O sculptură din seria "Gânditorul", de Auguste Rodin, vandalizată la Buenos Aires

O sculptură realizată de faimosul Auguste Rodin, care face parte seria "Gânditorul", a fost vandalizată la Buenos Aires.

Urmărește
1612 afișări
Imaginea articolului O sculptură din seria "Gânditorul", de Auguste Rodin, vandalizată la Buenos Aires

"Gânditorul", una dintre cele mai cunoscute sculpturi din lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lucrarea din bronz, a treia din cele 22 de sculpturi din seria originală "Gânditorul", a fost vopsită în roz, adăugându-i-se şi "păr" verde şi un tatuaj pe umăr, informează BBC News Online.

Oficialităţile guvernamentale au dispus curăţarea sculpturii, folosindu-se pentru aceasta un furtun cu apă. Experţi în conservarea obiectelor de artă se tem că lucrarea ar fi fost destul de afectată de maniera în care s-a încercat curăţarea.

Cristina Lancellotti, expert în artă, a declarat că este posibil ca maniera în care a fost curăţată statuia să îi fi făcut mai mult rău decât bine afectându-i patina verde-albăstruie. Patina verde-albăstruie care se formează în timp pe suprafeţele obiectelor din bronz, din cauza oxidării, îi oferă lucrării un aspect unic şi este considerată o parte integrantă a celebrei sculpturi.

Considerată a capodoperă a finalului de secol XIX, "Gânditorul" este cea mai cunoscută lucrare a sculptorului francez. Expusă în una dintre principalele pieţe din capitala Argentinei, în faţa clădirii Parlamentului argentinian, sculptura de la Buenos Aires reprezintă una dintre principalele atracţii turistice ale oraşului.

Autorităţile iau în considerare posibilitatea de a reloca statuia mai aproape de clădirea Parlamentului sau instalarea unui gard metalic în jurul ei.

Statuia originală din bronz şi marmură este expusă la Muzeul Rodin din Paris, în timp ce celelalte lucrări pot fi văzute în întreaga lume, din Bruxelles până în Japonia.

"Gânditorul", una dintre cele mai cunoscute sculpturi din lume, prezintă silueta unui bărbat gol, stând pe o piatră, privind în jos, cu cotul drept sprijinit pe genunchiul stâng şi ţinându-şi bărbia în palma dreaptă.

Realizate iniţial pentru a face parte dintr-un proiect monumental al maestrului Rodin, intitulat "Porţile Iadului", inspirat din opera poetului şi filosofului italian Dante, sculpturile din seria "Gânditorul" au primit o nouă semnificaţie, devenind un simbol al doctrinei socialiste în timpul crizei politice din Franţa din 1906.

Sculptorul, graficianul şi pictorul francez Auguste Rodin a murit în 1917, la vârsta de 77 de ani. Artistul a revoluţionat limbajul sculpturii, fiind considerat de mulţi critici drept cel mai mare sculptor după Michelangelo. Rodin şi-a demonstrat modernitatea nu doar prin stilul conceptual al lucrărilor sale, ci şi prin modul de expunere, alegând spaţiile în aer liber.

În 1907, în atelierul său a lucrat şi Constantin Brâncuşi, care, părăsind studioul după numai câteva luni, şi-a justificat plecarea spunând: "Nimic nu se poate înălţa la umbra marilor arbori!".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici