- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (10.07.2017, 15:51)
- Lucian Vasilescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video O pădure colorată. Templul naturii, ridicat de artistul Mihai Ţopescu într-un codru din Poienari. "Suntem, aici, printre copaci-coloane"
Maşinile care trec pe DN 67, între Horezu şi Târgu Jiu, prin dreptul pădurii colorate a artistului plastic Mihai Ţopescu, fie se opresc, fie se întorc din drum pentru ca oamenii să se uite şi să se plimbe prin pădurea colorată. Ce-i aceea o pădure colorată?
Urmărește
14850 afișări
VEZI GALERIA FOTO MAI JOS
Nici mai mult, nici mai puţin decât spune enunţul: o alcătuire de copaci pe care un artist plastic, Mihai Ţopescu, i-a colorat de jos şi până sus, până unde a putut ajunge. Cu scări, cu bidinele, cu vopsea care să nu dăuneze copacilor, cu ajutorul altor plasticieni, cu ajutorul voluntarilor, cu ajutorul lui Dumnezeu. De ce? Am mers să vedem şi să aflăm – de ce ar colora cineva o pădure?
De ce? – l-am întrebat pe artistul Mihai Ţopescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Mihai Ţopescu: Arta, am spus, nu oferă răspunsuri, arta pune întrebări.
Reporter: Ce ar trebui să mă întreb?
M.Ţ.: Plimbă-te prin pădure şi află singur…
Mă plimb prin pădurea colorată a lui Mihai Ţopescu, mă plimb printre copacii coloraţi şi o mulţime de oameni care asta fac şi ei, se plimbă. Şi printre cei care se plimbă prin pădurea colorată sunt şi români, dar şi turişti străini, din Israel, Germania sau Letonia, după plăcuţele de înmatriculare ale maşinilor. Fac fotografii, fascinaţi. „Ce-i asta?”, mă întreabă. „O pădure, spun, o pădure colorată. Voi aveţi aşa păduri colorate? Ei bine, noi avem. E drept că nu prea mai avem păduri, dar avem, uite, o pădure colorată”.
Rep: Toată lucrarea dumneavoastră artistică este ciclică, este dedicată unor teme.
M.Ţ.: Aşa este. Aceasta, pădurea colorată, este prima uşă pe care o deschid către o temă nouă – aceea a Înălţării. Suntem, aici, printre copaci-coloane.
Rep.: Coloanele unui templu neconstruit? Coloanele unui templu natural?
M.Ţ.: Un templu al naturii. Uite, oamenii se opresc aici şi se plimbă printre coloanele lui.
Rep.: Eu văd o, să-i spun, colaborare între regnuri.
M.Ţ.: Suntem făcuţi de aceeaşi "mână". Am cam uitat asta… Pădurea colorată de mine la Baia de Fier, în Gorj, este un prim pas: voi declina şi voi dezvolta acest proiect în foruri publice şi în spaţii muzeale. Sper să izbutesc.
Rep.: Ce să izbutiţi?
M.Ţ.: Să te întreb, să te fac să te întrebi.
Ok. Un artist plastic a vopsit nişte copaci. Interesant. Dar cine este Mihai Ţopescu? Mai mult decât orice aş spune eu aici spune site-ul său: http://topescumihai.com/
Galerie foto
Pentru că mă simţeam nesigur şi singur, totodată, pentru a mă înfăţişa pădurii colorate a lui Mihai Ţopescu, l-am rugat pe criticul de artă şi curatorul Adrian Buga să mă însoţească. Şi bine am făcut, pentru că mi-a spus aşa:
Adrian Buga: „Oriunde lucrează, Mihai Ţopescu intră într-un contact strâns cu spiritul locului. În pădurea din Poienari, judeţul Gorj, spiritul locului este prezent prin lumină şi culoare. Spectrul cromatic, gândit de ani buni de Mihai Ţopescu, este profund religios prin trăire. Înainte de naştere, pădurea colorată a fost ruptă din retina artistului printr-o contemplare neobosită a eternităţii. Locul astfel schimbat devine o imagine ridicată la valoare de simţire vizuală, atât prin înţelegerea zonei de pelerinaj, cât şi prin căldura nouă, emanată din tihna netulburată a locului.
Artistul lasă privitorului libertatea de a parcurge, înăuntru, bogăţia pădurii unde totul se schimbă la fiecare pas şi la fiecare ochi. Pădurea tace, iar copacii se bucură plini de culoare. Sub cupola cerului şi a murmurului cromatic se aud chemări la reculegere. Între cer şi pământ apare această catedrală cromatică în care ne putem plimba în voie.
În pădurea colorată suntem prezenţi într-o comuniune dublă: una de ridicare spre un zenit simbolic omniprezent din Grădina Maicii Domnului, iar alta de reflectare lăuntrică, de vizitare a grădinii propriului nostru suflet.
Parcurgem, la fiecare privire, o filă de jurnal vizual, un jurnal al pădurii, al copacilor, al văzduhului privit. Pădurea ne permite o privire în sus, nu în vidul cotidian, unde totul este gri, ci în plinul înaltului, când plutim spre "celălalt tărâm".
Lui Mihai Ţopescu îi sunt dragi valorile şi locurile satului, morala bătrânească; într-o dimensiune a înaltului, tradiţia pentru el înseamnă statornicie, dar şi mişcare. În felul acesta ia toată căldura şi focul sticlei şi le pune alchimic în noi prin spiritul pădurii metamorfozate.
Pădurea este întrupată! Artistul ne încarcă cu toate trăirile lui, iar natura, din care Mihai Ţopescu îşi făureşte realul, ne cheamă în Templul său. Aici, în templul plin de coloane colorate, urcăm în liniştea unei sâmbete neîncepute”.
Pădurea colorată a lui Mihai Ţopescu vă va invita să trageţi pe dreapta, la Baia de Fier, în Gorj. Vă sugerez să vă opriţi şi să vă căţăraţi pe culorile copacilor. Pe culorile lor, nu pe ei – încercaţi, merită.
Citeşte şi: Doliu în lumea teatrului românesc | O mare actriţă a Teatrului Naţional Bucureşti a încetat din viaţă
Citeşte şi: Petrecerea continuă la Neversea: Unul dintre cei mai buni DJ ai lumii, Afrojack, a coborât în mijlocul zecilor de mii de fani
Citeşte şi: Primăria Capitalei şi ministerul Culturii au stabilit înfiinţarea "autobuzelor culturale" RATB
Citeşte şi: Conacul Neamţu, clădire de patrimoniu din Olt, restaurat de voluntari englezi, francezi şi români
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe