- Home
- Cultură-Media
- (24.02.2021, 12:54)
- Mara Raducanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
„Ochii pe mine!”. Regizorul Eugen Jebeleanu: ,,Mi-aş dori ca teatrul meu să fie unul care să vindece!” / „Cred şi insist pe a ne întoarce la un teatru care să aibă încă o şi mai mare implicare socială şi politică”
- Eugen Jebeleanu, despre amprenta spectacolelor sale: „Să nu fac nişte proiecte care să fie în ton cu un curent ci, mai degrabă, să fie în ton cu propriile mele simţiti, revolte şi întrebări.”
- Eugen Jebeleanu, despre teatrul în pandemie: „E complicat, dar în acelaşi timp păstrez şi păstrăm speranţa să o să revenim la o formulă mai bună de a lucra”
- Eugen Jebeleanu: „Mi-aş dori ca teatrul meu să vindece, mai degrabă, nişte inegalităţi din societate, nişte stigme puse pe anumiţi oameni. Să putem face ca teatrul să recâştige acest statut al legalităţii“
Urmărește
88 afișări
„Ochii pe mine!”
Invitat în emisiunea ,,Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu, regizorul Eugen Jebeleanu vorbeşte despre teatrul în pandemie, dar şi despre dorinţa de a clădi un teatru cât mai puternic care să reziste vremurilor.
Reamintim că, în anul 2020, Eugen Jebeleanu a primit Premiul UNITER pentru ,,Cea mai bună regie”, pentru spectacolul „Itinerarii. Într-o zi lumea se va schimba.”
Totodată, filmul de debut al regizorului Eugen Jebeleanu – ,,Câmp de maci”, un film care a avut premiera mondială la Festivalul Black Nights din Tallinn în toamna lui 2020 – a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Miami, ajuns la cea de-a 38-a ediţie. Anul acesta evenimentul se va desfăşura în perioada 5-14 martie, într-un format hibrid.
Eugen Jebeleanu, despre teatru cu măşti şi distanţare
L-am găsit pe Eugen Jebeanu – care s-a alăturat prin zoom emisiunii ,,Ochii pe mine!” – la Timişoara, acolo unde lucrează la un nou spectacol, la Teatrul German de Stat, pe un text de-al lui de R. W. Fassbinder şi anume „Katzelmacher.”
Cât de greu este să faci teatru în vremea restricţiilor, a măştilor şi a distanţării şi cât de mare este dorul de teatru cu spectatori?
,,Constrângerea asta, a lucra cu măşti, a lucra cu o distanţare socială şi de a integra cumva noile reguli în concepţia spectacolului este o noutate şi este o dificultate cu care ne confruntăm în zilele astea. Sper să nu dureze prea mult şi să ne reîntoarcem la o oarecare normalitate. E complicat, dar în acelaşi timp păstrez şi păstrăm speranţa să o să revenim la o formulă mai bună de a lucra”, explică regizorul Eugen Jebeleanu.
Eugen Jebeleanu: ,,Mi-aş dori ca teatrul meu să fie unul care să vindece”
Eugen Jebeleanu a terminat un Masterat în Regie şi Dramaturgie la Paris, iar acest lucru i-a permis ,,să guste” teatrul din cele două culturi, atât cea franceză, cât şi cea românească.
Câtă nevoie avem, mai ales în aceste vremuri, de un teatru care să vindece şi cea duce nou regizorul Eugen Jebeleanu în spectacolele sale?
„Da, cred că avem nevoie de o artă care să vindece pentru că, într-adevăr, trăim aşa o perioadă istorică cumva şi cred că avem nevoie de genul ăsta de artă care să vină în întâmpinarea spectatorilor şi să îi tragă de mânecă. Asta nu înseamnă că trebuie să facem un teatru facil. Dimpotrivă, cred şi insist pe a ne întoarce la un teatru care să aibă încă o şi mai mare implicare socială şi politică.
Deci, în sensul ăsta mi-aş dori ca teatrul meu să fie unul care să vindece, care să vindece probabil mai degrabă nişte inegalităţi din societate, nişte stigme care sunt puse pe anumiţi oameni şi să putem face ca teatrul să recâştige acest statut al legalităţii“, conchide Eugen Jebeleanu.
Regizorul Eugen Jebeleanu, despre amprenta personală a spectacolelor sale: ,,O raportare sinceră la propriile mele valori şi a încerca să nu fac compromisuri”
„Cred că e vorba de onestitate. Cred că asta ar fi, probabil, astăzi amprenta mea cu care vreau să mă identific. E vorba de sinceritatea şi onestitatea cu care îmi fac meseria şi cu care îmi fac spectacolele şi mă refer atât la temele abordate, dar şi la felul în care îmi constitui echipele de lucru şi proiectele pe care aleg să le fac şi pe care aleg să nu le fac.
E vorba de o raportare sinceră la propriile mele valori şi a încerca să nu fac compromisuri şi să nu fac nişte proiecte care să fie în ton cu un curent ci, mai degrabă, să fie în ton cu propriile mele simţiti, şi revolte, şi întrebări.”
Eugen Jebeleanu, despre cum se văd lumea şi teatrul dintr-un vapor pe Sena: ,,A fost foarte frumos când puteam hrăni lebedele la geam”
Eugen Jebeleanu se numără printre cei care au avut parte de o experienţă, pe cât de atipică, pe atât de atractivă. Mai exact, regizorul a locuit pe un vapor pe Sena.
Povesteşte la ,,Ochii pe mine!” care sunt senzaţiile pe care le trăieşti şi de care ai parte într-un astfel de peisaj. Noi, ceilalţi, putem doar să ne imaginăm...
,,Se vede foarte frumos! Pericolul este că atunci când stai pe un vapor şi eşti clătinat de apă în permanenţă, îţi vine să nu mai pleci de acolo şi e o stare de melancolie permanentă pe care o dă senzaţia asta.
E foarte lină mişcarea, dar e o mişcare suficient de hipnotică pe care o integrezi şi e greu să te desprizi de ea. A fost foarte frumos când puteam hrăni lebedele la geam şi aveam cumva un colţ de natură, nu foarte departe de centrul Parisului.”
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe