- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (04.09.2008, 14:54)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ONB sărbătoreşte 50 de ani de la premiera "Oedipe"
Opera Naţională Bucureşti (ONB) va pune în scenă, pe 18 şi 20 septembrie, două reprezentaţii ale operei "Oedipe", de George Enescu, marcând astfel împlinirea a 50 de ani de la premiera spectacolului.
Urmărește
43 afișări
ONB sărbătoreşte 50 de ani de la premiera "Oedipe"
Potrivit ONB, cele două reprezentaţii se vor desfăşura sub bagheta dirijorului Cornel Trăilescu, montarea fiind semnată de regizorul Petrică Ionescu.
De asemenea, pe 19 septembrie, va fi organizat şi un simpozion pe tema "Oedipe, creaţie a lui George Enescu - de 50 de ani în România", ce va cuprinde dezbateri legate de această creaţie enesciană, care, potrivit mărturisirii compozitorului, este "sinteza unei vieţi întregi de studiu şi experienţă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Iohannis, despre întâlnirea cu Zelenski la care România nu participă: Mi se pare un pic neobişnuit
-
Iohannis: Eu nici nu pot să plec. Dacă aş pleca, ar trebui să o fac prin demisie
-
Oficial! Dan Şucu este noul acţionar majoritar al clubului Genoa din serie A
Opera "Oedipe" a fost compusă între anii 1921 - 1931, la conacul Marucăi Rosetti-Cantacuzino din Tescani, într-un pavilion de vară ridicat pe o colină artificială din pământ, chiar în mijlocul pădurii.
Premiera operei "Oedipe" a avul loc la Paris, pe 13 martie 1936, şi s-a bucurat de un succes imediat.
Primul tenor care l-a interpretat pe Oedipe pe scena operei din Paris a fost Andre Parnet.
Opera se inspiră din cele doua piese păstrate din ciclul de tragedii tebane ale lui Sofocle, "Oedipe la Colona" şi "Oedipe-Rege".
Libretistul operei a fost Edmond Fleg. Cariera internaţională a operei a fost, însă, întreruptă de declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, când, în 1940, Parisul a fost ocupat de armata germană.
Opera şi-a păstrat, însă, popularitatea în România, fiind de mai multe ori montată, în mod tradiţional, în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu" din Bucureşti.
O punere în scenă recentă s-a făcut în regia lui Andrei Şerban şi a provocat numeroase controverse.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe