Ofertele pentru licenţele de televiziune digitală vor fi depuse până la 19 august

Ofertele pentru cele două licenţe (multiplexe) care vor permite furnizarea de servicii de televiziune digitală vor fi depuse până la 19 august, iar câştigătorii vor fi desemnaţi la 20 septembrie, pentru primul multiplex, respectiv la 30 septembrie, pentru al doilea, a anunţat, luni, ANCOM.

Urmărește
53 afișări
Imaginea articolului Ofertele pentru licenţele de televiziune digitală vor fi depuse până la 19 august

Ofertele pentru licenţele de televiziune digitală vor fi depuse până la 19 august (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"După finalizarea consultării publice, ANCOM îşi propune să pună în vânzare caietul de sarcini începând cu 1 iulie, să primească ofertele până la 19 august şi să desemneze câştigătorii licitaţiilor la 20 septembrie pentru primul multiplex şi la data de 30 septembrie pentru cel de-al doilea. Licenţele se vor acorda pentru o perioadă de 10 ani", se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) remis MEDIAFAX.

ANCOM a prezentat, luni, spre consultare publică, caietele de sarcini pentru procedurile de selecţie comparativă de acordare a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru în vederea operării primelor două multiplexe de televiziune digitală terestră DVB-T pe teritoriul României.

Prin intermediul primului multiplex se va asigura cel puţin transmisia progra melor publice de televiziune furnizate de Societatea Română de Televiziune, TVR1 şi TVR2. Persoanele interesate pot depune oferte pentru ambele proceduri de selecţie organizate de ANCOM şi pot obţine ambele licenţe de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru.

"Pentru a participa la selecţie, ofertanţii trebuie să îndeplinească o serie de criterii minime de participare. Astfel, ofertantul trebuie să fie persoană juridică română sau străină, activităţile sale comerciale să nu fie în stare de insolvenţă, lichidare sau suspendate, să nu aibă niciun fel de obligaţii de plată a tarifelor către ANCOM, să-şi fi îndeplinit obligaţiile exigibile de plată la bugetul de stat, bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale, a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi altor venituri şi să aibă o medie a cifrelor de afaceri aferente ultimilor trei ani de cel puţin 50 milioane de euro", se spune în comunicat.

Ofertele vor fi evaluate în funcţie de fezabilitatea comercială, specializarea şi experienţa (41 de puncte), sprijinirea procesului de switchover (25 de puncte), capacitatea financiară (18 puncte) şi fezabilitatea tehnică şi acoperirea (16 puncte).

Fezabilitatea comercială, specializarea şi experienţa vor fi punctate în funcţie de planul de marketing şi de promovare a serviciilor, de intenţia de a furniza EPG (Electronic Programme Guide) şi servicii suplimentare interactive, de termenul de lansare comercială, de vechimea continuă în operarea reţelelor publice de comunicaţii electronice digitale pe suport radio, de specializarea în domeniul operării reţelelor publice de comunicaţii electronice pentru televiziune analogică şi DVB-T sau de cifra de afaceri cumulată din furnizarea de servicii de comunicaţii electronice pe ultimii trei ani.

În ceea ce priveşte termenul de lansare comercială, ANCOM va acorda punctaj maxim pentru lansarea serviciilor într-un termen mai mic de 90 de zile de la data acordării licenţei.

"Dintre cele 25 de puncte alocate pentru sprijinirea procesului de switchover, 20 de puncte vor fi acordate numai ofertanţilor care vor acorda un număr de echipamente de recepţie suplimentar numărului de 60.000 stabilit de ANCOM", se arată în comunicat.

Acoperirea cu servicii de televiziune digitală terestră se va face în patru faze, cu respectarea următoarelor termene:

  • 30 iunie 2011 - acoperirea a cel puţin 60% din populaţie şi 50% din teritoriu (prima fază a dezvoltării),

  • 31 decembrie 2011 - acoperirea a cel puţin 80% din populaţie şi 70% din teritoriu (a doua fază),

  • 30 iunie 2012 - acoperirea a cel puţin 90% din populaţie şi 80% din teritoriu (a treia fază) şi

  • 17 iunie 2015 - acoperirea a cel puţin 95% din populaţie (a patra fază).

Pentru fiecare fază ofertanţii vor face câte un angajament cu privire la numărul de emiţătoare instalate, lista alocărilor implementate, cu evidenţierea localităţilor acoperite, procentajul de populaţie şi teritoriu acoperite.

Proiectele de caiet de sarcini pot fi consultate pe pagina de internet a ANCOM, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la 25 iunie.

Guvernul a adoptat, în luna mai, un act normativ care stabileşte condiţiile, taxele de licenţă şi tipul procedurii de acordare a licenţelor pentru trecerea la televiziunea digitală.

Potrivit HG 464/2010, câştigătorii primelor două multiplexe digitale prin care populaţia va putea recepţiona gratuit 14 canale TV în format digital vor fi desemnaţi prin selecţie comparativă până la 30 iulie, iar următoarele patru până la 31 octombrie.

Taxa de licenţă va fi cuprinsă între 1 şi 2,5 milioane de euro, în funcţie de numărul de echipamente de recepţie pentru populaţie pe care companiile câştigătoare ale licenţelor le vor subvenţiona.

Conform documentului, primele două licenţe care vor fi acordate vor acoperi, până la 30 iunie 2011, 60% din populaţia ţării şi 50% din teritoriu, iar peste 12 luni se va ajunge la 90% din populaţia ţării şi 80% din teritoriu.

Un multiplex digital terestru este un grup de programe şi servicii audiovizuale transmise prin emisie radioelectrică terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard, având acoperire naţională ori regională, prin folosirea unuia sau mai multor canale/ frecvenţe radioelectrice.

Fiecare multiplex va permite retransmisia a cel puţin şapte posturi de televiziune Standard Definition (SD) cu parametri tehnici de transmisie identici pentru fiecare post, sau o combinaţie de posturi Standard Definition şi High Definition (HD), precum şi servicii multimedia.

Comparativ cu SD, imaginea HD se caracterizează printr-o rezoluţie mai bună. În pixeli, SD înseamnă 640x480, în timp ce HD ajunge la 1.920x1.080 de puncte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici