- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (06.10.2012, 11:07)
- Oana Ghita ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oiţa Anim'est se întoarce, de data asta pe o felie de cozonac
Oiţa Anim'est este, de vineri, din nou la Cinema Patria, pentru o nouă ediţie a singurului festival de animaţie din România; directorul evenimentului, Mihai Mitrică, a povestit pentru MEDIAFAX cum oiţa ar fi putut să fie un câine cu covrigi în coadă şi cum colindă festivalurile în căutare de filme.
Urmărește
448 afișări
Oiţa Anim'est se întoarce, de data asta pe o felie de cozonac
Echipa primei ediţii a festivalului bucureştean era formată doar din patru persoane - Mihai Mitrică, Ligia Soare, Laurenţiu Brătan şi Celino. Şase ediţii mai târziu, aproape 20 de persoane lucrează pentru Anim'est înainte de debutul propriu-zis al festivalului, pentru ca, în timpul evenimentului, echipa să se dubleze. Acestora li se adaugă voluntarii care fac ca festivalul să funcţioneze cât mai bine.
"Cred că la fiecare ediţie înveţi câte ceva. Cred că şi la a 30-a ediţie vom avea ceva de învăţat. Apar situaţii neprevăzute, îţi fac planul într-un fel şi iese altfel", spune Mihai Mitrică. "Dacă ajungi la un nivel la care eşti super organizat, la care totul funcţionează conform planului, când totul se desfăşoară exact cum ai zis tu că se va desfăşura, e natural. E o chestie care vine de la sine, nu trebuie să faci supraeforturi. Am făcut eforturi, dar nu am stat timp de un an să batem din poartă în poartă, lucrurile au venit de la sine şi am fost contactaţi de diverşi oameni, care ne-au devenit apoi parteneri", spune Mihai Mitrică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Tottenham, cu Radu Drăguşin în primul 11, a spulberat-o pe Manchester City în deplasare
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
Până în 2008, Mitrică selecta singur filmele care rulau în competiţie, dar numărul acestora a crescut.
"Anul ăsta, am primit 900 de filme. Lungmetrajele au fost vreo 10, dar restul de 890 sunt scurtmetraje. (...) Anul ăsta, 90% din preselecţie a făcut-o Laurenţiu (Brătan, cofondatorul festivalului, n.r.)".
Pentru restul filmelor care rulează la Anim'est, directorul festivalului trebuie să meargă la alte câteva evenimente de gen în fiecare an, principalele fiind Anima Bruxelles, AniFest din Teplice (Republica Cehă) şi Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Stuttgart. Când îşi notează filmele care îl interesează, Mihai Mitrică scrie direct pe catalogul de festival, un pont pe care l-a primit în urmă cu mult timp de la criticul Alex. Leo Şerban.
Senzaţiile tari de la Creepy Animation Night au ajuns deja la a patra ediţie, dar 2012 aduce în premieră încă un eveniment special - The Night of the Animated Bad Taste. Sâmbătă, de la ora 23.00, o noapte delicioasă de kitsch şi erotic îi aşteaptă la cinema Patria pe cei mai dezinhibaţi fani ai animaţiei. De la clipuri pornografice de la începuturile cinematografului până la caricaturi, filme underground şi stereotipuri comerciale, trailere, clipuri Beatles re-animate în stil Hanna & Barbera, varianta sovietică a lui Goofy, Captain America şi Popeye, colecţia de "dubioşenii" trece prin toate tehnicile şi genurile, invitând publicul să se întrebe ce înseamnă cu adevărat prost gust.
Conceptul nopţii dedicate kitsch-ului în materie de animaţie a fost descoperit de Mihai Mitrică la un festival din Utrecht, în urmă cu patru ani. "În noaptea aia am râs cu lacrimi, chiar m-am distrat foarte tare. Din păcate, acest lucru nu prea se poate repeta, deoarece e o colecţie de filme privată", spune directorul Anim'est.
În istoria Anim'est au fost şi filme pe care organizatorii şi le-au dorit, dar care nu au putut să fie aduse pe marile ecrane ale festivalului. Unul dintre ele este cel mai nou film al lui Tim Burton, "Frankenweenie" - acest lucru a fost imposibil, deoarece distribuitorii români ai peliculei îl vor lansa în cinematografele româneşti abia anul viitor.
Printre invitaţii pe care organizatorii şi i-au dorit, dar care nu au putut veni la festival, s-au numărat Hayao Miyazaki şi Sylvain Chomet. "În 2009, Miyazaki, din păcate, a avut premiera la Veneţia şi a hotărât să nu mai călătorească. Iar acum doi ani, l-am invitat pe Chomet, dar el nu călătoreşte cu avionul", a spus Mitrică.
De asemenea, au existat invitaţi ai festivalului care nu au putut participa la eveniment din motive politice. Unul dintre aceştia a fost regizoarea indiană Gitanjali Rao, care a primit, în 2006, la Cannes, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj, pentru "Printed Rainbow". Pentru că, în 2007, România tocmai intrase în Uniunea Europeană, regizoarea nu a primit viză pentru a veni în ţara noastră.
În străinătate, Anim'est este un festival cunoscut printre cei din branşă. "Cred că suntem cel mai stabil festival din zonă", spune Mitrică. Ceea ce atrage atenţia multora este oiţa-logo.
"Prietenul care ne-a făcut logoul a venit cu trei propuneri legate de Bucureşti. Oaia arăta cel mai bine", povesteşte acesta. Printre propunerile de atunci, care trebuia să aibă legătură cu Bucureştiul şi legendele sale, se număra şi desenul unui câine cu covrigi în coadă.
Filmul programat în deschiderea festivalului Anim'est de anul acesta, "ParaNorman", este al doilea stop-motion blockbuster din Statele Unite ale Americii, produs de studiourile Laika. "Întâmplarea fericită a făcut să mă întâlnesc cu cineva de la studioul ăsta şi mi-a spus că este mai mult decât fericit să ne aducă filmul", a povestit Mitrică.
Într-un top trei al filmelor "must-see" la Anim'est 2012, realizat de Mihai Mitrică, sunt incluse scurtmetrajul spaniol "Arrugas", câştigător al premiului Goya anul acesta, şi două lungmetraje din competiţie - "Alois Nebel" (Cehia) şi "Călătoria către Agartha" (Japonia).
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est 2012, care a debutat vineri seară şi se va încheia pe 14 octombrie, în Bucureşti, reuneşte 312 scurtmetraje, 23 de lungmetraje, evenimente speciale, precum Animash şi The Night of the Animated Bad Taste, şi celebrităţi ca Daniel McCoy, de la studioul Pixar.
În competiţia de lungmetraj se regăsesc cinci titluri: "Alois Nebel" (regia Tomáš Lunák), propunerea Cehiei pentru Oscar, "Fat, Bald, Short Man" (regia Carlos Osuna), o comedie amăruie despre complexele unui bărbat de vârstă mijlocie, "Children Who Chase Lost Voices from Deep Below", o animaţie japoneză semnată de Makoto Shinkai, regizor deja numit de critici "noul Miyazaki", "Selkirk, the True Robinson Crusoe" (regia Walter Tournier) şi "Daddy, I'm a Zombie", o animaţie de Joan Espinach şi Ricardo Ramón, nominalizată la premiile Goya 2012.
Competiţia filmelor studenţeşti numără 31 de titluri, între care "Jack and Chuck", "L'ère bête" şi "Red", realizate de celebra şcoală franceză Supinfocom, dar şi "Zing" (regia Kyra Buschor & Cynthia Collins), o producţie germană nominalizată la Cartoon d'Or.
În competiţia Balkanimation, 14 filme din Grecia, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Turcia, Bulgaria, Serbia, Macedonia şi România se luptă pentru trofeu, iar în competiţia naţională, nu mai puţin de 21 de titluri au fost selectate. Doi dintre animatorii care au concurat anul trecut în competiţia românească se întorc - Andra Berilă, cu "Cloudman", şi Török Tihamer, cu "Playground". Codrin Iftodi, monteurul deja celebrului "Outrageously Disco", concurează cu "Mobilfonul/ The Mobilphone", iar "The Little Dark" de Victor Ionescu este prezent în ambele secţiuni.
Pe lângă secţiunile competitive, festivalul Anim'est face în fiecare an o paradă a animaţiilor (lungmetraje şi scurtmetraje) premiate prin festivaluri de pe tot globul. Denumită până acum Mozaic, secţiunea are un nume nou de anul acesta: Animash. Pe lângă 9 lungmetraje, secţiunea oferă şi 34 de scurtmetraje pe care spectatorii le pot vota, iar câştigătorul va primi premiul publicului, oferit de Sony.
Unul dintre titlurile prezentate în cadrul secţiunii Animash Features este şi "ParaNorman", filmul care a marcat, de altfel, şi deschiderea oficială a festivalului, fiind proiectat în premieră absolută în România, vineri, la Cinema Patria.
Pentru închiderea festivalului, organizatorii au pregătit un eveniment audiovizual inedit, un spectacol al olandezei Sonja van Hamel, în care animaţia şi muzica live vor oferi spectatorilor momente de neuitat după gala de decernare a premiilor Anim'est, programată sâmbătă, 13 octombrie, de la ora 19.00, la Cinema Patria.
Pe de altă parte, Germania va fi în acest an în prim plan la Anim'est, în calitate de ţară invitată. Stuttgart Animation Film Festival, unul din cele mai importante festivaluri de profil din lume, va prezenta la Anim'est, în cadrul secţiunii Festival Invitat, o selecţie de scurtmetraje alese din competiţia sa, iar HFF Postdam va fi Şcoala Invitată, care va aduce cele mai proaspete producţii ale sale.
Prezentările speciale vor ocupa un loc aparte la Anim'est. Astfel, pentru prima oară în România, un reprezentant al cunoscutului studio de animaţie Pixar va oferi spectatorilor o lecţie autentică de regie şi producţie a unui film de animaţie. Daniel McCoy, regizor tehnic pentru o serie de animaţii cunoscute precum "Up", "Ratatouille" şi "Finding Nemo", va veni la Cinema Patria, pe 11 octombrie, de la ora 19.00.
Totodată, renumitul studio american specializat în animaţie stop-motion Laika va avea parte de o prezentare specială în cadrul secţiunii Studio Invitat. Laika este unul dintre cele mai importante studiouri dedicate filmului de animaţie stop-motion, având în portofoliu filme precum "Coraline" şi "ParaNorman". Duminică, de la ora 20.30, la Cinema Patria, după proiecţia filmului "Coraline", spectatorii vor putea asista la o prezentare specială a studioului Laika, susţinută de Mark Shapiro, Head Of Entertainment Brand Marketing. Acesta va prezenta un making-of despre sutele de obiecte realizate manual pentru "ParaNorman", va da detalii, însoţite de imagini, din laboratorul filmului şi va aduce la Bucureşti câteva dintre păpuşile animate.
Totodată, Ülo Pikkov, câştigătorul trofeului Anim'est de anul trecut ("Body Memory"), va prezenta pe 9 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema Studio, un program special compus din toate filmele realizate de el, urmate de scurte prezentări. Spectatorii vor avea astfel ocazia să re/vadă "Body Memory". Pe 10 octombrie, la Studio, tot de la ora 18.00, producătorul francez Jean Pierre Lemouland, fondatorul unuia dintre cele mai importante studiouri de animaţie din Franţa, JPL Films, va fi protagonistul unei alte prezentări speciale din cadrul festivalului.
Fanii animaţiei sunt invitaţi şi la o întâlnire specială cu animatorul Rosto, pe 12 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema Studio. Aceştia vor afla mai multe detalii despre tehnicile de animaţie folosite de Rosto în scurtmetraje şi vor putea vedea câteva dintre cele mai importante creaţii ale sale.
Pe de altă parte, spectatorii cu vârste între 4 - 14 ani vor fi răsfăţaţii acestei ediţii: în cele două weekend-uri, 6 - 7 şi 13 - 14 octombrie, Minimest, secţiunea de proiecţii şi activităţi dedicate copiilor, a pregătit un program din care nu lipsesc filmele de animaţie de mare succes ("Madagascar 3" şi "Puss in Boots").
Festivalul Anim'est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene şi al Ogilvy.
Printre partenerii festivalului se numără Administraţia Fondului Cultural Naţional, Centrul de proiecte culturale ArCuB, Primăria Bucureşti, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Institutul Goethe, Centrul Ceh, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Institutul Polonez, Institutul Maghiar din Bucureşti.
(Material realizat de Oana Ghiţă, oana.ghita@mediafax.ro).
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe