Oficialii ONU subliniază importanţa jurnalismului, în mesajele transmise de Ziua Mondială a Presei

Ban Ki-moon, secretarul general al Naţiunilor Unite, şi alţi oficiali ai ONU au subliniat, prin mesaje publicate pe site-ul organizaţiei cu ocazia Zilei Presei, importanţa jurnalismului şi necesitatea protejării ziariştilor în exercitarea profesiei lor.

Urmărește
123 afișări
Imaginea articolului Oficialii ONU subliniază importanţa jurnalismului, în mesajele transmise de Ziua Mondială a Presei

Oficialii ONU subliniază importanţa jurnalismului, în mesajele transmise de Ziua Mondială a Presei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit lui Ban Ki-moon, atacurile la adresa jurnaliştilor răman "şocante" în condiţiile în care, potrivit unui raport al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), 11 jurnalişti au fost ucişi deja anul acesta, în timp ce îşi exercitau meseria. Făcând referire tot la raportul CPJ, secretarul general al ONU a menţionat că 125 de jurnalişti se aflau în închisoare la 1 decembrie 2008, unii încarceraţi de ani de zile. El a precizat că jumătate dintre jurnaliştii încarceraţi se află în trei ţări – China, Cuba şi Eritreea - şi a cerut guvernelor acestora să se asigure că drepturile jurnaliştilor sunt respectate.

Ban Ki-moon a precizat că asasinatele şi detenţia sunt cele mai utilizate metode de a "închide gura" jurnaliştilor. El a spus şi că, uneori, de teamă, jurnaliştii se autocenzurează, lucru pe care îl consideră inacceptabil, apreciind că "ziariştii trebuie să fie capabili să îşi facă meseria fără a fi intimidaţi sau hărţuiţi".

"Sunt îngrijorat că unele guverne limitează accesul la internet, precum şi munca jurnaliştilor online şi a altor autori care folosesc new media. Nu în mod surprinzător, bloggingul a înflorit în ţările unde restricţiile impuse media sunt extrem de dure", a spus el.

"World Press Freedom Day este o oportunitate pentru a reflecta asupra rolului important pe care media îl au în soluţionarea problemelor globale. Anul acesta, accentul se pune pe capacitatea presei de a facilita dialogul, reconcilierea şi înţelegerea. Într-adevăr, presa joacă un rol vital în schimbarea atitudinii privind diferenţele religioase, politice sau de alt tip dintre oameni. Instituţiile media sunt şi cele care oferă posibilitate de exprimare minorităţilor şi persoanelor marginalizate, extinzând şi modificând cadrul de dezbateri din interiorul comunităţilor sau dintre acestea", a precizat Ban Ki-moon.

"În societăţile care fac eforturi de reconstrucţie după conflicte, instituţiile media responsabile şi libere sunt esenţiale pentru o bună guvernare şi pentru a promova încrederea între lideri şi public. Guvernele care împiedică sau limitează libertatea presei acţionează împotriva propriilor interese şi împotriva intereselor societăţilor pe care le conduc", a adăugat el.

Un mesaj similar a fost transmis, tot prin intermediul site-ului Naţiunilor Unite, de Navi Pillay, Înalt Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, şi de Frank La Rue, raportor special al ONU privind promovarea şi protecţia dreptului la liberă opinie şi exprimare. Cei doi au cerut statelor din întreaga lume să îşi respecte promisiunea de a proteja jurnaliştii de imixtiunile politicului şi ameninţările fizice.

"Ziua Internaţională a presei este o ocazie de a celebra principiile fundamentale ale libertăţii presei, de a evalua beneficiile pentru o presă liberă şi independentă şi de a apăra media de atacuri la adresa independenţei lor", au precizat cei doi, în cadrul mesajului publicat online.

"Siguranţa şi protecţia jurnaliştilor rămân prioritare pentru implementarea dreptului la libertate de opinie şi exprimare. Conflictele violente din anumite părţi ale lumii au impact serios asupra oamenilor obişnuiţi, inclusiv asupra jurnaliştilor şi profesioniştilor din media. Numeroşi ziarişti au fost fie asasinaşi sau răniţi în atacuri armate directe din timpul conflictelor, fie ţinta deliberată a atacurilor ori răpirilor comise de părţile aflate în conflict", menţionează Pillay şi La Rue.

"În fiecare an, serviciul de protecţie a drepturilor omului din cadrul ONU primeşte sute de rapoarte referitoare la jurnalişti care au fost reţinuţi, bătuţi, torturaţi sau ucişi în timp ce îşi făceau meseria. În numeroase locuri, protecţia minimă a personalului media este subminată de utilizarea frecventă a mandatelor de percheziţie a birourilor instituţiilor de presă sau a locuinţelor jurnaliştilor. Această protecţie este afectată negativ şi de utilizarea de sisteme legale şi ilegale de supraveghere, utilizarea eronată a legislaţiilor privind protecţia datelor şi a măsurilor extraordinare implementate de unele state în lupta împotriva terorismului", adaugă cei doi.

Oficialii ONU au subliniat şi faptul că independenţa media şi pluralismul "sunt fundamentale pentru democraţie", apreciind că independenţa editorială trebuie garantată. Ei au cerut statelor să îşi traducă îngrijorarea exprimată oficial vizavi de siguranţa jurnaliştilor prin măsuri concrete, la nivel legislativ, administrativ şi judiciar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici