O plăcuţă de lut, veche de 4.000 de ani,conţine un exerciţiu de geometrie rezolvat greşit de un elev

  • O plăcuţă de lut, veche de 4.000 de ani, conţine un exerciţiu de geometrie rezolvat în mod greşit, probabil de un elev.
  • Este vorba despre o plăcuţă babiloniană.
  • Cercetătorii moderni au realizat că persoana care a inscripţionat plăcuţa a calculat greşit aria unui triunghi.
Urmărește
9678 afișări
Imaginea articolului O plăcuţă de lut, veche de 4.000 de ani,conţine un exerciţiu de geometrie rezolvat greşit de un elev

Sursa foto: University of Oxford

O plăcuţă de lut descoperită în situl Kish din Irak a dezvăluit că un elev a calculat greşit aria unui triunghi în urmă cu 4.000 de ani. Cercetătorii moderni au analizat-o şi au realizat că răspunsul inscripţionat (3,1468) este greşit. Rezultatul corect este 3,5156, potrivit Live Science. Tăbliţă rotundă se află în colecţia Muzeului Ashmolean de la Universitatea din Oxford, alături de alte obiecte găsite la situl arheologic Kish în 1931.

Plăcuţa demonstrează atenţia acordată ştiinţei de oamenii antici. Cercetătorii cred că algebra şi geometria au fost inventate în jurul anului 3000 î.Hr în Sumer. Civilizaţia se dezvolta şi oamenii căutau modalităţi de a calcula taxele, de a administra comerţul şi de a stabili calendarul.

De asemenea, plăcuţa cu greşeala de calcul arată o evoluţie culturală importantă: informaţiile scrise înlocuiau memorarea în ceea ce priveşte transmiterea cunoştinţelor de la o generaţie la alta. Această schimbare care a început în jurul anului 3500 î.Hr. în Kish, a fost atât de dramatică încât uneori este comparată cu trecerea de la hârtie la suportul digital.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici