- Home
- Cultură-Media
- BUZĂU, (05.03.2015, 23:04)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O profesoară din Buzău a cerut CNA să retragă recomandarea privind spoturile despre ora de religie
O profesoară de matematică din Buzău a solicitat CNA să retragă recomandarea pe care a făcut-o posturilor TV de a difuza spoturi de promovare a orei de religie în şcoli, susţinând că mesajul de la final, potrivit căruia ora s-ar desfiinţa dacă nu se înscriu copii, este "fals factual şi manipulator".
Urmărește
597 afișări
O profesoară din Buzău a cerut CNA să retragă recomandarea privind spoturile despre ora de religie
Monica Mocanu predă matematica la un liceu tehnologic din municipiul Buzău, profesoara sesizând Consiliul Naţional al Audiovizualului după ce a văzut pe postul public de televiziune un spot prin care părinţii erau îndemnaţi să şi înscrie copiii la ora de religie, în caz contrar materia urmând a fi scoasă din orarul copiilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Mocanu susţine că mesajul textului este "fals factual şi manipulator".
"Vă sesizez în regim de urgenţă o situaţie referitoare la spotul promoţional transmis pe TVR1 în seara zilei de 4 martie 2015 (la finalul emisiunii «Vorbeşte liber», aprox ora 21.50) în campania pe care aţi recomandat-o spre a fi difuzată în această perioadă referitoare la ora de religie. Mesajul textual de la finalul spotului este «înscrie-ţi copilul până la 6 martie la ora de religie sau ora se va desfiinţa». Mesajul este fals factual şi manipulator. În primul rând pentru că ora de religie va fi în continuare în oferta obligatorie a şcolilor, conform Constituţiei României şi Legii educaţiei naţionale. În plus, nu doar că informaţia falsă induce în eroare publicul într-o chestiune sensibilă, dar manipulează în interesul particular al unei părţi implicate, nerespectând în felul ăsta codul de reglementare al conţinutului audiovizual pe care dvs îl aplicaţi în această cauză (articolul 141 din regulamentul CNA care permite campaniile noncomerciale)", a scris, pe contul său de pe o reţea de socializare, profesoara Monica Mocanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În acest context, cadrul didactic a solicitat CNA luarea unei poziţii şi retragerea recomandării adresate televiziunilor pentru această campanie, "în condiţiile în care asociaţia «Părinţi pentru ora de religie» utilizează abuziv încrederea dvs".
CNA a decis, marţi, să recomande televiziunilor să difuzeze trei spoturi de promovare a orei de religie în şcoli, între care se numără şi un clip în care înscrierea la această materie este susţinută de personalităţi precum Dan Puric, Elisabeta Lipă, Gabriela Adameşteanu şi Connect-R.
Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educaţiei naţionale privind obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituţional, oficiali ai CC precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută de cei care vor să studieze disciplina.
CC arăta, în motivarea deciziei, că oferta educaţională pentru această disciplină este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă.
Decizia CC devine executorie după 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv în 9 martie.
Consiliul Consultativ al Cultelor din România, întrunit în 28 februarie, a arătat că CC a menţinut statutul orei de religie ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun, obligatorie pentru şcoală, şi a modificat un singur aspect referitor la procedura de participare a elevului la ora de religie, şi anume pe baza unei cereri de înscriere.
Consiliul a solicitat Parlamentului ca atunci când va completa articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educaţiei naţionale să prevadă clar că înscrierea sau reînscrierea elevului pentru a frecventa ora de religie, dar şi retragerea acestuia se vor face prin cerere scrisă.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spunea, în 13 februarie, că elevii ar putea face solicitare pentru participarea la ora de religie o singură dată pe ciclu de învăţământ - primar, gimnazial şi liceal, excepţie făcând anul şcolar 2015-2016, când îşi vor exprima opţiunea indiferent de anul de studiu.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe