Omagii aduse marelui actor Colea Răutu

Actorul de teatru şi film Colea Răutu a decedat, marţi, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde era internat de mai bine de o săptămână, acesta suferind de ciroză.

Urmărește
216 afișări
Imaginea articolului Omagii aduse marelui actor Colea Răutu

Omagii aduse marelui actor Colea Răutu

Tăriceanu: Colea Răutu a fost şi va rămâne unul dintre reperele culturale ale teatrului şi filmului românesc

Premierul Călin Popescu Tăriceanu îşi exprimă regretul pentru dispariţia unuia dintre seniorii teatrului românesc, actorul Colea Răutu, şi transmite sincere condoleanţe familiei îndurerate, se arată într-un comunicat transmis de Guvern.

"Personalitate complexă a vieţii artistice din România, de un farmec inegalabil, Colea Răutu a fost şi va rămâne unul dintre reperele culturale ale teatrului şi filmului românesc. Prin talentul şi charisma sa, Colea Răutu va dăinui ca o figură emblematică în inimile iubitorilor de artă dramatică şi cinematografică", se spune în comunicat.

Sergiu Nicolaescu: Colea Răutu este, după Amza Pellea, cea mai grea pierdere pentru mine

Regizorul Sergiu Nicolaescu a declarat pentru MEDIAFAX că a fost "şocat" de moartea actorului Colea Răutu, deşi o "prevedea", şi că această pierdere este, după cea a lui Amza Pellea, "cea mai dură" pe care a suferit-o.

"Sunt pierderi ireparabile (...) Nu-i vom mai vedea niciodată pe aceşti oameni", a considerat Sergiu Nicolaescu.

Referindu-se la personalitatea actorului alături de care a stat de atâtea ori pe platourile de filmare, regizorul Sergiu Nicolaescu a spus: "Colea Răutu a fost un om extrem de disciplinat ca actor, cu multă dăruire. Din păcate, era un tip rar pentru cinema", a mai spus regizorul.

Adrian Iorgulescu: Moartea lui Colea Răutu, o pierdere grea pentru scena românească

Ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, consideră decesul actorului Colea Răutu, survenit marţi seară, drept "o pierdere grea pentru scena românească şi pentru teatrul dramatic".

"A fost un actor care şi-a identificat întreaga viaţă cu scena românească, un om cu o capacitate deosebită de a da substanţă şi subtilitate rolurilor, a jucat în peste 70-75 de roluri (...). A fost un om care a avut în egală măsură talent pentru comedie, pentru dramă, pentru teatrul de revistă şi, nu în ultimul rând, un talent muzical deosebit", a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Adrian Iorgulescu.

"În adolescenţa mea, a fost unul din interpreţii de şansonete români cei mai îndrăgiţi", a mai declarat Iorgulescu, citând melodia "Coşar, coşar", pe care Colea Răutu a cântat-o.

Ministrul Culturii consideră că actorul Colea Răutu a fost "o personalitate deosebit de dotată", moartea sa fiind "o pierdere grea pentru scena românească şi pentru teatrul dramatic".

Jean Constantin: Colea Răutu a fost un artist emerit al ţării

Jean Constantin, care a colaborat cu actorul Colea Răutu în mai multe filme, precum "Toate pânzele sus!" (1976), în regia lui Mircea Mureşan, a spus că moartea cunoscutului actor este o mare pierdere pentru arta românească. "Am colaborat foarte bine cu el. Era un artist emerit al ţării, îmi pare rău pentru acest moment".

Jean Constantin şi-a amintit de vremurile în care lucra, pe platourile de filmare, cu Răutu: "Eram mai mic decât el şi îmi spunea ce să fac. Îmi zicea «Jeane, mişcă-te aşa, fă aşa pe platou»". De asemenea, el a subliniat că Răutu era atât un actor bun cât şi "un coleg extraordinar şi un om de suflet".

Jean Constantin a colaborat cu Colea Răutu în filme ca "Nemuritorii" (1974) în regia lui Sergiu Nicolaescu, sau "Zestrea domniţei Ralu" (1972) de Dinu Cocea sau "Toate pânzele sus!" (1976) de Mircea Mureşan



Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici