- Home
- Cultură-Media
- SFÂNTU GHEORGHE, (11.03.2011, 16:56)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O reproducere după un tablou înfăţişând Bătălia de la Sibiu din 1849 va fi expusă la Sfântu Gheorghe
O reproducere de mari dimensiuni după un tablou reprezentând Bătălia de la Sibiu din anul 1849, condusă de generalul Bem Jozsef, va fi dezvelită în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
70 afișări
O simeză de 3,5 metri înălţime şi 51 de metri lungime, pe care va fi expusă copia unui tablou reprezentând Bătălia de la Sibiu din anul 1849, a fost montată, în aceste zile, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că tabloul a fost adus din judeţul Veszprem (Ungaria) şi va fi dezvelit în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.
Reproducerea după "Tabloul circular ardelean" a fost prezentată anul trecut într-o localitate din judeţul Veszprem din Ungaria, judeţ înfrăţit cu Covasna.
Unul dintre organizatori, consilierul local Gazda Zoltan, a declarat corespondentului MEDIAFAX că din lucrarea originală, care se află în Polonia, s-a păstrat doar o parte, iar copia care va fi expusă şi la Sfântu Gheorghe a fost realizată după o reproducere veche.
Tabloul panoramic are o lungime de 50 de metri şi trei metri înălţime şi va expus în apropierea Primăriei Sfântu Gheorghe.
Potrivit datelor oferite de organizatori, tabloul original a fost prezentat pentru prima dată la Budapesta, cu ocazia festivităţilor organizate la aniversarea a 50 de ani de la luptele din 1848. Pânza de 15 metri înălţime şi cu suprafaţa de 120 de metri a fost expusă în pavilionul "Városliget".
Lucrarea originală a fost realizată în anul 1897 de mai mulţi pictori polonezi, maghiari şi un german, care au lucrat, timp de cinci luni, la Lemberg, pentru realizarea tabloului. La început, tabloul a fost cunoscut sub numele "Bem şi Petőfi", "Bem în Ardeal", "Bătălia de la Sibiu", însă ulterior a fost numit "Tabloul circular ardelean".
La sfârşitul anului 1907, tabloul a fost transportat la Varşovia. Peste un an, a fost expus încă o dată la Varşovia, după care a fost dezmembrat şi fragmentele s-au împrăştiat.
Până în prezent, s-au găsit 32 de părţi ale tabloului. Muzeul Regional din Tarnów, care are în colecţia sa 14 fragmente, face investigaţii de mai mult de 20 de ani pentru a le găsi pe celelalte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te afectează financiar Ordonanța Trenuleț? Partidele au primit în primele 11 luni din an 400 mil. de lei
-
Preşedintele azer dă vina pe Rusia pentru doborârea avionului în ziua de Crăciun. Ce solicită din partea Moscovei
-
Avionul prăbuşit în Coreea de Sud: Prima mărturie a unuia dintre cei doi supravieţuitori ai tragediei
-
Guvernul elimină facilităţile fiscale pentru angajaţii din IT, construcţii, industrie alimentară
Citește pe alephnews.ro: Turismul din Paris a crescut semnificativ după redeschiderea Catedralei Notre-Dame. Jocurile Olimpice au influențat fluxul de vizitatori în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Care sunt premierele pe care nu trebuie să le ratezi în 2025 ? Noul an promite filme pentru toate categoriile de vârstă
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Imagini sfâșietoare! Constantin și Teodora au fost înmormântați împreună, iar micuța Sofia între ei
CANCAN.RO
Patru ZODII care vor avea parte fericire, bani și noroc până pe 4 ianuarie. Va fi o perioadă minunată pentru ele
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:05
Poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare protestează luni în faţa Guvernului
-
astăzi, 17:44
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1040. Yermak avertizează asupra posibilităţii de escaladare a războiului hibrid lângă graniţele NATO / Ucraina se concentrează pe garanţiile de securitate înaintea aderării la NATO / Rolul Germaniei în menţinerea păcii în Ucraina depinde de aprobarea Rusiei, spune Merz