Olguţa Vasilescu: TVR a ajuns la datorii de 100 milioane euro. Voi sesiza Curtea de Conturi

Senatorul PSD Olguţa Vasilescu scrie, pe blogul personal, că TVR a ajuns la datorii de 100 milioane de euro, motiv pentru care va sesiza, luni, Curtea de Conturi.

Urmărește
1002 afișări
Imaginea articolului Olguţa Vasilescu: TVR a ajuns la datorii de 100 milioane euro. Voi sesiza Curtea de Conturi

Olguţa Vasilescu: TVR a ajuns la datorii de 100 milioane euro. Voi sesiza Curtea de Conturi (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

"Şocant! TVR a ajuns la datorii de 100 milioane de euro! Cât TAROM şi Poşta Română la un loc! Jaful e egal cu cel al «băieţilor deştepţi» din energie! Citiţi stenograma Consiliului de Administratie unde Lăzescu anunţă proporţiile dezastrului şi propune tot felul de contracte dubioase, chiar şi în aceste condiţii! Vă reamintesc că, săpămâna trecută, acelaşi domn Lăzescu nu a fost în stare să-mi răspundă la niciuna din întrebările puse în Comisiile parlamentare de Cultură despre angajări în plină criză, salarii de mii de euro pentru directori şi consilierii lor, contracte paguboase, emisiuni de zeci de mii de euro cu rating zero!", notează Vasilescu pe blog.

Senatorul PSD anunţă că va sesiza, luni, Curtea de Conturi.

Vasilescu adresează, totodată, o întrebare DNA, dacă se autosesizează sau dacă trebuie să facă o plângere.

Olguţa Vasilescu ataşează la această postare o stenogramă a şedinţei Consiliului de Administraţie din 29 noiembrie 2011, stenogramă publicată şi de "Jurnalul Naţional".

Astfel, este prezentat dialogul între preşedintele director general al TVR, Alexandru Mihai Lăzescu şi unii membri ai Consiliului de Administraţie, potrivit sursei citate Lăzescu spunând: "Prima costatare este că plecăm de la următoarea situaţie: avem o povară, o datorie istorică de circa o sută de milioane de euro, aproximativ, acum cu euro care mai variază, dar suntem în zona asta".

Întrebat de Anne Marie Jugănaru despre această datorie, Lăzescu ar fi răspuns: "Bani datoraţi în diferite forme".

"Anne Marie Jugănaru: «O sută de milioane de euro?!» / Alexandru Mihai Lăzescu: «424.635 de mii de lei». /Anne Marie Jugănaru : «Când am ajuns?!, Staţi puţin, acest Consiliu de Administraţie, când şi-a preluat mandatul, deficitul pe care l-a preluat era de 14 milioane sau 15 milioane»/ Alexandru Mihai Lăzescu : «Ăsta nu este pierderea, nu doamnă, ce vă spun aici nu este pierderea, este ... staţi puţin, ca să facem distincţia...»"

La remarca Annei Marie Jugănaru, că afirmaţiile sunt şocante, Alexandru Mihai Lăzescu ar fi spus: "Nu, nu, nu, şocurile sunt în continuare. Nu este vorba de pierderea contabilă, efectiv. Este vorba de sumele, unde sunt sumele eşalonate, sumele din astea cumulate".

Lăzescu ar fi fost întrebat, apoi, de un alt membru al Consiliului de Administraţiei, Claudiu Brînzan, dacă pierderea reprezintă datorii cumulate.

"Cu totul, cu datorii rămase din spate..", ar răspunde Lăzescu, precizând, apoi, la o altă remarcă a lui Brânzan, că "nu este vorba de pierderea contabilă".

"A pus Mirela, acum m-am uitat, a pus deficit, dar termenul nu este pierdere contabilă, eu discut de un deficit, asta înseamnă sume de plată acumulate. Vă dau un singur exemplu. În mod normal, la UEFA avem această descărcare sumele respective pe care le-am reeşalonat, la EBU le-am reeşalonat, ele nu dispar. Sigur că ele nu-ţi apar în pierderea contabilă, dar ele, ca sume de gestionat, rămân în continuare", ar spune Lăzescu.

Întrebat dacă deficitul bugetar "s-a schimbat radical", Alexandru Lăzescu răspunde: "Nu s-a schimbat radical, ăsta l-am prezentat de nu ştiu câte ori".

În continuare, stenograma conţine dialogul între Anne Marie Jugănaru, Mihaela Voicu (director financiar-contabil), Claudiu Brînzan, Paul Călin Botez, Lucia Hossu Longin şi Cristian Niţulescu pe tema deficitului TVR:

"Anne Marie Jugănaru: «Cât este, doamnă, deficitul?» / Mihaela Voicu: «Cumulat, din semestrul II 2005 de când suntem pe pierdere atâta este» /.
Anne Marie Jugănaru: «Deficitul bugetar al televiziunii?! Înseamnă că până acum noi am fost informaţi greşit» / Mihaela Voicu: «Depinde de cum prezinţi. O dată, sunt datorii neachitate la data prezentei sau totalul pierderilor cumulate la data aia.» / Claudiu Brînzan: «Asta este pierderea, este clar» /.
Paul Călin Botez: «Atunci haideţi să o luăm altfel. Deficitul când am preluat noi, în 29 iunie 2010, cât era?» / Mihaela Voicu: «Era 77 de milioane lei».
Lucia Hossu Longin: «Niciodată nu am avut cifra asta noi, îmi pare rău!» / Cristian Niţulescu: «Şi noi într-un an am sporit deficitul cu 23 de milioane de euro?! » / Mihaela Voicu: «În iunie 2010, cumulat pe şase luni, era 77 de milioane de lei.» / Anne Marie Jugănaru: «Care înseamnă cât în euro?» /Mihaela Voicu: «Împărţit la 4.36. În iunie, anul ăsta, era 52 de milioane» / Alexandru Mihai Lăzescu: «Ce spune Mihaela, spune următorul lucru: deficitul pe primul semestru al anului 2010 a fost 77 de milioane de lei în acea perioadă. Noi l-am scăzut pe semestrul I 2011 la 51 de milioane, dar el tot deficit este şi evident că se adună cu ăla. Noi am reuşit să scădem deficitul. Am mai explicat lucrul ăsta, având în vedere sumele care se rostogolesc de la contracte. Am o situaţie pe care o renegociem cu NBC-ul, am o datorie de 9 milioane care apare, renegociem şi o să se ducă în jos, dar în momentul ăsta trebuie s-o iau în calcul. Nouă milioane de dolari aferente anului VI de la acest contract. Acum, că noi o negociem şi o să o ducem la 5 milioane sau poate mai jos, este altă discuţie. Dar lucrurile astea apar. La fel la UEFA, avem 13 milioane pe an. Noi acum le-am reeşalonat, le-am dus, dar suma pe care o avem de plătit, după aia, o să vedem cum o împărţim»../ Cătălin Ovidiu Baba: «Deci iunie 2010 - 77 de milioane de lei...» /Paul Călin Botez: «Pe şase luni». /Cătălin Ovidiu Baba: «Dă-mi voie următoarea întrebare! Care a fost deficitul total în iunie 2010, când am preluat noi mandatul, cu totul, cu datoriile de la NBC, cu Liga Campionilor, cu tot ce aţi avut dumneavoastră acolo?» Alexandru Mihai Lăzescu: «Cât a fost Mihaela, 160 şi... trebuie să vedem exact». /
Lucia Hossu Longin: «În euro am vrea». /Alexandru Mihai Lăzescu: «169-170 de milioane, ceva de genul ăsta. O să vedem. Bun, haideţi să trecem mai departe!» / Cătălin Ovidiu Baba: «Când ne cheamă la DNA să dăm cu subsemnatul, să ştim şi noi de unde am luat-o şi unde am dus-o». / Adriana Silvia Meseşian: «Să ne lămurim până la capăt. Deci, în iunie 2010 aşteptăm un răspuns şi după aceea în prezent. Nu pot să cred, poate este în lei, cum să fie în euro?!»".

Contactat de MEDIAFAX, preşedintele director general al TVR, Alexandru Mihai Lăzescu, a spus că reprezentanţii instuituţiei urmează să exprime un punct de vedere oficial după ce vor analiza situaţia.

În 5 decembrie, comisiile de cultură ale Parlamentului au aprobat bugetul solicitat de TVR pentru a-şi desfăşura activitatea pe anul 2012, respectiv 150.182.000 de lei, suma fiind cu 13,26% mai mică faţă de bugetul instituţiei pe anul în curs.

Potrivit proiectului de buget al TVR pe 2012, SRTv a obţinut de la bugetul de stat o sumă pe anul viitor de 150.182.000 de lei, cu 13,26% mai puţin faţă de anul în curs, când instituţia a beneficiat de la bugetul de stat de o sumă de 173.138.000 de lei.

Suma pe care TVR a solicitat-o de la bugetul de stat reprezintă 31% din sursele de finanţare ale TVR, în timp ce restul de 69% va reprezenta finanţarea din propriile venituri, respectiv din sumele încasate din realizarea obiectului de activitate, taxa TV, sume încasate din publicitate etc.

Prezent la şedinţa CNA, Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al TVR, a spus că, în situaţia actuală, este complicat ca Televiziunea Română să solicite mai mult. "Ne încadrăm în suma respectivă", a spus Alexandru Lăzescu.

Răspunzând unei întrebări puse de Radu F. Alexandru, şeful Televiziunii Române a vorbit şi despre strategia de "redresare financiară" a TVR, care ar urma să fie pusă în aplicare anul viitor.

În acest sens, Lăzescu a spus că personalul TVR ar urma să fie redus cu circa 10%, fapt care ar însemna o reducere cu 25% a cheltuielilor de personal.

"Ne-am propus o reducere consistentă a posturilor, astfel încât să putem echilibra veniturile operaţionale (...) Avem chiar o decizie din ultimul Consiliul de Administraţie prin care, pentru anul viitor, avem o ţintă de minimum 50 de milioane de lei reducere, în principal în baza cheltuielilor asociate personalului. Asta înseamnă că 25% din cheltuielile de personal vor fi reduse. Există mai multe formule. Pe de o parte, sunt chestiuni care ţin de gestionarea diferită a timpului de lucru, e vorba de sume legate de ore suplimentare şi, prin regândirea lor, obţinem reduceri, unele destul de consistente, dar şi evident - nu avem cum să evităm - o formulă de disponibilizări. E absolut necesar, televiziunea are nevoie în condiţiile date de această reducere", a explicat Alexandru Lăzescu.

El a mai spus că TVR este pe pierdere din 2005, pierdere care s-a accelerat din mai multe motive: "A fost şi criza economică, care a dus la o pierdere consistentă în zona de publicitate, cam 10 milioane de euro, dar au fost şi contracte hazardate, făcute în special pe sport. Numai un astfel de contract ne-a dus la un deficit de circa 40 de milioane de euro".

Totodată, Alexandru Lăzescu a precizat că măsuri pentru reducerea deficitului TVR au fost luate şi în acest an. "Pe primul semestru din 2011 am redus deficitul cu 34-35%. Dar tot deficit a rămas. Mai mult de atât era foarte greu de făcut, pentru că, pe de o parte, avem aceste contracte în exerciţiu, care au în spate scrisori de garanţie - nu ai ce să le faci, trebuie să le execuţi ca atare -, şi, pe de altă parte, avem şi constrângeri legate de contractul colectiv de muncă", a spus Lăzescu, precizând că, în prezent, se poartă discuţii cu sindicatele din TVR. "Eu zic că avem o relaţie onorabilă şi realistă cu sindicatele. Avem discuţii permanent, astfel încât (...) să facem în aşa fel încât să afectăm cât mai puţini oameni", a mai spus Lăzescu.

Pe de altă parte, Marton Arpad, deputat UDMR, a spus că în cadrul TVR funcţionează "cel puţin" două televiziuni "de prisos". "Mi se pare logic ca o Televiziune publică să aibă un canal principal generalist, un canal cultural, unul regional şi unul pentru străinătate. Dar cam atât. Şi mai aveţi cel puţin două de prisos. Nu v-aţi gândit ca să scăpaţi de aceste canale, să vă concentraţi activitatea pe cele patru mari direcţii importante, inclusiv cu personalul valoros mişcat de colo-colo?", l-a întrebat Marton Arpad pe Lăzescu.

Şeful TVR a răspuns: "Noi sperăm să facem economii mai substanţiale". El s-a referit la reducerea costurilor de producţie. "Trebuie să funcţionăm cu un regim de producţii mai restrâns. Una din măsurile importante ţine de această reducere a producţiei. De aici vin şi reducerile de personal", a explicat Lăzescu.

În şedinţă, senatorul PNL Mircea Diaconu a spus că problemele financiare ale TVR vin şi din faptul că Legea 41 nu e foarte clară. "SRTv este o instituţie bugetară? (...) Dacă nu e instituţie bugetară, ce căutaţi la noi cu bugetul? Dacă e instituţie bugetară, de ce nu aplicaţi salarizarea unică aşa cum e în teatre, în toată ţara asta amărâtă? Şi aţi scăpat imediat de datorii. Ba dimpotrivă, aveţi aşa de mulţi bani care vă rămân, că deveniţi şi bancă pe loc. Asta e problema. Am încercat într-un moment istoric, pe o iniţiativă care nu era a noastră, să modificăm Legea 41 şi discutam destul de bine, până în punctul în care am ajuns în zona de finanţare (...) Până nu ştii ce fel de instituţie este, nu poţi face legea", a mai spus Diaconu.

În acest sens, Alexandru Lăzescu a spus că această chestiune ţine de legislaţie, însă felul în care funcţionează TVR nu este foarte diferit de ce se întâmplă peste tot în Europa.

Pe de altă parte, senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu a spus că tot aşteaptă să intre pe ordinea de zi a comisiilor pentru cultură raportul de activitate al TVR pe anul 2010. Totodată, ea i-a pus mai multe întrebări lui Alexandru Lăzescu, printre care şi care a fost dinamica numărului de angajaţi şi colaboratori al TVR în ultimii doi ani şi câţi au venit la Departamentul Ştiri, câte posturi de conducere au fost reduse în TVR, câţi directori din Televiziunea Română au salarii peste 2.000 de euro. De asemenea, ea l-a întrebat pe Lăzescu dacă este adevărat că TVR are probleme cu plata CAS-ului pentru angajaţi.

Alexandru Lăzescu i-a explicat senatorului PSD că nu are cum să îi prezinte pe loc situaţiile foarte precise, referitoare la întrebările ei.

Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2010 cu un deficit de peste 161,9 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Publică a avut, anul trecut, venituri totale de circa 571 de milioane de lei, potrivit raportului de activitate al SRTv. În mod concret, TVR a avut, anul trecut, venituri totale de 571.078.663 de lei şi cheltuieli totale de 733.002.546 de lei. Totodată, cifra de afaceri netă a SRTv a fost, anul trecut, de 531.874.300 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici