ONG-uri susţin că focul din colindul cu "jidovi" se referă la iad şi la pedepsirea evreilor

Patru asociaţii pentru promovarea tradiţiilor cer anularea amenzii date de CNA Televiziunii Române pentru colindul cu "jidovi", argumentând că în versurile acestuia se vorbeşte despre iad şi pedepsirea evreilor pentru condamnarea lui Iisus.

Urmărește
1172 afișări
Imaginea articolului ONG-uri susţin că focul din colindul cu "jidovi" se referă la iad şi la pedepsirea evreilor

ONG-uri susţin că focul din colindul cu "jidovi" se referă la iad şi la pedepsirea evreilor

Asociaţia Basarabii, Asociaţia pentru Revigorarea Tradiţiei, Asociaţia Rost şi Cercul Studenţesc "Floarea de Foc" au adresat o scrisoare Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) şi Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), instituţiile unde a fost reclamat colindul interpretat cu ocazia relansării postului TVR 3.

Cele patru ONG-uri atrag atenţia asupra faptului că textul reprodus după interpretarea colindului cuprinde, în mod eronat, expresia "jidovan afurisit", expresia corectă din textul şi interpretarea colindului fiind "jidov neam afurisit".

"Este blestemul necunoaşterii lui Hristos, Mesia cel aşteptat de atâtea veacuri de neamul israelitean şi proorocit de profeţii săi. Arhaic vorbind afurisenia înseamnă ruperea de comunitate, anatema", susţin semnatarii scrisorii, arătând că în colind se face referire la momentul judecării lui Hristos de către Pilat în faţa mulţimii din Ierusalim şi al condamnării sale de către evrei.

Aceştia mai spun că denumirea "jidov" a intrat în limbă pe filieră maghiară şi era folosită, fără sens peiorativ, pentru evrei.

În plus, menţionarea focului se referă la "o viziune populară a iadului". "Cum spune şi textul colindului, este un spaţiu spiritual situat «nici în cer, nici pe pământ». În cultura tradiţională a satului românesc cremaţiunea nu este prezentă decât în contextul iadului", mai spun reprezentanţii celor patru asociaţii.

"Numai cineva care nu cunoaşte folclorul românesc poate considera acest colind antisemit. Ţăranul român nu era antisemit", spun semnatarii scrisorii citându-l pe specialistul în etnologie Aurel Bodiu.

Aceştia mai menţionează că există o categorie de colinde care se referă la Judecata de Apoi şi iertarea sau pedeapsa pe care o primesc diferite personaje istorice, acest colind făcând parte din această categorie.

"Ţinând cont de aceste argumente considerăm că este o eroare să aplicăm consideraţii de discriminare unui patrimoniu care ţinteşte cu precădere domeniul spiritual. (...) Avem încredere că veţi lua cea mai bună decizie în legătura cu acest caz şi veţi revoca decizia de amendare a postului de televiziune TVR 3", se arată în încheierea scrisorii.

Colindul la care se face referire a fost interpretat de grupul de colindători Ansamblul "Dor Transilvan", în cadrul emisiunii de relansare a postului TVR 3, pe 6 decembrie.

"A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum", potrivit unui fragment din colind, publicat de Revista 22.

Postul TVR 3 a fost reclamat la CNA şi CNCD de către Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22. CNCD a direcţionat petiţia primită către CNA, această instituţie din urmă având competenţa să soluţioneze acest caz.

Astfel, Televiziunea Română a fost amendată, joi, cu 50.000 de lei de CNA pentru difuzarea colindului, pe TVR 3 şi TVR Cluj.

În acest context, Patriarhia Română a transmis că nu aprobă manifestările care instigă la antisemitism, ură religioasă sau etnică, subliniind că nu pot fi folosite colindele ortodoxe româneşti pentru a răspândi vrajbă între oameni.

Reacţii negative faţă de difuzarea colindului au fost exprimate şi de Ambasada Israelului, Ambasada SUA, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din Cluj şi Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel".

Societatea Română de Televiziune a transmis că alegerea colindelor interpretate, în direct, de Ansamblul "Dor transilvan", a aparţinut Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj, fapt pentru care a sesizat Consiliul Judeţean Cluj.

Directorul centrului clujean, Tiberiu Groza, care era şi director artistic al Ansambulului folcloric "Dor Transilvan", a demisionat, vineri, spunând că îşi asumă în totalitate responsabilitatea pentru selecţia colindelor care au fost difuzate în 6 decembrie la TVR3 şi TVR Cluj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici