„Ochii pe mine!” Oana Bîzgan, fost deputat independent: ,,Nivelul de educaţie în România s-a deteriorat incredibil în ultimii ani” / Prof. dr. Virgil Păunescu: ,, Nu avem alternativă! Trebuie să ne grăbim să vaccinăm populaţia cât mai repede”

  • Oana Bîzgan: ,,Avem 10 miliarde de euro costuri anuale cu violenţa domestică. Iar noi, în România, avem în jur de 20-25 % de cazuri raportate”
  • Oana Bîzgan: ,,În România avem, în continuare, peste 450.000 de copii care merg flămânzi la culcare aprope în fiecare zi”
  • Prof. dr. Virgil Păunescu: ,,S-ar putea şi peste 3-4 ani să fim în aceeaşi situaţie dacă nu ne grăbim să închidem acest cerc”
  • Prof. dr. Virgil Păunescu: ,,Dacă nu terminăm până în toamnă o vaccinare, măcar pentru 70% -80% din populaţie, vă spun că vor începe să iasă de sub imunizare cei vaccinaţi în prima linie.”
Urmărește
533 afișări
Imaginea articolului „Ochii pe mine!” Oana Bîzgan, fost deputat independent: ,,Nivelul de educaţie în România s-a deteriorat incredibil în ultimii ani” / Prof. dr. Virgil Păunescu: ,, Nu avem alternativă! Trebuie să ne grăbim să vaccinăm populaţia cât mai repede”

Sursa foto: captură emisiunea „Ochii pe mine!”

„Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu - invitaţi la Aleph News, Oana Bîzgan, fost deputat independent, prof. dr. Virgil Păunescu, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale şi Cornel Moraru, profesor de filosofie.

Cu Oana Bîzgan, membră a Comisiei pentru ,,Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi” şi cu prof. dr. Virgil Păunescu vorbim despre carenţele educaţiei medicale în România şi, implicit, despre repercusiunile care converg din această problematică. Cât plăteşte România – şi la propriu şi la figurat – din cauza lipsei acute de educaţie şi de ce sunt încă, în România anului 2021, oameni reticenţi la vaccinare? 

Oana Bîzgan îţi spune când estimează că educaţia sanitară şi educaţia sexuală se vor preda cu adevărat şi în şcolile din România.

,,Atunci când începem să fim curajoşi, să privim realitatea în ochi, să nu mai întoarcem spatele la abuzuri şi la nedreptăţi, atunci când cu toţii, inclusiv clasa politică, vom fi suficient de maturi şi de curajoşi să înţelegem că făcând aceleaşi lucruri, cu aceeaşi oameni, vom obţine tot timpul aceleaşi rezultate. Deci vrem alte rezultate, va trebui cel puţin să facem alte lucruri, şi, ideal, şi cu oameni calificaţi să facă acest lucru. (…)  Iar noi nu trebuie să reinventăm roata, putem realmente să luăm acele practici bune din alte ţări, să le adaptăm la contextul României şi să le aplicăm.

Practic, nu trebuie să fii niciun super politician, niciun super deştept, ci pur şi simplu trebuie să ştii o metodologie clară şi simplă şi să ştim, în primul rând, de ce doreşti să faci acel lucru.”

Cât ne costă în România violenţa domestică? Iată ce spune Oana Bîzgan, cea care a iniţiat multe proiecte privind lupta împotriva violenţei domestice.

,,Avem 10 miliarde de euro costuri anuale cu violenţa domestică. Iar noi, în România, avem în jur de 20-25 % de cazuri raportate. Aceste cifre arată foarte clar, că dacă am reuşi să  reducem doar 12%, atenţie doar 12%, din acest fenomen, am avea bani şi să facem cele 3 spitale regionale şi să avem materiale de protecţie pentru medici. Deci, am avea bani nu numai să le construim, ci să le şi menţinem.”

O. Bîzgan: ,,Singura modalitate de a avansa este să priveşti adevărul în ochi”

Oana Bîzgan vorbeşte şi despre motivul pentru care nivelul de educaţie din România este unul care lasă de dorit. Care sunt cele trei domenii pe care invitata lui Vlad Craioveanu le consideră piatra de temelie a noii societăţi pe care vrem s-o construim?

,,Nivelul de educaţie în România s-a deteriorat incredibil în ultimii ani. Dincolo de lipsa de investiţii, am continuat aşa pe o linie aşa  frumoasă la exterior, dar, nu cumva să ne uităm cu toţii sub preş. Singura modalitate de a avansa este să priveşti adevărul în ochi. O dată şi o dată va trebui să ne confruntăm cu realitatea şi trebuie să priveşti întotdeauna de sus. Oamenii din poziţii cheie au o responsabilitate faţă de noi să ne spună în primul rând adevărul. (...) Sănătatea, educaţia şi, din punctul meu de vedere şi combaterea abuzurilor de orice fel ar trebui să fie cele trei priorităţi extrem de importante care sunt piatra de temelie a noii societăţi pe care vrem s-o construim.”

O. Bîzgan: ,,Avem peste 10.000 de copii care nu au niciun drept legal, nu au CNP”

,,În momentul în care tu laşi tot timpul lucrurile să se deterioreze, nu poţi să te trezeşti într-o zi şi să fii surprins. Situaţia în care suntem astăzi decurge din ani de zile de inacţiune sau de ascunderea gunoiului sub preş. Haideţi să ne uităm la faptul că în România avem, în continuare, peste 450.000 de copii care merg flămânzi la culcare aprope în fiecare zi. Haideţi să ne uităm la faptul că jumătate din copiii care îşi încetează studiile în România astăzi o fac din cauza sărăciei, din cauza părinţilor care nu îi pot susţine la şcoala gratis şi 8% din copiii din România declară într-un studiu făcut de World Vision că nu are cine să se ocupe de ei dacă sunt bolnavi. Să nu mai vorbim de procentajul copiilor care nu au CNP. Avem peste 10.000 de copii în România care trăiesc şi respiră ca noi, dar ei nu au niciun drept legal.”

O. Bîzgan, despre nivelul scăzut al educaţiei: ,,O combinaţie de incompetenţă, neputinţă şi rea-voinţă”

,,Oana Bîzgan: Cred că este o combinaţie între incompetenţă, neputinţă şi rea-voinţă, în anumite situaţii. Nu vreau să spun că toată lumea este rău intenţionată şi aşa mai departe, dar, atâta timp cât noi nu ne bazăm recrutarea de personal, recrutarea de cadre şi atâta timp cât noi facem doar strategii pe, nu ştiu, nişte pagini de hârtie dar pe care nu le mai urmăreşte nimeni ulterior.  (…)

Dar, într-adevăr, faptul că situaţia educaţiei din România şi nu numai, sărăcia, da, sărăcia este la baza multor probleme, inclusiv traficului de persoane şi aşa mai departe... Faptul că noi am continuat ani de zile fără să avem puterea să facem ceva în acest sens- bineînţeles că a fost un mediu propice pentru tipul acesta ce criminali şi de abuzatori - care, da, astăzi prosper. Există ţări care au luat măsuri, indiferent în ce moment au fost, şi care au avut rezultate.”

Cu prof. dr. Virgil Păunescu, cel care se alătură pe zoom discuţiei, vorbim despre vaccinare, despre educaţie şi cercetare, dar mai ales despre modul în care se va reuşi  imunizarea în masă.

,,Acum că avem vaccinul, cred că singurul lucru care a mai rămas să-l facem ca lumea este comunicarea, dar şi organizarea. (…)Toate lucrurile ar trebui să pornească de la educaţie şi cercetare. Dezvoltarea economică a unui stat se bazează pe saltul tehnologic, pe cercetare care cercetare se bazează pe calitatea învăţământului.”

Prof. dr. Virgil Păunescu: ,, Orice resursă în plus ar grăbi acest proces de vaccinare”

Invitatul lui Vlad Craioveanu argumentează motivul pentru care susţine că procesul de vaccinare ar trebui grăbit.

,,Ţinând cont de faptul că producătorii au fost cei care au spus că acest vaccin are o durată de memorie imună de  circa un an de zile, trebuie să ne grăbim să vaccinăm populaţia cât mai repede, pentru că altfel vom fi în situaţia în care nu vom termina de vaccinat toată populaţia sau, mă rog, 60- 70% din populaţie şi primii vaccinaţi vor ieşi de sub imunitate şi vor începe din nou să se îmbolnăvească. Sunt absolut sigur că orice resursă în plus ar grăbi acest proces. (…) Dacă nu terminăm până în toamnă o vaccinare măcar pentru 70% -80% din populaţie, vă spun că vor începe să iasă de sub imunizare cei vaccinaţi în prima linie şi nu vom reuşi să închidem acest cer şi să închidem pandemia şi o să ne tot învârtim în jurul cozii.”

Prof. dr. Virgil Păunescu: ,,S-ar putea şi peste 3-4 ani să fim în aceeaşi situaţie”

,,Ştiu că există foarte multe îndoieli şi întrebări fără răspuns legate de acest vaccin care s-a făcut într-un timp record de 8-9 luni de zile, dar nu avem alternativă. (…) Nu există soluţie pentru noi şi copiii noştri de a întrerupe această pandemie care altfel s-ar putea să dureze mai mult decât intuim noi. S-ar putea şi peste 3-4 ani să fim în aceeaşi situaţie dacă nu ne grăbim să închidem acest cerc.”


Cornel-Florin Moraru, filosoful- DJ, despre viaţă, lume şi credinţă: ,,Fără ceva ce este dincolo de noi, nu putem trăi!”

Cu Cornel-Florin Moraru schimbăm macazul şi trecem la partea filosofică a vieţii. Aşa că, profităm că îl avem în studioul Aleph News pe filosoful-DJ şi luăm la puricat filosofia vieţii, a muzicii, a vaccinării… Noi dăm startul discuţiei şi lăsăm liber la completat filosofii de viaţă.

Ce spune Cornel Moraru, despre cartea ,,Urmaşii lui Dionysos. Naşterea DJ-ing-ului în cultura occidentală”

,,Ideea cărţii mi-a venit acum vreo 3 ani când prin am primit întrebarea: bun, tu spui că eşti filosof, dar stai mai mult prin cluburi. Am scris această carte pentru a arăta că DJ-ing-ul este mai mult decât este perceput el astăzi. Eu cred că DJ-ing-ul este mai important decât multe forme de artă. DJ-ii au imprimat o atitudine faţă de muzică pe care acum o avem cu toţii.”

Cornel Moraru: ,,În filosofie nu există nici răspunsuri absolut corecte, nici răspunsuri absolut greşite”

Cornel-Florin Moraru, invitat în cea de-a doua parte a emisiunii ,,Ochii pe mine!” este doctor în filosofie şi jurnalist cultural specializat în filosofie şi neuroştiinţe. Este totodată lector universitar al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, dar şi director al departamentului „Teorie şi Cercetare.” Chiar aşa, cum se împacă filosofia cu DJ-ing-ul şi ce spun studenţii despre pasiunea profesorului?

,,Îmi place să ţin lucrurile separate. De fiecare data, ţin să le precizez studenţilor mei că una sunt cursurile, alta este distracţia. Am dat note de 2 celor care au copiat. În rest, în filosofie sunt conştient că nu există nici răspunsuri absolut corecte, nici răspunsuri absolut greşite.”

Cornel Moraru: ,,Încercaţi să vă gândiţi la nimic şi o să vedeţi că-l transformaţi în ceva”

,,Filosofii au avut mereu o relaţie eretică, oarecum, cu Dumnezeu. Într-adevăr, nu cred că mă pot considera o persoană religioasă în sensul că strict al cuvântului, dar cred că fară ceva ce este dincolo de noi, nu putem trăi şi nu avem curiozitatea de a cerceta mai mult. Pentru mine, acest ceva ce este dincolo de puterile noastre de a gândi şi de a concepe, este nimicul. Încercaţi să vă gândiţi la nimic şi o să vedeţi că-l transfomaţi în ceva.”

Cornel Moraru: ,,Da, mă voi duce să mă vaccinez!”

,,Asta pentru că într-o societate superspecializată ca a noastră, singura noastră şansă, cred eu, este să ascultăm specialiştii. Sincer, eu nu sunt specialist în medicină, în genetică.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici