- Home
- Cultură-Media
- (05.01.2021, 11:52)
- Mara Raducanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
,,Ochii pe mine!”. Cercetător român la Oxford, despre prioritizarea vaccinării şi imunizarea în masă: ,,În Marea Britanie, persoanele vârstnice au fost pe primul loc! Apoi, au urmat cadrele medicale din căminele pentru bătrâni”
- Ştefan Dascălu, despre posibilitatea alegerii vaccinului: ,,În momentul de faţă, nu ne permitem luxul acestei alegeri... De altfel, una foarte superficială!”
- Ştefan Dascălu: ,,Vaccinarea în sine nu garantează că persoana vaccinată – dacă intră în contact cu virusul respectiv – nu poate transmite infecţia”
- Liviu Teodorescu: ,,Cea mai faină lecţie primită de la Marius Moga a fost lecţia ambiţiei. Mi-am dat seama că ambiţia te ajută, dar trebuie să ştii s-o dozezi!”
- Liviu Teodorescu: ,,Cred că mesajul din spatele muzicii mele este că trebuie să iei viaţa relaxat şi s-o laşi să curgă de la sine”
Urmărește
201 afișări
„Ochii pe mine! ”, cu Vlad Craioveanu – invitaţi luni seara la Aleph News – Ştefan Dascălu, cercetător la Universitatea Oxford şi cântăreţul Liviu Teodorescu.
Cu Ştefan Dascălu, expert în imunologie la Universitatea Oxford, întoarcem pe toate părţile subiectul vaccinării.
Invitatul lui Vlad Craioveanu îţi spune care sunt vaccinurile aprobate în Marea Britanie, gradul de eficienţă al fiecăruia, dar şi cât de importantă este vaccinarea în masă într-o perioadă în care lupta cu virusul nu este nici pe departe încheiată.
Au oamenii motive să fie reticenţi la vaccinare şi cât de importantă este, în tot acest puzzle, comunicarea din partea autorităţilor?
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Ştefan Dascălu: ,,În momentul de faţă, noi nu ne permitem luxul acestei alegeri”
Cercetătorul Ştefan Dascălu îţi vorbeşte şi despre opţiunea, ca pe viitor, să ne putem alege singuri vaccinul. Mai avem însă de aşteptat.
,,La momentul de faţă, nu există această opţiune. Vaccinurile sunt sigure, sunt eficiente, oferă protecţie împotriva simptomelor severe. (...) Cu siguranţă, când vom atinge un anumit nivel de imunitate de grup, vom avea şi posibilitatea de a alege produsul farmaceutic pe care vrem să-l administrăm.
Deocamdată, însă nu avem această posibilitate! În momentul de faţă, noi nu ne permitem luxul acestei alegeri care, de altfel, am spus că este una foarte superficială, ţinând cont că toate îşi fac treaba şi şi-o fac într-un mod sigur şi eficient.”
Ştefan Dascălu: ,,În UK, demersurile s-au făcut mult mai timpuriu faţă de campania de vaccinare din România”
Peste 1 milion de vaccinaţi în Marea Britanie, într-o lună. În România, într-o săptămână, am reuşit să vaccinăm peste 25.000 cadre medicale. În ţara noastră, discuţiile în legătură cu acest subiect rămân cu multe necunoscute şi multe semne de întrebare. Care este strategia de vaccinare în Marea Britanie?
,,Infrastructura sistemului sanitar a fost mult mai bine pregătită pentru implementarea de vaccin în UK, iar demersurile s-au făcut mult mai timpuriu faţă de campania de vaccinare din România, din păcate. (...) Aici, prioritizarea a avut loc şi puţin difericit faţă de România. Aici, s-au prioritizat, în primul şi în primul rând, grupele persoanelor vulnerabile: bătrâni şi în special la cadrele medicale care lucrează în căminele pentru bătrâni. Marea Britanie a fost foarte puternic afectată, de la începuturile pandemiei până acum, de Covid în aceste cămine de bătrâni şi implicit în persoanele vârstnice.
Aici, persoanle vârsnice au fost pe primul loc, după care au urmat cadrele medicale din aceste cămine pentru bătrâni. Medicii au fost incluşi mai la mijloc, faţă de România, unde cadrele medicale au fost pe primul loc. Aş spune că ambele abordări au fost rezonabile şi ţinând cont de profilul unic al fiecărei ţări, probabil au fost cele mai bune la momentul respectiv.”
Ştefan Dascălu: ,,Simptomele severe sunt adesea la cei bătrâni şi la persoane cu comorbidităţi”
Ce spune Ştefan Dascălu despre prioritizarea vaccinării în rândul populaţiei şi cum vede cercetătorul român la Oxford acest lucru.
,,Chit că populaţia activă este mai predispusă în a răspândi virusul respectiv, vaccinarea în sine nu garantează că persoana vaccinată, dacă intră în contact cu virusul respectiv, nu poate transmite infecţia.
Asta nu înseamnă că vaccinul nu este eficient, atenţie, vaccinurile previn simptomatologia severă a bolii. Deci, practic, ţinând cont de lucrul acesta şi ţinând cont că până la urmă implementarea acestui vaccin, acum, este cel mai bun lucru care va preveni suprasaturarea sistemulor de sănătate.
Deci, gândiţi-vă, practic vom prioritiza acum nu neapărat oprirea transmisiei virusului neapărat, dar blocarea practic a simptomelor severe cauzate de Covid-19. Deci, ţinând cont de lucrurile acestea prioritizarea trebuie făcută cu persoanele cu riscul cel mai mare în fruntea celor care sunt vaccinate întâi, apoi restul populaţiei. Deci din acest punct de vedere, chit că transmisibilitatea este mai mare la persoanele tinere, totuşi simptomele severe sunt adesea la cei bătrâni şi la persoane cu comorbidităţi. Şi, evident, la personalul medical care intră în contact zilnic cu virusul.”
În cât timp ar trebui să se întâmple întreg procesul de vaccinare pentru ca să putem spune că populaţia este imunizată? Iată ce îţi explică Ştefan Dascălu în legătură cu acest subiect!
,,Nu ştiu dacă timpul reprezintă factorul principal, ci mai degrabă câţi oameni se vor imuniza. Cu cât mai repede, cu atât mai bine! Cu cât acoperirea vaccinală va fi mai mare, cu atât efectele benefice ale vaccinării se vor vedea şi evident efectele rele ale pandemiei vor dispărea pe parcurs. (...) Faptul că, atât de mulţi oameni s-au vaccinat, ar trebui să fie un imbold şi pentru oamenii din România să se vaccineze şi ei, pentru că este într-adevăr sigur.”
Ştefan Dascălu: ,,Imunitatea dată de vaccin depinde de mai multe lucruri”
Printre multele întrebări şi necunoscute ridicate în legătură procesul de vaccinare, apare o întrebare pertinentă şi de interes. Mai exact: anticorpii din vaccin durează mai mult decât cei pe care îi dezvolţi ulterior după infecţiei cu Covid-19?
,,În urma infectării naturale, anticorpii sunt produşi mai mult în perioada imediat de după infecţie. Apoi scad, tocmai de aceea, ne putem reinfecta. (...) Imunitatea dată de vaccin depinde de mai multe lucruri. Vaccinul respectiv foloseşte doar o componentă a virusului. Acea proteină Spike care este o ţintă principală a sistemului nostru imunitar şi în infecţia naturală şi este o componentă a virusului care îi permite să intre în celulele nostre şi să ne infecteze. Practic, noi ghidăm răspunsul nostru imunitar împotriva acelei proteine Spike. Evident, prin vaccinare, ţinând cont că nu ghidăm întregul răspuns imun împotriva virusului în sine, ci doar împotriva acestei proteine, imunitatea poate fi diferită.
Totuşi, studiile care au fost efectuate până acum arată că anticorpii dezvoltaţi în urma multiplelor doze administrate în intervalele măsurate de către studiile clinice arată că răspunsul imun rămâne pertinent câteva luni de zile după administrarea vaccinului. Sigur, există întrebarea, bun câteva luni de zile, dar de ce nu mai mult? Păi, atâta am putut noi măsura deocamdată! Cunoaştem că răspunsul la virus ţine în jur de 6-7 luni, la vaccin încă nu ştim, pentru că nu a trecut atât de mult timp de la administrarea primelor doze, la primii pacienţi, până la măsurarea anticorpilor. Vom vedea cât persistă în urma studiilor de imunizare.”
Liviu Teodorescu, despre şcoala muzicii şi reinventarea artistului în pandemie
Şi de la vaccinarea noastră cea de toate zilele, avem nevoie întotdeauna de o porţie de muzică şi de poveşti ale artiştilor noştri în perioada pandemiei. Despre toate acestea, vorbim cu Liviu Teodorescu, cel care îţi spune cât de importante sunt reinventarea şi redescoperirea, într-o perioadă care se încăpăţânează să-i ţină pe artişti departe de scenă şi de aplauzele oamenilor. Dar, vorba aceea, the show must go on şi în 2021!
Liviu Teodorescu, despre lecţia primită de la Marius Moga: ,,Depinde unde vezi limita!”
,,Cred că muzica este o vocaţie, este o menire. Fac muzică dintr-o inerţie plăcută a vieţii. (...) Cea mai faină lecţie primită de la Marius Moga a fost lecţia ambiţiei. Mi-am dat seama că ambiţia te ajută, dar trebuie să ştii s-o dozezi! Depinde unde vezi limita. Pur şi simplu, singur te închizi.”
L.Teodorescu: ,,Nu înseamnă absolut nimic să fii celebru!”
Artistul îţi vorbeşte şi despre mesajul din spatele muzicii sale, dar şi ce înseamnă pentru el lecţia celebrităţii.
,,Cred că mesajul din spatele muzicii mele, este că trebuie să iei viaţa relaxat şi s-o laşi să curgă de la sine. Oricum, în câteva zeci de ani, nu o să mai existăm oricum. (...) Nu înseamnă absolut nimic să fii celebru şi că toate lucrurile pe care ţi le oferă celebritatea dacă nu le treci printr-un filtru uman... Succesul te maturizează destul de repetde, te face să gândeşti diferit.”
Care este pentru Liviu Teodorescu cea mai mare provocare pentru un artist în această perioadă? Cât despre planurile pentru 2021, artistul îţi doreşte revenirea la normalitate.
,,Este în rezistenţă. Cea mai mare provocare este să rezişti şi să faci tot asta.”
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate