- Home
- Cultură-Media
- (30.01.2022, 10:55)
- Mihaela Ionita
O profesoară de muzică a creat harta femeilor compozitoare ignorate de istorie, inclusiv din România. „Aceste femei nu apar nicăieri altundeva”
- O profesoara de muzică din Spania a creat harta femeilor compozitoare de muzică clasică, pe care cartile de istorie le-au ignorat.
- Pe harta cu 530 de femei, 8 sunt din Romania.
Urmărește
2015 afișări
Sursa foto: svmusicology.com/
Profesoara de muzică din Valencia, în vârstă de 28 de ani, a venit cu această idee după ce şi-a dat seama că, în timpul anilor de studii academice de muzică, a auzit foarte rar de femei care au compus muzică clasică. „Întotdeauna am vorbit despre punerea acestor compozitoare pe hartă - aşa că mi-a trecut prin cap să o fac la propriu”.
Apoi a venit partea cea mai grea. „Există un moment în care te întrebi, unde să caut aceste informaţii?". Ea a răsfoit enciclopedii, a căutat prin biblioteci şi a contactat oameni pe reţelele de socializare. „Când am început, am crezut că nu voi cunoaşte mai mult de cinci compozitoare", a spus ea.
După mai bine de un an şi sute de ore de muncă, site-ul documentează 530 de compozitoare, inclusiv o scurtă descriere a fiecăreia şi un link pentru a le asculta lucrările, iar Ventura lucrează în continuare la o listă cu alte 500 de nume de adăugat, potrivit The Guardian.
Pe hartă se află şi 8 compozitoare de muzica clasică din ultimii 130 de ani, din România. Este vorba despre Mansi Barberis, Felicia Donceanu, Adina Dumitrescu, Myriam Marbe, Maia Ciobanu, Ana Maria Avram, Adriana Hölszky şi Doina Rotaru.
Multe dintre femeile enumerate pe hartă au lucrat în obscuritate, cariera lor fiind afectată de noţiunea de lungă durată conform căreia muzica putea fi o pasiune pentru femei, dar nu o profesie. Unele dintre ele, cum ar fi Maria Anna Mozart, supranumită Nannerl, şi-au văzut cariera întreruptă brusc din cauza preocupărilor legate de faptul că interpretarea şi turneele ar fi putut pune în pericol reputaţia lor. Altele au fost stigmatizate de credinţa că femeile erau incapabile să gândească la nivelul superior necesar pentru a compune.
„Era de la sine înţeles că o lucrare compusă de o femeie nu ar fi de aceeaşi calitate ca cea compusă de un bărbat", a spus Ventura. Barierele au forţat compozitoarele să devină creative, unele s-au înscris în mănăstiri pentru a studia muzica, în timp ce altele au publicat lucrări sub pseudonime masculine.
O mare parte din reacţiile la hartă au fost pozitive, a spus Ventura, cu excepţia câtorva voci care s-au plâns de absenţa bărbaţilor de pe hartă. „Trebuie să le explic că, dacă vor să afle despre compozitori bărbaţi, pot deschide orice carte despre istoria muzicii, pot merge la orice concert sau pot asculta orice post de radio", a spus ea. „Dar dacă eu alcătuiesc o hartă a compozitorilor femei, este pentru că aceste femei nu apar nicăieri altundeva".
Ceea ce a entuziasmat-o cel mai mult este interesul pe care l-a primit din partea altor profesori care sunt nerăbdători să încorporeze harta în lecţiile lor. „Am 28 de ani şi nimeni nu mi-a vorbit niciodată despre compozitoare", a spus ea. „Aşa că vreau să fac ceea ce nu [s-a] făcut pentru mine, vreau ca elevii mei să ştie că [Wolfgang Amadeus] Mozart şi Beethoven au existat, dar şi că au existat şi toate aceste compozitoare”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe