O vioară Stradivarius furată, descoperită la Constanţa (Video)

Poliţiştii constănţeni au descoperit, în timpul unei acţiuni desfăşurate în noaptea de miercuri spre joi, o vioară Stadivarius, despre care există informaţii că ar fi fost furată din Belgia.

Urmărește
985 afișări
Imaginea articolului O vioară Stradivarius furată, descoperită la Constanţa (Video)

O vioară Stradivarius furată, descoperită la Constanţa (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa, comisarul Adrian Burcea, în urma unei informaţii, cadre ale Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa, împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţiei al Judeţului Constanţa şi un procuror de la Parchetul Tribunalului Constanţa, au făcut, în noaptea de miercuri spre joi, o descindere într-o locuinţă a unor rromi situată în zona Piaţa Ovidiu, descoperind o vioară Stadivarius, despre care sunt informaţii că ar fi fost furată din Belgia.

Viora Stradivarius descoperită la Constanţa are o etichetă de autenticitate, care o datează din anul 1721.

Bărbatul în locuinţa căruia fost găsită vioara le-a declarat poliţiştilor că nu ştia că aceasta a fost furată, susţinând că a primit-o ca donaţie.

Vioara va fi trimisă la Bucureşti, pentru a fi expertizată, iar cercetările sunt continuate pentru a se stabili modul în care aceasta a ajuns la Constanţa şi dacă bărbatul face parte dintr-o reţea de contrabandişti de obiecte de patrimoniu.

Două persoane sunt cercetate în cazul viorii Stradivarius.

Două persoane - bărbat şi o femeie - sunt cercetate în cazul viorii Stradivarius, cercetările în acest caz fiind desfăşurate sub coordonarea unui procuror de la Parchetul Tribunalului Constanţa

Conform art. 89, alin.(1) din Legea 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil "introducerea pe teritoriul statului român, precum şi deţinerea, comercializarea, organizarea de expoziţii sau orice operaţie privind circulaţia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispoziţiilor legale ale statului respectiv, şi care au fost exportate ilegal, se pedepsesc cu închisoare de la trei la zece ani".

Video Stirileprotv.ro.

Antonio Stradivarius s-a născut în anul 1644, iar întreaga sa activitate şi-a desfăşurat-o în oraşul Cremona, producând peste 1.100 de viori, chitare sau violoncele. În jur de 600 dintre acestea mai exista încă şi astăzi. Cel mai mare preţ plătit vreodată pentru o vioară Stradivarius a fost 2.032.000 de dolari, în 2005.

Citeşte şi:

Tomescu: Toţi românii vor auzi sunetul viorii Stradivarius în următorii cinci ani

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici