- Home
- Cultură-Media
- (03.02.2021, 11:42)
- Mara Raducanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
„Ochii pe mine!”, invitat Adrian Cioroianu: „Ştiţi povestea cu tichia şi cu mărgăritarul? România este o ţară bogată, dar este prost gestionată!”
- Adrian Cioroianu: „Eu sunt partizan al deschiderii şcolilor şi al deschiderii universităţii”
- Adrian Cioroianu: „Ăsta este semnul distinctiv al Bucureştiului: sârmele din oraş, cablurile. Nu mai vezi în nicio capitală europeană.”
- Adrian Cioroianu: „Noi, ca oameni, putem controla multe în Universul ăsta, dar nu chiar totul. Poate ar trebui să fie o lecţie de smerenie pentru noi”
- Adrian Cioroianu, despre situaţia românilor din Cancun: „Nu aveţi idee ce a păţit băiatul cuplului Daminescu şi soţia lui. Arestaţi, cu şireturile luate de la pantofi. Şi asta, repet, era în primăvara anului 2020”
Urmărește
509 afișări
Profesorul universitar Adrian Cioroianu a fost invitat marţi seara în platoul Aleph News, în cadrul emisiunii „Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu.
Fost ambasador delegat al României pe lângă UNESCO – mandatul său terminându-se în luna decembrie a anului 2020 – Adrian Cioroianu îţi promite o discuţie francă, pertinentă şi interesantă despre realităţile, controversele, dezamăgirile şi neputinţele din vremea Covid-19.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
-
Adrian Sârbu: În 2025, ştii ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituţia. Vot electronic, direct. În Postul Paştelui vei vota un Preşedinte Independent!
-
Decizia Curţii de Apel Bucureşti în procesul intentat de Călin Georgescu: Alegerile rămân anulate
-
Sf. Vasile: Aproape o jumătate de milion de români îşi serbează ziua onomastică
Care sunt marii perdanţi şi marii câştigători ai acestei perioade? Cum va arăta lumea după pandemie şi care sunt tarele societăţii în care trăim? Te naşti diplomat sau înveţi diplomaţia la şcoala vieţii? Stai cu ochii pe Craioveanu şi pe invitatul său şi hai să tragem linie la ce a fost şi ce va să fie!
Adrian Cioroianu: ,,Ce are un început are şi un sfârşit!”
Adrian Cioroianu mărturiseşte că nu este cea mai bună perioadă de trăit în afara României. După cei cinci ani de mandat ca ambasador delegat al României pe lângă UNESCO, invitatul lui Vlad Craioveanu mărturiseşte marea sa bucurie: s-a întors la catedră, fiind profesor universitar la Facultatea de Istorie.
„Sigur că un sejur la Paris este binevenit în viaţa oricui, dar îmi este dor de cursurile de la facultate. Pe bune, uite 5 ani de zile nu am mai predat, am ţinut conferinţe, dar nu-i acelaşi lucru. M-am întâlnit cu elevi, cu studenţi, prin Franţa, prin Belgia, dar îmi era dor de ideea de contact.”
Ce spune profesorul universitar Adrian Cioroianu despre deschiderea şcolilor?
„Eu sunt partizan al deschiderii şcolilor şi al deschiderii universităţii. Asta vă spun de la bun început. Pe de altă parte, neavând o putere de decizie, evident că mă gândesc că cei care hotărăsc sunt mai bine informaţi decât noi.
Dar, dacă ar fi după mine, eu aş încuraja deschiderea universităţilor, a liceelor, evident pentru cei care vor. Nu neg, este evident că se poate face un sistem dual, un sistem mixt, pentru cei care vor din diverse motive, din teamă.”
Privilegiile vieţii de ambasador, mit sau realitate?
Adrian Cioroianu povesteşte că viaţa de ambasador nu este deloc lipsită de responsabilităţi. Mărturiseşte că, în ciuda a ceea ce percep oamenii, ambasadorul nu este un fel de bibelou, cu foarte multe privilegii. Dimpotrivă. Sunt mult momente de tensiune care trebuie gestionate cu responsabilitate şi cu diplomaţie.
„Şi eu, în 5 ani la Paris, am început cu terorismele alea oribile din 2015 şi am terminat cu izolarea asta care a fost năucitoare. Adică, să vezi Parisul pustiu, fără turişti… La ei, înainte de Crăciun, primarii de sectoare nici nu au mai aprins toate luminile în oraş”, conchide fostul ambasador.
Adrian Cioroianu: „Ăsta este semnul distinctiv al Bucureştiului: sârmele din oraş, cablurile!”
Adrian Cioroianu mai spune că, în România, există o discrepanţă uriaşă între luminiţele aprinse de sărbători şi neajunsurile societăţii, începând de la sistemul medical până la economie.
„La noi, este o risipă! Dacă, aş fi rău, aş spune că este circ şi pâine la noi, dar hai să spunem că este un fel de risipă ca să fim eleganţi. Ăsta este semnul distinctiv al Bucureştiului: sârmele din oraş, cablurile. Nu mai vezi în nicio capitală europeană. Dar, în acelaşi timp, avem lumini de iarnă. Ok, de acord! Deja îmi dau seama că românii nu se mai lasă păcăliţi de îngeraşii care plutesc pe Bd. Magheru. Ştiţi că la Viena sunt aceleaşi lumini de vreo 20 de ani? Şi pe 3 ianuarie se desfac. Mă rog, nu vreau să stric petrecerea nimănui, dar ştiţi povestea cu tichia şi cu mărgăritarul? Uneori, ele trebuie să meargă mână în mână.”
Adrian Cioroianu: „Din punctul meu de vedere, nu suntem printre cele mai sărace ţări”
„Poate că a fost lucrul care m-a durut cel mai mult în aceşti cinci ani. Indiferent, unde era vorba despre România – cu excepţia rezultatelor superbe din film, nu ştiu, o premieră Mungiu, Porumboiu sau alţii care au mai făcut filme – în rest: România, una dintre cele mai sărace ţări din UE, România, una dintre cele mai corupte ţări din UE şi tot aşa. Bun, poate că nu-i aşa, poate că nu suntem cea mai coruptă! Din punctul meu de vedere, nu suntem nici printre cele mai sărace. La noi, problema e gestiunea, nu sărăcia. Adică, noi avem o bogăţie, prost distribuită. România este o ţară bogată, dar este prost gestionată!”
Adrian Cioroianu, despre esenţă şi aparenţă din lumea bună a Parisului: „Da, ai mâncat pieptul de la raţa 13914!”
Adrian Cioroianu nu neagă însă că viaţa de ambasador îţi oferă şi prilejul de a cunoaşte oameni importanţi şi de a vedea locuri la care unii doar vizează să ajungă într-o zi.
Fostul ambasador povesteşte despre unul dintre cele mai scumpe restaurante din Paris care şi-a creat o adevărată legendă în jurul pieptului de raţă pe care îl serveşte. Preşedintele Iohannis a încercat şi el meniul faimosului restaurant când a venit la Paris.
„Sper că nu comit nicio indiscreţie, dar vă daţi seama era totuşi preşedintele României când a venit la Paris. Unde să mergem, unde să mergem? La Tour D’Argent (n.r. – unul dintre cele mai scumpe restaurante din Paris), meniul este pe bază de raţă şi fiecare client primeşte un bon cu numărul raţei al cărei piept l-ai mâncat. Şi s-a ajuns la ordinal sutelor de mii. Primeşti un bon şi ascultaţi ce vă spun, sunt oameni din înalta societate mondială care păstrează acel bon. (…) Da, ai mâncat pieptul de la raţa 13914. Dar, asta este legenda restaurantului! Şi-a creat o poveste!”
Adrian Cioroianu, despre subiectul Cancun: „Prinde bine să arăţi că străinii îţi aduc droguri în ţară, când toată lumea te acuză pe tine”
Vorbim cu Adrian Cioroianu şi despre un subiect delicat şi anume despre situaţia românilor din Cancun. Reamintim că mai mulţi turişti români au fost reţinuţi în Mexic în ultimele zile, fără ca aceştia să primească vreo explicaţie. Adrian Cioroianu povesteşte că, prin aceeaşi situaţie, a trecut în Mexic şi fiul cântăreţului Adrian Daminescu.
„Acuma, nemaifiind diplomat, fac precizarea că, dinainte de Crăciun, m-am întors în Universitate. Detaşarea mea la Ministerul de Externe a încetat. Povestea asta durează de luni de zile. Hai să vă spun un lucru! Mă sună cu câteva luni în urmă, cunoscutul şi foarte apreciatul cântăreţ şi compozitor român Adrian Daminescu.
Fiul domniei sale a avut o problemă similară în Mexic. Ei, fie dintr-un exces de zel, nu cred că au ceva special cu românii, fie dintr-o temere, aşa pentru presă, în combaterea drogurilor... Şi, totdeauna, la ţări din astea în care vrei să arăţi cât de bun eşti, prinde bine să arăţi că străinii îţi aduc droguri în ţară, când toată lumea te acuză pe tine. Şi nu aveţi idee ce a păţit băiatul cuplului Daminescu şi soţia lui. Tot aşa arestaţi, cu şireturile luate de la pantofi. Şi asta repet, era în primăvara anului 2020.”
Adrian Cioroianu: „Poţi să iei un castel în Franţa la 200.000 de euro. Nu glumesc!”
“Oricâr ar părea de paradoxal, o bună parte dintre românii de nivel mediu care ne privesc şi-ar putea cumpăra un castel în Franţa. Poţi să iei un castel în Franţa la 200.000 de euro. Nu glumesc! De la 200.000 de euro îţi iei un conac serios, un castel, doar că ai obligaţia să ai grijă de el. Din momentul acela, dacă nu îl îngrijeşti, statul francez are dreptul să îl ia înapoi cu 15.000 de euro.”
Profesorul universitar Adrian Cioroianu, argumente pro şi contra vaccinării: „Istoria nu cunoaşte pandemii oprite de vaccinuri”
„Sunt pentru vaccinare, bineînţeles, pentru că ştiu ce au însemnat vaccinurile în ultima 100 de ani. Pe de altă parte, iarăşi cu sinceritate vă spun, istoria nu cunoaşte pandemii oprite de vaccinuri. Există un circuit al naturii.”
Adrian Cioroianu: „Nu văd logistic cum s-ar putea face o vaccinare la 7 miliarde de oameni”
„Noi, ca oameni, putem controla multe în Universul ăsta, dar nu putem controla chiar totul. Poate ar trebui să fie o lecţie de smerenie pentru noi şi din acest motiv, eu nu încurajez această iluzie care se dă în ideea că vaccinaţi-vă toţi şi lumea va reveni ca înainte. În primul rând că, că nu văd logistic cum s-ar putea face o vaccinare la 7 miliarde de oameni. Păi, adică ne vaccinăm noi în Europa şi ce facem cu cei din ţările sărace? Îi lăsăm să circule virusul printre ei şi după vine înapoi”, conchide Adrian Cioroianu.
Citește pe alephnews.ro: LIVE UPDATE. Primele țări care intră în 2025. În Australia, peste 1 milion de persoane s-au adunat în portul Sydney pentru focul de artificii
Citește pe www.zf.ro: Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ultimele ore ale lui Liam Payne au fost detaliate de un judecător. Cinci persoane sunt acuzate de moartea sa
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ilie Năstase și soția, Revelion la comun cu Brigitte și Florin Pastramă! Pericol de explozie în
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe