O "istorie socială turbulentă", în primul număr din 2010 al revistei "Sociologie românească"

"Turbulenţele" din istoria socială a sociologiei româneşti sunt descrise într-un articol din revista "Sociologie românească", al cărui prim număr din 2010 a apărut pe piaţă în luna mai.

Urmărește
60 afișări

Autorii - Cătălin Zamfir, Simona Stănescu, Simona Ilie, Flavius Mihalache (de la Institutul de Cercetări pentru Calitatea Vieţii) şi Iancu Filipescu (de la Universitatea Politehnică Bucureşti) şi-au acordat "un moment de reflecţie", având în vedere că în acest an "se împlinesc douăzeci de ani de la relansarea sociologiei într-un nou context social - Revoluţia română din 1989", după cum se subliniază în articolul de deschidere al revistei, "Şapte faze de istorie socială turbulentă a sociologiei româneşti".

Peste un secol de sociologie românească este împărţit în şapte perioade, radiografiate succint şi cu acurateţe: constituirea comunităţii sociologice şi a sistemului instituţional al sociologiei, la începutul secolului XX (indisolubil legate de numele lui Dimitrie Gusti), 1944-1948 -continuarea postbelică a programului gustian, 1948-1961 -sociologia gustiană subterană (care marchează "încheierea brutală" a unor "iluzii" şi declararea sociologiei drept "ştiinţă burgheză şi reacţionară), 1962 - 1977 - recunoaşterea sociologiei ca ştiinţă legitimă de către regimul comunist, 1978-1989 - remarginalizarea sociologiei (precedat de momentul dureros, din 1977, al desfiinţării secţiilor de sociologie şi psihologie din universităţile româneşti), 1990 -2008 - relansarea sociologiei după Revoluţie.

Actuala perioadă este considerată ca de "răspuns a sociologiei la criza economică, socială şi politică din România, agravată de criza economică şi socială", dar şi a unor întrebări tulburătoare,care privesc "reconsiderarea speranţei naive într-o creştere continuă, neproblematică a economiei, identificarea efectului durabil al crizei economice asupra stării sociale, criza tematicii sociologiei, nevoia de repoziţionare a rolului ei".

În articol se mai precizează că, în 2006, ICCV şi Asociaţia Sociologilor din România au lansat programul "Sociologia românescă după 1944".

Revista "Sociologie românească", al cărui fondator este Dimitrie Gusti, apare sub egida Institutului Social Român, Asociaţiei Române de Sociologie şi Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici