- Home
- Cultură-Media
- PARIS, (01.06.2011, 11:45)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
OMS consideră că folosirea telefonului mobil "poate fi cancerigenă"
Experţii internaţionali, reuniţi la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), au anunţat, marţi, că folosirea telefoanelor mobile poate fi cancerigenă, pledând pentru folosirea sistemelor hands-free şi a mesajelor de tip text (sms), informează AFP.
Urmărește
27 afișări
"Dovezile, care continuă să se acumuleze, sunt suficient de puternice pentru a justifica" o clasificare a folosirii telefonului mobil în clasa acţiunilor "ce pot fi cancerigene pentru om", a declarat Jonathan Samet, preşedintele grupului de lucru care a cuprins 30 de experţi OMS, reuniţi timp de opt zile la Lyon (Franţa).
Aceşti experţi s-au reunit sub egida Centre International de Recherche sur le Cancer (CIRC), o agenţie a OMS, pentru a studia riscurile de apariţie a cancerului din cauza "câmpurilor electromagnetice de radiofrecvenţă". Ei au analizat toate studiile realizate pe această temă.
Decizia s-a bazat pe "studii epidemiologice arătând un risc crescut de gliom, un tip de cancer al creierului asociat cu folosirea telefonului mobil", a declarat Jonathan Samet.
Această clasare înseamnă "că este posibil să existe un risc, iar noi trebuie să supraveghem de aproape legătura dintre telefoanele mobile şi riscul de cancer", a declarat Samet.
În opinia lui Gérad Lasfargues, directorul general adjunct de la Agence de Sécurité Sanitaire de l'Environnement (ANSES), sistemul de clasare folosit de CIRC era până acum neaplicabil (sau "neclasabil în ceea ce priveşte riscul de cancer pentru om"). Noua clasare este identică cu cele adoptate pentru vata de sticlă şi pentru vaporii de benzină.
"Este important ca studii suplimentare să fie realizate pentru a analiza efectele avute de utilizarea intensivă, pe termen lung, a telefoanelor mobile", a declarat Christopher Wild, directorul CIRC.
"În aşteptarea unor astfel de noi informaţii, este important să luăm măsuri pragmatice pentru a reduce nivelul de expunere (la aceste unde)", a adăugat Wild.
Kurt Straif, expert CIRC, a evocat mijloacele de a reduce nivelul de expunere.
"Ceea ce probabil antrenează cel mai mare nivel de expunere este folosirea mobilului pentru apeluri. Dacă le utilizaţi pentru sms-uri sau cu un kit hands-free pentru apeluri veţi obţine o scădere de 10 ori a gradului de expunere", a adăugat el.
Experţii estimează că, deşi există o posibilă legătură între gliomuri şi neurinomul acustic, nu este posibil să se tragă aceeaşi concluzie şi pentru alte tipuri de cancer.
Grupul de lucru nu a cuantificat riscul. Opinia profesorului Lasfargues se bazează pe un studiu realizat de Interphone, ce a analizat efectele avute de folosirea telefonului mobil până în 2004 şi a arătat o creştere cu 40% a riscului de apariţie a gliomurilor la cei mai mari utilizatori (în acea perioadă, definiţi ca utilizând aparatul, în medie, 30 de minute pe zi, timp de 10 ani).
Robert Baan, cercetător la CIRC, a subliniat dificultatea acestui demers, bazându-se pe un studiu relativ vechi. "Trebuie să fim atenţi atunci când vorbim despre utilizatori mari, deoarece datele epidemiologice au o vechime de 10 ani. Între timp, tehnologia a evoluat foarte mult, iar telefoanele moderne au o emisie mult mai scăzută în comparaţie cu cele vechi. Există o îmbunătăţire a tehnologiei, dar şi o creştere a utilizării şi este dificil să se stabilească un echilibru între cele două elemente", a adăugat el.
Experţii, care studiază riscurile generate şi de alte câmpuri electromagnetice, precum radarele, microundele, emiţătoarele de radio şi televiziune sau telecomunicaţiile fără fir, au considerat că dovezile prezentate în aceste cazuri au fost insuficiente.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk stârnește speculații după ce și-a schimbat numele în Kekius Maximus pe X
-
Masacrul din New Orleans, catalogat drept atac terorist; şeful poliţiei confirmă intenţia
-
Franţa îşi pierde influenţa în Africa. Încă o ţară a anunţat retragerea trupelor franceze
-
Rusia a oprit complet livrările de gaze spre Europa prin Ucraina în acestă dimineaţă. Efecte în lanţ pentru Moldova, Ungaria, Slovacia, Austria. Ce spune UE
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Revelion de COȘMAR pentru Brigitte Pastramă! Ce a pățit când a ajuns cu Florin, soțul ei, la locație
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe