O mască din neolitic, veche de 9.000 de ani, scoasă la licitaţie de casa Christie's

O mască din calcar, datând din urmă cu 9.000 de ani, din perioada neoliticului, este cel mai vechi obiect de artă scos vreodată la licitaţie de casa Christie's şi ar putea fi vândută cu 600.000 de dolari, în iunie, au anunţat miercuri reprezentanţii acestei case.

Urmărește
364 afișări
Imaginea articolului O mască din neolitic, veche de 9.000 de ani, scoasă la licitaţie de casa Christie's

O mască din neolitic, veche de 9.000 de ani, scoasă la licitaţie de casa Christie's (Imagine: www.christies.com)

Această mască veche din calcar neolitic, care evocă un craniu uman şi seamănă cu o cască de jucător de hockey, este una dintre cele mai timpurii măşti sculpturale care au supravieţuit din antichitate până în zilele noastre.

"Foarte puţine măşti din acea perioadă sunt cunoscute", afirmă Molly Morse Limmer, directoarea departamentului de antichităţi al casei Christie's din New York. "Toate au fost găsite în Deşertul Iudaic, toate sunt gravate în calcar şi toate reprezintă cranii umane".

Condiţiile extrem de uscate din Deşertul Iudaic au contribuit la conservarea măştii. Scopul acestei măşti este necunoscut, dar Molly Morse Limmer afirmă că masca datează din perioada în care au apărut primele comunităţi umane complexe.

"Fără niciun dubiu, ea reprezintă una dintre cele mai timpurii încercări umane de conectare la universul spiritual. Ţinând cont de faptul că reprezintă un craniu, este logic să se creadă că aceste măşti au legătură cu ritualurile mortuare sau de venerare a strămoşilor", a declarat Molly Morse Limmer.

Micile găuri de pe suprafaţa măştii sugerează faptul că ea ar fi putut fi decorată cu fire de păr sau acele găuri ar fi putut fi utilizate pentru a fixa masca de faţa unei persoane decedate sau pe un zid ori pe o statuie, afirmă experţii casei Christie's.

Cu o lungime de 22,9 centimetri, masca este scoasă la vânzare de un colecţionar newyorkez şi va face parte dintr-un lot de antichităţi propus la licitaţie de casa Christie's, la New York, pe 8 iunie. La această licitaţie vor fi scoase la vânzare 260 de obiecte, care ar putea fi vândute pentru o sumă totală de 8 milioane de dolari.

Antichităţile au fost vândute la preţuri impresionante în ultimii ani. Un bust din marmură datând din perioada Imperiului Roman a fost vândut pentru 23,8 milioane de dolari la sfârşitul anului 2010, depăşind de peste zece ori estimările specialiştilor, iar o sculptură din calcar reprezentând o leoaică, datând din anul 3.000 î.e.n., a fost achiziţionată în 2007 cu suma de 57 de milioane de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici