Prima pagină » Cultură-Media » CNDB îşi încheie stagiunea cu un nou spectacol şi o lansare de carte, pe 7 iunie

CNDB îşi încheie stagiunea cu un nou spectacol şi o lansare de carte, pe 7 iunie

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) îşi încheie marţi stagiunea, prin lansarea volumului "Dansul în secolul XX", de Isabelle Ginot şi Marcelle Michel, urmată de spectacolul "Tentaţia Sfântului Anton", cea mai nouă creaţie a coregrafei Andreea Tănăsescu, informează instituţia.
03 iun. 2011, 16:55, Cultură-Media

Marţi, de la ora 19.00, în foaierul Teatrului Naţional Bucureşti (intrarea dinspre Operetă), CNDB şi Editura Art vor lansa cartea „Dansul în secolul XX”, de Isabelle Ginot şi Marcelle Michel. Cartea, tradusă din limba franceză de Vivia Săndulescu şi îngrijită de Vava Ştefănescu, îşi propune să ofere cititorului „chei de lectură, repere, cu ajutorul cărora să se orienteze în jungla, uneori de nepătruns, a întrebărilor ce au traversat şi au stat la baza spectacolelor de dans de-a lungul secolului”.

Această lucrare a beneficiat de susţinerea programelor de sprijin pentru publicare lansate de Culturesfrance/ Ministerul francez de Afaceri externe şi europene.

Lansarea va fi urmată, de la ora 20.00, în Sala Atelier, de cel mai recent spectacol creat de coregrafa Andreea Tănăsescu – „Tentaţia Sfântului Anton”, care îmbină dansul, teatrul, marionetele şi multimedia.

„Tentaţia Sfântului Anton” are ca ax de plecare textele scrise de scriitorul Antoine de Saint Exupery, inspirate din perioada expediţiilor trăite de acesta ca pilot în Al Doilea Război Mondial şi a naufragiului în deşertul în care şi-a găsit sfârşitul.

Un robot umanoid, personificare a morţii, şi o păpuşă, simbol al inocenţei pierdute, imagine ingenuă a Micului Prinţ, se întâlnesc în finalul călătoriei „Omului” pe un pământ distrus de război şi cataclisme, fiind singurii martori ai devenirii fiinţei. Naufragiat în deşert, pendulând între viaţa şi moarte, între prezent şi trecut, „Omul” îşi întâlneşte destinul şi judecătorul. Mintea şi conştiinţa îi sunt supuse unei interesante radiografii, prin care amintirile trecute, sunt readuse la viaţă. Spaţiul este acela al interiorităţii, al memoriei, un spatiu în care limita realului este deplasată spre vis, se arată în prezentarea spectacolului.