O proiecţie specială "Marfa şi banii" deschide Zilele Filmului Românesc la TIFF 2011

O proiecţie specială a filmului "Marfa şi banii", de Cristi Puiu, va deschide secţiunea Zilele Filmului Românesc (9 - 12 iunie) din Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), a anunţat preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu, într-o conferinţă de presă.

Urmărește
12 afișări

Tudor Giurgiu a spus că ediţia de anul acesta sărbătoreşte zece ani de existenţă a evenimentului de la Cluj-Napoca, dar şi zece ani de la primul succes al noului val al cinematografiei româneşti, cu "Marfa şi banii", de Cristi Puiu. Astfel, filmul lui Puiu va fi proiectat în prima seară a Zilelor Filmului Românesc, în prezenţa echipei.

De altfel, filmele "Morgen", de Marian Crişan, şi "Marfa şi banii", de Cristi Puiu, vor fi lansate pe DVD la TIFF. Un alt DVD pe care organizatorii festivalului doresc să îl lanseze la TIFF este un material care adună 13 din cele mai bune filme de debut ale noului val şi se numeşte "New Romanian Cinema. The Beginning".

Ca în fiecare an, începând de la ediţia din 2005, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, una dintre cele mai aşteptate secţiuni în rândul publicului festivalier este cea dedicată cinematografiei autohtone. Timp de trei zile, cinefilii se pot bucura în cadrul Zilelor Filmului Românesc de cele mai recente producţii autohone, unele dintre ele fiind difuzate în premieră absolută în România sau chiar în premieră mondială.

Selecţia din acest an, alcătuită de directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, cuprinde 12 lungmetraje, 4 mediumetraje şi 11 scurtmetraje. Punctele de atracţie ale selecţiei de lungmetraj sunt, fără îndoială, noul film al lui Cătălin Mitulescu, "Loverboy", şi cel al lui Constantin Popescu, "Principii de Viaţă", cu Vlad Ivanov în primul său rol principal, a subliniat Chirilov "hiturile" incontestabile ale selecţiei Zilelor Filmului Românesc din 2011.

Direct de pe covorul roşu de la Festivalul de Film de la Cannes, unde este selectat în secţiunea Un Certain Regard, "Loverboy", cel de-al doilea lungmetraj regizat de Cătălin Mitulescu, va fi proiectat la TIFF în premieră absolută în România. Avându-i în rolurile principale pe Ada Condeescu şi George Piştereanu - protagoniştii producţiei câştigătoare a şapte premii Gopo în 2011, inclusiv a premiului pentru cel mai bun film, "Eu când vreau să fluier, fluier" (regia Florin Şerban) -, filmul spune povestea unui tânăr de 20 de ani, care cucereşte fete, le face să se îndrăgostească de el şi le plasează mai departe unei reţele de trafic de carne vie din Constanţa. Pentru poliţiştii de la trafic de persoane, această tehnică de racolare se numeşte "metoda prin îndrăgostire", iar cei ce o practică sunt numiţi "loverboys". Planurile băiatului sunt însă date peste cap în momentul în care se îndrăgosteşte nebuneşte de Veli, una dintre fetele pe care trebuie să le racoleze.

Regizorul Constantin Popescu revine la ZFR cu al doilea lungmetraj din carieră: "Principii de viaţă". Lungmetrajul de debut al acestuia, "Portretul luptătorului la tinereţe", a fost prezentat la TIFF în 2010.

Filmul concurează şi pentru trofeul Transilvania, fiind de altfel singura producţie românească prezentă în competiţia oficială TIFF din acest an. Rolul principal este interpretat de actorul Vlad Ivanov, iar roluri importante le revin şi lui Gabriel Huian, cunoscut publicului român ca protagonist al mediumetrajului "Marilena de la P7" (regia Cristian Nemescu) şi Rodicăi Lazăr ("Moartea domnului Lăzărescu", "Amen").

Mihai Chirilov menţionează printre hiturile selecţiei de lungmetraj alte câteva titluri: George Dorobanţu, câştigătorul premiului de debut la TIFF, pentru "Elevator", revine cu un eseu experimental inedit, intitulat "Bucharestless". O menţiune specială merită debutul regizoral al lui Lucian Georgescu, pe un scenariu coscris cu Barry Gifford, "Tatăl - fantomă", film la a cărui geneză a contribuit TIFF-ul, invitându-l pe scriitorul american în juriu la ediţia din 2003.

"Dacă bobul nu moare", în regia lui Sinişa Dragin, este un alt titlu ce va putea fi vizionat în cadrul secţiunii Zilele Filmului Românesc. Pelicula a câştigat în 2011 premiul publicului Robert Bosch Stiftung la Festivalul de Film de la Rotterdam şi a fost selectat în 2010 în competiţia celui mai important festival de film din Japonia, cel de la Tokyo. Lungmetrajul spune povestea a doi taţi, unul sârb şi unul român, care încearcă să facă faţă unor drame. Cel sârb vine în România pentru a recupera trupul fiului mort, în timp ce tatăl român încearcă să-şi găsească fiica, vândută ca prostituată în Kosovo. "Dacă bobul nu moare" este al patrulea lungmetraj din cariera lui Sinişa Dragin. Acesta a mai regizat "În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură" (2002), distins cu Tigrul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam, în 2002, "Faraonul" (2001) şi "Lunga călătorie cu trenul" (1997).

Lista filmelor selecţionate în secţiunea competiţională Zilele Filmului Românesc cuprinde şi alte titluri care au făcut senzaţie la festivalurile internaţionale de film, precum "Morgen" (Marian Crişan), distins cu trei trofee la Festivalul de Film de la Locarno 2010 şi trei premii la Festivalul de la Salonic, "Periferic", al regizorului Bogdan George Apetri, recompensat, printre altele, cu premiul Boccalino d'Oro al Criticii Independente pentru cea mai bună Interpretare (Ana Ularu) la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno 2010.

Din Zilele Filmului Românesc nu lipsesc nici în acest an documentarele: coproducţia româno-germană "Aproape de cer", un film regizat de Titus Faschina a cărui coloană sonoră poartă semnătura inconfundabilă a lui Alexander Bălănescu, distins cu menţiunea specială a ERT3 Broadcasting şi premiul WWF la Festivalul de Film Documentar de la Salonic 2011, "Metrobranding - a Love Story between Men and Objects", de Ana Vlad şi Adi Voicu, precum şi mediumetrajele "Petrecere şi concurs în Ciupelniţa", de Liviu Săndulescu, "Valea Corlatului", al lui Stephane Lucon, şi "24 Găleţi, 7 Şoareci, 18 ani", regizat de Marius Iacob.

La TIFF 2011, 11 scurtmetraje de senzaţie completează oferta de filme autohtone recente. Printre acestea se numără "Apele Tac" (regia: Anca Miruna-Lăzărescu), prezent în competiţia de scurtmetraj a Festivalului de la Berlin în 2011, "Stop Over" (regia: Ioana Uricaru), selecţionat în competiţia Festivalului de Film Sundance 2011, "Draft 7" - filmul cu care Luiza Pârvu revine în selecţia TIFF, după ce în 2010 a concurat în cadrul aceleiaşi secţiuni cu "Aniversarea", filmul documentar "You Can't Hide Love from Gypsies" (regia: Mara Trifu), prezent la Cannes 2011 în secţiunea Semaine de la Critique (programul NISI MASA), precum şi "Superman, Spiderman sau Batman" (regia: Tudor Giurgiu), proiectat la TIFF în premieră mondială.

În acest an, juriul care va decide câştigătorii premiilor Zilele Filmului Românesc pentru cel mai bun film, respectiv cel mai bun debut este alcătuit din trei personalităţi ale cinematografiei europene: Nadia Paschetto - director şi selecţioner al Festivalului Internaţional de Film de la Arras, Dana Enulescu - corespondent BBC pentru Ministerul Afacerilor Externe de la Roma şi Daniela Michel - directorul Festivalului de Film de la Morelia.

De asemenea, la TIFF sunt invitate două personalităţi de origine română sau români care au avut contribuţii remarcabile în film: producătorul Marin Kamitz, care este proprietarul casei MK2 şi colaborator al lui Lucian Pintilie - ultimul, având, de altfel, o integrală dedicată la TIFF - şi directorul de imagine Oleg Mutu.

De asemenea, Tudor Giurgiu a declarat că anul acesta va exista un premiu special la gala TIFF, cu ocazia celei de-a zecea aniversări.

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc în perioada 3 - 12 iunie, la Cluj-Napoca, şi între 15 şi 19 iunie, la Sibiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici