O statuetă maya vândută la licitaţie la un preţ record stârneşte controverse puternice

O statuetă maya, vândută luni la Paris cu preţul record de 2,9 milioane de euro, a stârnit mari cotroverse între autorităţile mexicane - ce afirmă că statueta nu este autentică - şi casa Drouot din Paris, organizatoarea licitaţiei - care spune că afirmaţiile Mexicului sunt ridicole.

Urmărește
88 afișări

Guvernul mexican a declarat, marţi, că statueta maya vândută de casa Druout din Paris nu este o operă prehispanică autentică, ci o piesă de fabricaţie recentă.

"Piesa atribuită culturii maya şi care a atins un preţ record la licitaţie este o piesă de fabricaţie recentă, deoarece ea nu aparţine niciuneia dintre culturile prehispanice din Mexic", se afirmă în comunicatul emis de ministerul mexican al Afacerilor Externe şi Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie (INAH) din Mexic.

Potrivit acestui comunicat, experţii INAH au stabilit, după o examinare a pieselor prezentate la licitaţie, că statueta maya nu era autentică şi autorităţile franceze au fost avertizate prin intermediul ambasadei Mexicului în Franţa.

"Figurina încearcă să reconstituie acele trăsături proprii reprezentărilor prehispanice realizate în imperiul maya din sud-estul Mexicului - cu toate că nici înălţimea (165,5 centimetri) nici postura cu picioarele îndoite şi curelele din piele care susţin încălţările nu sunt caracteristice pentru această cultură", se precizează în acelaşi comunicat.

Arheologii de la INAH au stabilit, printre altele, că statuia prezentată de casa Drouot ca fiind o zeitate maya din perioada clasică târzie (550-950 e.n.) prezintă o "eroziune aparentă" creată în realitate cu scopul de a-i da în mod voit un aer de "uzură şi vechime".

În plus, în etapa de elaborare a sculpturii au fost folosite tehnici proprii "unui stil liber" care nu corespunde niciuneia dintre caracteristicile formale sau stilistice din culturile prehispanice din Mexic, afirmă autorităţile din această ţară.

Obiectul vândut de casa Drouot provine din colecţia privată a industriaşului elveţian Henry Law, alcătuită din 200 de sculpturi din piatră.

Acuzaţiile Mexicului, potrivit cărora statueta maya vândută la licitaţia din Paris, luni, pentru suma de 2,9 milioane de euro este falsă, sunt "complet ridicole", a declarat la rândul său Jacques Blazy, expert în obiecte precolumbiene, care a pregătit licitaţia.

"Acuzaţiile Mexicului sunt total ridicole. Nu au nici cea mai mică bază. Aceasta este o piesă foarte cunoscută care a trecut printr-o analiză completă", a declarat Jacques Blazy.

"E doar gesticulaţie, o păcăleală", a declarat comisarul licitaţiei Jean-Claude Binoche, care a organizat vânzarea la Hôtel Drouot din Paris. "Este o piesă extrem de cunoscută pe care nimeni nu a contestat-o niciodată", a adăugat el.

Jean-Claude Binoche a declarat că a contactat deja cumpărătorul statuetei, o mare companie europeană, după apariţia acuzaţiilor aduse de autorităţile mexicane. "Mi-au spus că acest lucru nu îi afectează în niciun fel", a precizat Binoche.

Statueta maya a reprezentat punctul central al licitaţiei de luni, în cadrul căreia colecţia de artă precolumbiană a industriaşului elveţian Henry Law a fost vândută cu preţul total de 7,45 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici