- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (03.04.2012, 15:05)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O societate din Belgia vrea să lanseze 11 televiziuni în România. CNA amână luarea unei decizii
Societatea belgiană ICON Europe BVBA a cerut CNA licenţe pentru a difuza pe satelit 11 televiziuni destinate comunităţii turce din Europa, Consiliul hotărând să amâne luarea unei decizii şi să ceară informaţii despre această firmă la autorităţile audiovizuale din Belgia şi Malta, unde ea a activat.
Urmărește
439 afișări
O societate din Belgia vrea să lanseze 11 televiziuni în România. CNA amână luarea unei decizii (Imagine: Shutterstock)
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, o solicitare primită de la societatea ICON Europe BVBA din Belgia de acordare a unor licenţe audiovizuale prin satelit pentru 11 televiziuni - 6 generaliste (Aba TV, ANC TV, Berat TV, Denge TV, Halay TV, Kastamonu TV), 3 muzicale (Anadolu Yurdum TV, MMC TV, Yurdum TV) şi 2 de informare (Ask TV şi Max TV). Dacă vor fi licenţiate în România, aceste televiziuni vor fi difuzate pe sateliţii Turksat 2a/ Eutelsat W3, potrivit dosarului de solicitare depus la CNA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Legislaţia audiovizualului permite societăţilor din Uniunea Europeană ca, în anumite condiţii, să poată primi licenţe audiovizuale în România.
La şedinţa CNA a fost prezent Timotheus Verheyen, acţionarul majoritar al societăţii belgiene ICON Europe BVBA (80%). Celălalt acţionar al societăţii - Hakan Dikmen (20%) - nu a participat la şedinţa Consiliului.
Potrivit acestuia, societatea ICON Europe BVBA desfăşoară o activitate de difuzare a programelor de televiziune din anul 2011. "Televiziunile acestea au fost on air pentru şase ani în Belgia", a spus Timotheus Verheyen, precizând că societatea ICON Europe BVBA a respectat toate prevederile legislaţiei audiovizuale din Belgia. "Problema a apărut la cinci ani de la preluarea licenţelor", a spus el, precizând că autoritatea de reglementare a audiovizualului din Belgia ar fi cerut ICON Europe BVBA să transmită pe televiziunile sale doar conţinut în limba flamandă.
Timotheus Verheyen a mai spus că interesele Icon Europe BVBA nu vizau difuzarea de conţinut în flamandă pe televiziunile sale, care sunt dedicate comunităţii turce din Europa, fapt pentru care 80% din conţinutul transmis pe aceste posturi TV este în limba turcă, iar 20% - în limba engleză. "Licenţele noastre (în Belgia, n.r.) sunt valabile până în 2017. Ne-au impus însă o altă limbă, care nu era în targetul nostru", a mai spus el.
Ulterior problemelor cu autoritatea de reglementare din Belgia, business-ul ICON Europe BVBA a fost preluat de compania Aureusfin Ltd. din Malta, după cum a precizat Timotheus Verheyen în faţa CNA. El a precizat că acţionariatul Aureusfin Ltd este acelaşi cu cel al ICON Europe BVBA.
Acum, ICON Europe BVBA vrea să îşi mute toate operaţiunile europene în România, unde doreşte să investească o sumă de un milion de euro, potrivit lui Timotheus Verheyen.
"Sediul nostru poate fi oriunde. În acest moment, difuzăm de un an şi jumătate din Malta. Distribuiţia televiziunilor se face din Malta. Intenţia noastră este să închidem această companie din Malta şi să ne relocăm activitatea în România", a spus Timotheus Verheyen, precizând că nu este oportun din punct de vedere economic mutarea business-ului ICON Europe BVBA în Marea Britanie sau Germania. În aceste ţări, autorităţile de reglementare în audiovizual eliberează licenţe audiovizuale numai contra unor costuri.
Pe de altă parte, Verheyen a spus că autoritatea de reglementare în audiovizual din Turcia nu a mai acordat o licenţă audiovizuală de satelit de circa trei ani, fapt pentru care ICON Europe nu poate să îşi mute business-ul nici în această ţară, deşi televiziunile sale sunt dedicate comunităţii turce din Europa.
În cazul în care CNA va acorda cele 11 licenţe audiovizuale, iar televiziunile ICON Europe vor fi difuzate prin satelit din România, Verheyen a spus că societatea va dezvolta un studio în România, va cumpăra conţinut local şi va angaja români.
"Conţinutul nostru este cumpărat, nu este producţie proprie. Avem intenţia să cumpărăm şi de la furnizorii locali, din România", a spus Verheyen, precizând că se angajează să difuzeze 20% producţii de televiziune româneşti, care vor fi traduse în turcă şi engleză.
"Este un proiect de un milion de euro, sumă pe care o vom investi în facilităţi de uplink şi achiziţionarea de echipament. Vrem să stabilim acest businness 100% în România. Vrem să fie o companie locală aici. Această societate locală va face parte din holdingul nostru", a afirmat Timotheus Verheyen, precizând că ICON Europe are şi un reprezentant în România - Daniela Carmen Dima.
Membrii CNA au decis să amâne acordarea acestor licenţe audiovizuale, urmând să solicite informaţii suplimentare de autorităţile audiovizuale din Belgia şi Malta cu privire la istoricul companiei ICON Europe BVBA în aceste ţări.
Totodată, Christian Mititelu, membru al CNA, a spus că el consideră că societatea ICON Europe BVBA trebuie să fie înregistrată în România, pentru a putea opera licenţa audiovizuale acordate gratuit de CNA.
"Orice firmă înregistrată pe teritoriul UE poate obţine o licenţă în România. Controlul juridic ne revine", i-a răspuns Răsvan Popescu, preşedintele CNA.
Pe de altă parte, potrivit raportului de activitate pe anul 2010, publicat pe site-ul Malta Broadcasting Authority, compania belgiană ICON Europe BVBA a cerut în 2010, prin intermediul societăţii Aureusfin Ltd., licenţierea unor televiziuni în Malta, dedicate comunităţilor turce din Europa Centrală şi de Est şi, respectiv, din Asia Centrală. În septembrie 2010, autoritatea malteză a decis să licenţieze pentru o perioadă de probă de un an televiziunea de teleshopping Planet TV, deţinută de Aureusfin Ltd. Ulterior, Aureusfin Ltd a solicitat de la autoritatea malteză alte 15 licenţe de satelit pentru televiziuni tematice. La fel ca în cazul Planet TV, Malta Broadcasting Authority a licenţiat pentru o perioadă de probă de un an şi aceste 15 televiziuni ale Aureusfin Ltd.
Malta Broadcasting Authority nu a mai publicat pe site şi raportul său de activitate pe 2011, fapt pentru care nu este disponibilă informaţia dacă autoritatea a prelungit cele 16 licenţe audiovizuale deţinute de Aureusfin Ltd şi după perioada de probă de un an.
În faţa CNA, Timotheus Verheyen nu a precizat dacă licenţele televiziunilor sale, care emit din Malta la nivel european, au expirat.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36