"Oda bucuriei", la închiderea oficială a Capitalei Culturale Europene

Concertul "Oda bucuriei", susţinut sâmbătă seara de Filarmonicile din Sibiu şi Cluj, la Sala Thalia din Sibiu, sub bagheta dirijorului Meir Minsky, este momentul central al manifestărilor de închidere a programului "Capitală Culturală Europeană 2007" şi de sărbătorire a Zilei Naţionale a României.

Urmărește
9 afișări
Imaginea articolului "Oda bucuriei", la închiderea oficială a Capitalei Culturale Europene

Concert "Oda bucuriei", la închiderea oficială a Capitalei Culturale Europene

Dacă pe 1 ianuarie 2007, Capitala Culturală Europeană debuta la Sibiu printr-un concert al Filarmonicii Naţiunilor, programul "Sibiu 2007" se închide în mod circular, tot printr-un concert organizat la Sala Thalia. Principala diferenţă o constituie, în schimb, numele oficialităţilor prezente. Astfel, la concertul susţinut de Filarmonica de Stat din Sibiu şi de Corul Filarmonicii "Transilvania" din Cluj participă doar ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, comisarul guvernamental al programului "Sibiu-Capitală...", Sergiu Nistor, şi o serie de oficialităţi locale, spre deosebire de manifestările de deschidere, care au adus la Sibiu numeroşi oficiali români şi străini, cap de listă fiind preşedintele Traian Băsescu.

În introducerea concertului, dirijorul belgian Meir Minsky şi membrii orchestrelor au salutat publicul, moment în care a fost anunţată şi înlocuirea pianistului Valentin Gheorghiu, din motive de sănătate, cu Dragoş Mihăilescu.

Concertul "Oda bucuriei", susţinut de Filarmonica de Stat din Sibiu şi Filarmonica "Transilvania" din Cluj, îl are în centru pe belgianul Meir Minsky, unul dintre cei mai apreciaţi dirijori din lumea muzicală internaţională, invitat frecvent al celor mai cunoscute orchestre simfonice din lume - Tokyo, Chicago, Paris, Milano, Berlin. Meir Minsky este membru fondator şi prim dirijor al orchestrei Sinfonietta de Paris (1977-1979), dar şi director şi dirijor al Metropolitan Arts Orchestra din New York (1979-1983).

Invitaţii concertului sunt pianistul Dragoş Mihăilescu, soprana Anita Hartig, mezzosoprana Liliana Mattei Ciuca, tenorul Pataki Adorjan Ernest şi basul Szilagyi Zsolt. Programul concertului cuprinde: George Enescu - Preludiu la unison din Suita I op.9, Beethoven - Fantezia pentru pian, cor şi orchestră în Do Major, op. 80 şi Simfonia a IX-a în re minor, op.125.

Sala Thalia, unde se desfăşoară concertul de la Sibiu, a fost construită în 1787-1788, fiind primul teatru din ţară. După distrugerile provocate de două incendii, din 1826 şi 1949, în 1990, Consiliul Judeţean Sibiu a început reconstrucţia sălii. Lucrările s-au finalizat în 2004, când sala a devenit noul loc de desfăşurare a concertelor Filarmonicii din Sibiu.

Concertul pentru oficialităţi de la Sala Thalia se desfăşoară în paralel cu un spectacol de muzică populară pentru sibieni şi turişti, în Piaţa Mare, unde concertează Orchestra Populară a Radiodifuziunii Române, Ansamblul Cindrelul – Junii Sibiului şi o serie de solişti, printre care Veta Biriş, Sava Negrean Brudaşcu, Daniela Condurache şi Lia Maria Bologa.

Programul manifestărilor de închidere a "Sibiu 2007" şi de marcare a Zilei Naţionale a României se va închide cu un moment artistic susţinut de Fanfara Garnizoanei Sibiu, urmat de un spectacol de focuri de artificii. Finalul va fi marcat de retragerea cu torţe a Fanfarei, pe traseul Piaţa Mare - Bulevardul Nicolae Bălcescu - Piaţa Unirii - Bulevardul Vasile Milea, până la sediul Garnizoanei.

Cu toate că programul "Sibiu-2007" se închide oficial pe 1 Decembrie, la Sibiu vor continua să aibă loc, până la sfârşitul anului, şi alte acţiuni culturale.

Sibiul a fost desemnat, în 27 mai 2004, în urma votului final al Consiliului de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană, drept Capitală Culturală Europeană pentru anul 2007, titlu pe care l-a împărţit cu Luxemburg. Tema aleasă de Sibiu/Hermannstadt pentru programul "Sibiu 2007" şi-a propus să prezinte profilul multicultural al acestui oraş vechi de opt secole, sub deviza "City of Culture – City of Cultures".

Considerat de mulţi "prima campanie de imagine reală" a României şi "cel mai amplu program cultural" organizat în România, "Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007" a înghiţit de la bugetul de stat o sumă de 50 de milioane de euro, pentru lucrări de reabilitare (circa 40 de faţade ale clădirilor şi ganguri din Sibiu), achiziţia de echipamente (cortul Pavilion 2007, două scene şi gradene, un pian Steinway), reabilitare mai multor lăcaşuri de cult, organizarea de proiecte culturale, promovarea programului, reabilitarea aeroportului din Sibiu.

Capitala Culturală Europeană a fost un prilej pentru derularea la Sibiu, în acest an, a circa 220 de proiecte, la care, potrivit estimărilor autorităţilor locale, au ajuns circa un milion de turişti.

Sibiul este primul oraş dintr-o ţară care nu devenise încă membră a Uniunii Europene care a reuşit, în 2004, cu sprijinul Luxemburgului, să obţină statutul de Capitală Culturală Europeană. Programul "Capitală Culturală Europeană" a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Pâna în prezent, peste 30 de oraşe au avut acest titlu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici