- Home
- Cultură-Media
- ROMA, (09.09.2013, 18:17)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O reţea extinsă de tuneluri, descoperită sub reşedinţa împăratului roman Hadrian
O echipă de arheologi amatori a descoperit o reţea extinsă de tuneluri sub vila din Tivoli care a aparţinut împăratului roman Hadrian, pasajele subterane fiind folosite cel mai probabil de sclavi şi comercianţi pentru a asigura funcţionarea clădirii fără a atrage atenţia locuitorilor.
Urmărește
326 afișări
Villa Adriana din Tivoli (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit huffingtonpost.com, Marina De Franceschini, unul dintre arheologii care au coordonat săpăturile şi care lucrează la Universitatea din Trento, a relatat într-un e-mail că "tuneluri similare au fost scoase la iveală în trecut în complexul menţionat, dar noua descoperire este interesantă având în vedere că pasajele nu erau menţionate în planurile vechi de construcţie".
Vila a reprezentat un refugiu pentru împăratul Hadrian, un iubitor de artă şi arhitectură, care a domnit între anii 117 - 138 î.e.n. În timp ce Hadrian discuta probleme privind conducerea statului şi organiza petreceri grandioase, sub el, o reţea de persoane "aproape invizibile" se ocupa de proprietatea sa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
Tunelurile subterane permiteau miilor de comercianţi şi sclavi, dar şi căruţelor pline cu bunuri să intre în vila împăratului fără a atrage atenţia locuitorilor. "Este o soluţie foarte modernă, ceva similar cu ceea ce se vede acum pe vasele de croazieră, unde există spaţii luxoase pentru pasageri şi un sistem paralel de coridoare pentru personalul vasului", a completat De Franceschini.
Sclavii au săpat în roca poroasă, acelaşi material fiind folosit şi pentru construcţia reşedinţei. Odată cu trecerea anilor, tunelurile au fost acoperite cu pământ, dimensiunea acestora rămânând un mister.
Utilizând planurile vechi ale clădirii, cercetătorii au descoperit pasajele sud-vestice, dar aceştia bănuiesc că tunelurile se întind pe o suprafaţă mult mai mare. Potrivit arheologilor, tunelurile pornesc dintr-o aripă a clădirii numită "academie" şi se întind pe o lungime de patru kilometri, până la Grande Trapezio.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe