Festivalului Internaţional de Teatru Atelier - Sfântu Gheorghe, 1998. A jucat în mai multe filme, între care "Dallas Pashamende", de Robert Pejo (prezentat la Berlin în 2004), "Apărarea chinezească", de Tompa Gabor, şi "Biblioteca Pascal", de Szabolcs Hajdu (2008).
Regizorul debutant Peter Strickland a devenit cunoscut cu scurtmetrajul "Bubblegum" (1995/96), care o readucea în lumina reflectoarelor pe Holly Woodlawn, vedeta lui Andy Warhol. Filmul a fost proiectat la Festivalul de la Berlin în 1997.
Deşi filmul "Katalin Varga" a avut parte de o proiecţie în circuit închis la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2008, premiera mondială a producţiei în varianta finală va avea loc în cadrul ediţiei de anul acesta a Berlinalei.
Filmul este distribuit pe plan internaţional de compania franceză Memento Films, aceeaşi care distribuie câştigătorul premiului Palme d'Or la Festivalul de la Cannes 2008, "Entre Les Murs/ În clasă", de Laurent Cantet.
De asemenea, la Berlin mai participă Radu Jude, cu "Cea mai fericită fată din lume", care va rula în secţiunea Forum. Totodată, la secţiunea Scurtmetraj participă Paul Negoescu, cu "Renovare", şi Gabriel Achim, cu "Bric-Brac".
Citeşte şi:
Filmele cu care concurează "Katalin Varga" în competiţia oficială
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
Citește mai departe:
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe