Oltea Şerban-Pârâu: Mihaela Ursuleasa era o personalitate cu o reală notorietate internaţională

Muzicologul Oltea Şerban-Pârâu a declarat pentru MEDIAFAX că Mihaela Ursuleasa era "un nume de anvergură şi o personalitate cu o reală notorietate internaţională", dispariţia ei fiind pentru viaţa muzicală românească o mare pierdere.

Urmărește
1105 afișări
Imaginea articolului Oltea Şerban-Pârâu: Mihaela Ursuleasa era o personalitate cu o reală notorietate internaţională

Oltea Şerban-Pârâu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Pentru viaţa muzicală românească este o mare pierdere, deoarece Mihaela Ursuleasa era un nume de anvergură şi o personalitate cu o reală notorietate internaţională. Speram să o pot reasculta la Berlin acum, pe 4 august, cu Orchestra Naţională de Tineret, în concertul de la Young Euro Classics, dar acest lucru nu se va mai întâmpla, aşa că voi rămâne în memorie cu Concertele nr. 2 de Şostakovici şi nr. 3 de Beethoven cu care am ascultat-o la Sala Radio în ultimii ani, două experienţe muzicale pe care le voi păstra în memorie prin personalitatea cu totul ieşită din comun a abordării", a declarat pentru MEDIAFAX muzicologul Oltea Şerban-Pârâu, redactor-şef la Radio România Cultural şi director artistic la Orchestrele şi Corurile Radio.

Orchestra Română de Tineret participă, în perioada 2 - 5 august, la cea de-a 12-a ediţie a Young Euro Classic, cel mai important festival internaţional pentru orchestre de tineret, care are loc la Berlin. România participă pentru prima oară la acest festival pe 4 august, în sala mare de la Konzerthaus, cu un concert al Orchestrei Române de Tineret dirijată de Cristian Mandeal şi care ar fi trebuit să o aibă ca solistă pe pianista Mihaela Ursuleasa.

Mihaela Ursuleasa a fost găsită decedată în apartamentul ei din Viena, joi, la vârsta de 33 de ani, se spune într-un anunţ de pe site-ul dedicat artistei ursuleasa.com.

Cauza decesului nu a fost deocamdată făcută publică.

Mihaela Ursuleasa avea programate numeroase concerte în acest an, respectiv pe 18 şi 19 august la Eisenstadt, Germania, şi pe 29 august la Varşovia, Polonia. Acestora li se adaugă un turneu pe care pianista română îl avea programat în mai multe oraşe din Brazilia, între 29 septembrie şi 9 octombrie. De asemenea, Mihaela Ursuleasa avea programate concerte şi pe 19 octombrie la Mainz, Germania, pe 24 octombrie la Berna, Elveţia, pe 12 noiembrie la München, Germania, pe 13 decembrie la Amsterdam, Olanda, şi pe 16 decembrie Kempen, Germania, potrivit site-ului EAS Musikmanagement, echipă din care pianista Mihaela Ursuleasa făcea parte.

Născută pe 27 septembrie 1978, Mihaela Ursuleasa a avut şansa, la vârsta de 13 ani, să fie ascultată de celebrul dirijor Claudio Abbado, care i-a oferit posibilitatea de a-şi construi întreaga pregătire muzicală printr-o bursă de studii la Viena, la clasa profesorului Heinz Medjimorec. Momentul decisiv al carierei sale a fost câştigarea marelui premiu la una dintre cele mai importante competiţii internaţionale, "Clara Haskil", din Elveţia - în 1999. Au urmat apariţii sub bagheta lui Claudio Abbado la Viena, la Festivalul de la Sankt Petersburg şi München, recitaluri la Roma, Frankfurt, Davos, Festivalul Schleswig-Holstein.

Mihaela Ursuleasa a concertat regulat alături de Filarmonicile din Hamburg, Köln, Bamberg, Rotterdam, Dresda şi orchestrele Wiener Symphoniker, Concertgebouw din Amsterdam, Tonhalle din Zürich, Cincinatti Symphony Orchestra, de orchestrele radio din Viena, Varşovia, Berlin. A avut apariţii încununate de succes la Carnegie Hall, Royal Symphony Hall.

Printre dirijorii cu care a colaborat se numără maeştri de seamă ai baghetei, ca Wolfgang Sawallisch, Paavo Järvi, Gerd Albrecht, Kurt Sanderling, Sir Neville Marriner şi Dennis Russel Davies.

De un real succes s-au bucurat recitalurile ei din China, Japonia (cel de la Tokyo fiind inclus în ciclul "Pianişti ai anului 2001") sau debutul londonez, în martie 2002, în Seria Internaţională de Recitaluri Harrods, la complexul South Bank. Ecourile excelente ale recitalului de debut în Canada (august 2005) i-au adus artistei noi invitaţii pentru anul 2006 - recitaluri şi concert cu Orchestra Simfonică din Montreal.

Parteneră rafinată în muzica de cameră, Mihaela Ursuleasa a apărut adesea la cele mai prestigioase festivaluri europene, îndeosebi alături de violonista Patricia Kopacinskaia.

În anul 2006, San Francisco Chronicle spunea despre Mihaela Ursuleasa că este "un fel de Beethoven".

Pe parcursul carierei sale, Mihaela Ursuleasa a lansat două albume, în 2010, "Piano & Forte" (Beethoven, Brahms, Ravel, Ginastera, Constantinescu; Berlin Classics), şi în 2011, "Romanian Rhapsody" ("Rapsodia Română nr. 1" a lui George Enescu, "Suita pentru pian" a lui Paul Constantinescu, două dansuri populare româneşti de Béla Bartók şi trei piese de Franz Schubert).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici