O placă cu mesajul "Presa liberă" încătuşată de 8 membri CNA, expusă la CNA de Valentin Jucan

O placă cu mesajul "Presa liberă" încătuşată de 8 membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) a fost expusă, marţi, în şedinţa CNA, de membrul Valentin Jucan, după ce majoritatea Consiliului a respins propunerea de reducere a unei sancţiuni a B1, de la 70.000 de lei la somaţie publică.

Urmărește
894 afișări
Imaginea articolului O placă cu mesajul "Presa liberă" încătuşată de 8 membri CNA, expusă la CNA de Valentin Jucan

O placă cu mesajul "Presa liberă" încătuşată de 8 membri CNA, expusă la CNA de Valentin Jucan

CNA a discutat în prima parte a şedinţei de marţi solicitarea a trei membri ai Consiliului - Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Valentin Jucan - de reducere a sancţiunii de 70.000 de lei care a fost aplicată televiziunii B1 TV pe 6 februarie, în somaţie publică.

"Este o sancţiune absolut nedreaptă", a spus Narcisa Iorga, referindu-se la faptul că, pe 6 februarie, CNA a decis să amendeze B1 TV cu 70.000 de lei, pentru lipsă de imparţialitate şi echilibru în ediţiile din 12 şi 25 decembrie ale emisiunii "Sub semnul întrebării", realizată de Robert Turcescu. Acea sancţiune a fost aplicată la propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, şi a fost adoptată cu şapte voturi "pentru" (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea), în timp ce Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Viorel-Vasile Buda şi Valentin Jucan au votat "împotrivă".

În aceeaşi şedinţă din 6 februarie, CNA a amendat televiziunea Antena 3 cu 50.000 de lei, în urma emisiunii "Sinteza zilei" din 14 ianuarie, în care Andreea Pora a fost "denigrată", jurnalistei fiindu-i încălcat şi "dreptul la imagine".

Narcisa Iorga a considerat însă că încălcările de la Antena 3 au fost mai grave decât la B1 TV, însă amenda aplicată Antena 3 a fost mai mică.

După ce au rediscutat peste o oră şi jumătate situaţia B1 TV în şedinţa CNA de marţi, 18 februarie, şapte membri ai Consiliului (Laura Georgescu, Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Monica Gubernat şi Lorand Turos) au votat "împotriva" propunerii Narcisei Iorga de reducere a sancţiunii aplicate B1 TV de la 70.000 de lei la somaţie publică. Somaţia publică a fost susţinută de doar trei membri ai CNA (Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Valentin Jucan). La şedinţa CNA de marţi nu este prezent vicepreşedintele Consiliului, Viorel Vasile Buda.

Imediat după votul dat de membrii CNA în cazul B1 TV, Valentin Jucan a aşezat pe masa sa din sala de şedinţe a Consiliului "un trofeu" format dintr-o placă de culoare galbenă pe care scrie cu majuscule "Presa liberă". Peste acest mesaj este legat un lanţ, sub care apar alte două mesaje, respectiv "8 membri CNA" şi "abuzuri".

Valentin Jucan a declarat că a confecţionat singur acest "trofeu" al presei libere încătuşate de opt membri ai CNA şi îl avea pregătit de mult timp.

"Îl aveam pregătit de mult şi îl aveam pregătit nu pentru subiectul B1 TV (...) Îl aveam pregătit pentru un moment pe care îl voi considera un abuz. Am aşteptat un moment pe care să-l consider că este un abuz legat de libertatea de opinie", a spus Valentin Jucan.

După ce Valentin Jucan a expus respectivul obiect, el a părăsit sala de şedinţe.

Preşedintele CNA, Laura Georgescu, i-a cerut Narcisei Iorga să ia obiectul de pe masa lui Jucan, aceasta din urmă spunând că nu îi aparţine şi nu ştie cum a apărut.

Ulterior, şapte membri ai CNA (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) s-au ridicat de pe scaune şi au părăsit sala de şedinţe a Consiliului.

Pe de altă parte, în contextul rediscutării sancţiunii de la postul B1 TV, unii membri ai CNA s-au acuzat reciproc de partizanat politic.

Astfel, membrul CNA Christian Mititelu a declarat că solicitarea Narcisei Iorga, de reducere a unei sancţiuni aplicate B1, de la 70.000 lei la somaţie, este o presiune politică inacceptabilă, în timp ce Iorga l-a acuzat pe Mititelu că exprimă opinii politice la Realitatea TV.

"Această cerere şi presiunea la care suntem supuşi este generată de compararea sancţiunii dată postului B1 cu sancţiunea dată pentru o speţă total diferită postului Antena 3. Această drămuire la nivelul unor sancţiuni date într-o zi nu cred că e rezonabilă. Dacă ne uităm pe o perioadă mai lungă, probabil că există o echitate în ceea ce face. Sper acest lucru (...) Consider că sunt supus la nişte presiuni inacceptabile, presiuni politice. Dat fiind că suntem într-un an electoral, acest lucru riscă să se agraveze şi trebuie să luăm atitudine în faţa unor asemenea presiuni", a spus Christian Mititelu.

El a făcut referire la faptul că Narcisa Iorga a deschis recent un blog, afirmaţii ale acesteia fiind apoi preluate de Revista 22 şi unele din argumentele acesteia fiind exprimate apoi chiar de preşedintele Traian Băsescu.

"Pe acest blog încearcă să acrediteze un fel de culpabilizare a doi membri care au lucrat la posturi de radio occidentale, ca şi când, dacă ai lucrat la un asemenea post, eşti obligat să votezi numai într-un anumit fel, care convine unuia sau altuia. Mi se pare o totală absurditate. Dar ce e interesant este că acest gen de argument este - şi nu este prima dată când se întâmplă coincidenţele astea extraordinare - este apoi preluat de Revista 22, care pedalează exact cu aceleaşi argumente. Christian Mititelu şi Radu Călin Cristea care au făcut şi au dres uite cum votează astăzi, uite pe cine apără ei astăzi. Ca apoi să aud cu consternare pe preşedintele ţării invocând aceleaşi argumente într-o conversaţie televizată cu domnul Turcescu. Dacă asta nu e presiune politică, când ea vine clar dintr-o anumită direcţie politică... Vorbim despre criteriul neutralităţii politice. Ce fel de neutralitate politică rezultă din asemenea campanie? Cum credeţi dumneavoastră că eu o să-mi schimb votul în urma unor asemenea presiuni? Sunt contraproductive şi incorecte", i-a spus Christian Mititelu Narcisei Iorga.

La rândul său, Narcisa Iorga l-a acuzat pe Christian Mititelu că a exprimat opinii politice la Realitatea TV chiar în ziua în care Curtea Constituţională a dat o decizie de respingere a unui referendum naţional.

"Ce căutaţi dumneavoastră acolo să faceţi politică? Ce discutăm aici? Despre blogul meu? Nu cred că este cazul (...) Lăsaţi-mă cu blogul meu, atât timp cât dumneavoastră spuneţi opinii politice la Realitatea TV (...) Voi continua să scriu pe blog atât timp cât şi dumneavoastră veţi fi prezent în emisiunile Realităţii TV", a spus Narcisa Iorga.

Totodată, ea a făcut referire la un alt membru al CNA, Radu Călin Cristea, care exprimă opinii politice în editorialele sale din publicaţia Observator cultural.

În schimb, Christian Mititelu a precizat că a vorbit despre blogul Narcisei Iorga într-un anumit context, respectiv cel al "campaniei" duse "de o anumită parte a presei şi la care, "iată, s-a alăturat şi preşedintele în această conversaţie cu domnul Turcescu".

La rândul său, membrul CNA Radu Călin Cristea a spus că apariţiile sale publice sunt în conformitate cu prevederile Codului etic adoptat de CNA. "Participările mele la unele emisiuni ale unor radiodifuzori, apariţiile mele în spaţiul public ca persoană privată respectă Codul etic al CNA (...) Pot să-mi exprim opinii de cetăţean liber, care are dreptul la exprimare garantat prin Constituţie", a spus Cristea.

De asemenea, Radu Călin Cristea a spus că n-a existat niciodată în cursul anului 2013 o majoritate zdrobitoare USL în CNA, aşa cum încearcă să acrediteze Narcisa Iorga pe blogul său. "Încercaţi să acreditaţi că e un fel grup (...) că majoritatea zdrobitoare a USL din CNA a făcut şi a dres", i-a spus Radu Călin Cristea Narcisei Iorga.

"Tu, Radu Călin Cristea, ai votat întotdeauna pentru cele mai mici sancţiuni la Antena 3 şi pentru cele mai mari amenzi la B1", i-a răspuns, la rândul său, Narcisa Iorga.

"Majoritatea asta USL-istă a votat amenzi la Antena 3", a spus, pe de altă parte, membrul CNA Monica Gubernat. Adresându-i-se lui Valentin Jucan, Monica Gubernat a spus: "Dumneavoastră nu aţi votat niciodată (amenzi, n.r.) la B1".

Pe de altă parte, Laura Georgescu a spus, în şedinţa de marţi, că posturile B1 TV şi Antena 3 "nu au fost niciodată tratate în oglindă".

De asemenea, Laura Georgescu a spus că Narcisa Iorga încearcă "să amestece lucrurile inutil".Georgescu a spus că în cazul B1 TV au fost sancţionate emisiunile "Sub semnul întrebării", moderată de Robert Turcescu (ediţiile din 12 şi 25 decembrie 2013) şi emisiunea "Ring TV", moderată de Mihai Jurcă (ediţiile din 13 şi 20 octombrie).

Georgescu a spus că cele două ediţii ale emisiunii lui Mihai Jurca "sunt o presiune clară asupra actului de justiţie aflat în derulare (arestarea lui Cristian Cioacă, n.r.)".

Ea s-a referit şi la ediţia din 25 decembrie a emisiunii "Sub semnul întrebării", în care a fost invitat actorul Dan Puric, care a făcut afirmaţii precum: "Eu am spus că România nu are, nu este un stat, este un stat mafiot condus de nişte securişti nenorociţi şi îmi asum această afirmaţie pentru că dezastrul despre care tu vorbeşti şi primarul cu incompetenţa lui e consecinţa vânzării de ţară".

Astfel, Laura Georgescu a atras atenţia că, pe 25 decembrie, în ziua de Crăciun, poporul român este împărţit în două categorii - "banda de mafioţi condusă de nişte securişti nenorociţi - şi la cererea moderatorului care-şi exprimă greutatea de a credibiliza majoritatea ca fiind curată" duce la rezultatul că într-adevăr avem "o majoritate zăpăcită, distrusă, schilodită, în care copiii sunt derbedeizaţi, alienaţi, fără repere, fără credinţă, debusolaţi". "Emisiunea mai are şi alte probleme (...) Şi în cazul emisiunii din 12 decembrie avem aceeaşi problemă a moderatorului, care ajunge să trăiască într-o ţară «în care nişte demenţi dau foc la ţară şi trebuie să vină pompierul de serviciu de la ambasada Statelor Unite» (...)", a spus Laura Georgescu.

"În ziua de Crăciun am fost împărţiţi (...) Eu nu mă consider câtuşi de puţin nici zăpăcită, nici distrusă, nici schilodită, nici fără credinţă şi cu atât mai puţin am copii derbedeizaţi de sistemul românesc, alienaţi şi fără repere. Sunt un om în această ţară şi am drepturi egale cu orice alt om, eu nu consider că în statul român conducerea este făcută de mafioţi, iar majoritatea nu-i curată. Sunt un om care munceşte, a împlinit anul trecut 30 de ani pe carte de muncă, îmi cresc copiii din două salarii fixe şi am dorinţa ca în ziua de Crăciun să nu fiu etichetată personal. Pentru că i s-a transmis greşit domnului Puric cu ce m-am asemuit. Nu m-am asemuit cu banda de mafioţi. Întrucât, tot la 17 de ani, mi s-a propus să semnez ceva şi eu am avut puterea să spun: «Lăsaţi că mă descurc şi singură, n-am nevoie de ajutor, nu vreau nici casă pe listă, nici maşini, nici plecare afară» (...) La 17 ani şi eu am fost pusă să semnez şi n-am semnat, am avut tăria să spun «Nu mulţumesc, merg pe drumul meu». Deci eu m-am asemuit majorităţii. Sunt un om extrem de simplu, cu casă la bloc, cu şcoli particulare la copii, fără fiţe, fără case de odihnă", a spus Georgescu.

"În această ţară există Banca Naţională a României, Curtea Constituţională a României, există organisme independente care cu asta se ocupă. Există aparatul de justiţie care trebuie lăsat să-şi facă cum crede el treaba (...) ", a mai spus Laura Georgescu.

De asemenea, Georgescu a fãcut referire la faptul că, pe 12 decembrie 2013, CNA a somat Radioul Public, la propunerea Narcisei Iorga, după ce într-o emisiune moderată de Alexandru Rusu a fost prezent Dan Puric. "Am dat somaţie publică în condiţiile în care moderatorul a încercat să-l tempereze pe invitat", a spus Georgescu.

Pe de altă parte, Răsvan Popescu, membru al CNA, a spus că, din punctul său de vedere, nu ar trebui ca membrii Consiliului să revină asupra unor sancţiuni deja aplicate.

"Când e vorba de sancţiuni acordate după părerea mea, din principiu, dacă nu se descoperă chestiuni semnificative care ne-au scăpat la prima abordare, nu trebuie revenit asupra sancţiunii pentru că ne vulnerabilizăm în cazul unui eventual proces. Când e vorba de sancţiuni care şi-au produs efectul, nu cred că trebuie să revenim, decât dacă constatăm că ne-a scăpat deja, ceea ce nu cred că este cazul acum", a spus Răsvan Popescu.

La rândul său, membrul CNA Cristina Trepcea a spus că, până în acest moment, sancţiunea de 70.000 de lei aplicată de Consiliu postului B1 TV nu a fost contestată de această televiziune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici