O reproducere după un tablou înfăţişând Bătălia de la Sibiu din 1849 va fi expusă la Sfântu Gheorghe

O reproducere de mari dimensiuni după un tablou reprezentând Bătălia de la Sibiu din anul 1849, condusă de generalul Bem Jozsef, va fi dezvelită în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
70 afișări

O simeză de 3,5 metri înălţime şi 51 de metri lungime, pe care va fi expusă copia unui tablou reprezentând Bătălia de la Sibiu din anul 1849, a fost montată, în aceste zile, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că tabloul a fost adus din judeţul Veszprem (Ungaria) şi va fi dezvelit în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Reproducerea după "Tabloul circular ardelean" a fost prezentată anul trecut într-o localitate din judeţul Veszprem din Ungaria, judeţ înfrăţit cu Covasna.

Unul dintre organizatori, consilierul local Gazda Zoltan, a declarat corespondentului MEDIAFAX că din lucrarea originală, care se află în Polonia, s-a păstrat doar o parte, iar copia care va fi expusă şi la Sfântu Gheorghe a fost realizată după o reproducere veche.

Tabloul panoramic are o lungime de 50 de metri şi trei metri înălţime şi va expus în apropierea Primăriei Sfântu Gheorghe.

Potrivit datelor oferite de organizatori, tabloul original a fost prezentat pentru prima dată la Budapesta, cu ocazia festivităţilor organizate la aniversarea a 50 de ani de la luptele din 1848. Pânza de 15 metri înălţime şi cu suprafaţa de 120 de metri a fost expusă în pavilionul "Városliget".

Lucrarea originală a fost realizată în anul 1897 de mai mulţi pictori polonezi, maghiari şi un german, care au lucrat, timp de cinci luni, la Lemberg, pentru realizarea tabloului. La început, tabloul a fost cunoscut sub numele "Bem şi Petőfi", "Bem în Ardeal", "Bătălia de la Sibiu", însă ulterior a fost numit "Tabloul circular ardelean".

La sfârşitul anului 1907, tabloul a fost transportat la Varşovia. Peste un an, a fost expus încă o dată la Varşovia, după care a fost dezmembrat şi fragmentele s-au împrăştiat.

Până în prezent, s-au găsit 32 de părţi ale tabloului. Muzeul Regional din Tarnów, care are în colecţia sa 14 fragmente, face investigaţii de mai mult de 20 de ani pentru a le găsi pe celelalte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici