ONG-urile fac apel la Parlament şi Guvern să salveze televiziunea publică

Nouă organizaţii neguvernamentale, între care ActiveWatch şi CJI, fac apel la Parlament şi la Guvern să salveze televiziunea publică, precizând că schimbarea actualei legi de funcţionare a SRTv şi SRR este primul pas pentru depolitizarea şi reformarea serviciilor publice de radio şi televiziune.

Urmărește
531 afișări
Imaginea articolului ONG-urile fac apel la Parlament şi Guvern să salveze televiziunea publică

ONG-urile fac apel la Parlament şi Guvern să salveze televiziunea publică (Imagine: Alexandru Solomon/ Mediafax Foto)

Apelul către Parlament şi Guvern este făcut, prin intermediul unei scrisori, de ActiveWatch, Convenţia Organizaţiilor de Media, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), FRJ MediaSind, Centrul de Resurse Juridice, Expert Forum, Miliţia Spirituală, Funky Citizens şi Centrul Român de Politici Europene.

"Organizaţiile semnatare adresează un nou apel Parlamentului şi Guvernului să întreprindă demersurile necesare în vederea salvării televiziunii publice şi să restaureze demnitatea acestei instituţii şi a salariaţilor săi", spun cele nouă organizaţii, în documentul adresat premierului Dacian Cioloş, ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, membrilor Comisiilor de cultură arte şi mass-media ale Senatului şi Camerei Deputaţilor şi membrilor Comisiilor pentru buget, finanţe şi bănci din Parlament.

"Recentele evenimente din televiziunea publică au readus în atenţia mediului politic şi a mass-media situaţia gravă în care se află Societatea Română de Televiziune (SRTV). Noile procese câştigate de o parte a salariaţilor vor avea un impact puternic asupra exerciţiului financiar, SRTV anunţând deja că se confruntă cu imposibilitatea achitării salariilor. Pierderile financiare se acumulează de la an la an, contribuind la creşterea datoriilor instituţiei. Achitarea imenselor datorii are ca efect restrângerea dramatică a producţiei editoriale, punând sub semnul întrebării îndeplinirea misiunii publice pentru care această instituţie există", spun organizaţiile semnatare.

Potrivit acestora, niciun demers de salvare a TVR nu poate fi serios dacă nu este însoţit de o modificare radicală a Legii numărul 41 din 1994, privind funcţionarea Societăţii Române de Televiziune şi a Societăţii Române de Radiodifuziune, care din punctul de vedere al celor nouă organizaţii este "o lege vetustă care a permis actuala situaţie, prin politizarea instituţiei şi prin lipsa de control a conducerilor administrativă şi executivă, principalele cauze ale abuzurilor, corupţiei interne şi a managementului defectuos".

"De aproape 12 ani, societatea civilă cere modificarea legii 41/1994 pentru ca televiziunea şi radioul public să-şi poată îndeplini misiunea publică, iar cetăţenii să beneficieze de informaţii corecte şi programe de calitate. Întreg mediul politic, cu excepţia unor iniţiative individuale, a sabotat acest proces de modificare a legii, nedorind să piardă controlul asupra celor două instituţii. Reflexul controlului este atât de puternic încât nici scăderea mizei SRTV cauzată de actualul dezastru financiar al instituţiei şi de audienţele tot mai mici nu a schimbat semnificativ atitudinea politicului faţă de SRTV", mai spun organizaţiile.

Acestea mai afirmă că, după ani de zile de ignorare, Parlamentul redescoperă existenţa televiziunii publice. "Salutăm dezbaterile din comisiile parlamentare de specialitate şi interesul senatorului Georgică Severin pentru modificarea legii, dar considerăm că proiectul depus de domnia sa este insuficient, fiind nevoie de o modificare structurală a legii", spun cele nouă organizaţii.

Totodată, "pentru ca intervenţia Parlamentului să nu se rezume la o cârpeală utilă într-un an electoral", cele nouă organizaţii susţin "necesitatea unei intervenţii sistemice, care să se adreseze nevoilor urgente ale instituţiei, dar să şi prevină repetarea actualei situaţii prin modificarea legii de funcţionare a mediilor publice". "Schimbarea legii este primul pas pentru depolitizarea şi reformarea serviciilor publice de radio şi televiziune, iar un astfel de demers trebuie să întrunească un nivel ridicat de consens politic pentru a putea fi pus în practică", mai afirmă organizaţiile.

De asemenea, cele nouă organizaţii cer autorităţilor să intervină urgent pentru scoaterea TVR din impasul economic în care se află, inclusiv prin actualizarea nivelului taxei, cel mai mic din Europa şi aflat la acelaşi nivel de 12 ani. "Oricât de nepopulară ar fi, măsura ar contribui semnificativ la creşterea veniturilor SRTV, fără a avea un impact semnificativ asupra bugetului gospodăriilor. De asemenea, considerăm că se impun măsuri legislative care să regleze actuala situaţie în care un număr exagerat de mare de gospodării beneficiază de scutiri de la achitarea taxei TVR", spun organizaţiile semnatare.

"Într-o piaţă media dominată de posturi de propagandă controlate de politicieni sau de afacerişti penali, în care jurnalismul independent se refugiază în iniţiative online, există mai mult ca oricând şansa şi necesitatea restaurării misiunii publice a presei, iar mediul cel mai potrivit în acest sens este cel al televiziunii şi radioului public. Doamnelor şi domnilor parlamentari, daţi dovadă de responsabilitate şi nu rataţi (şi) această ultimă şansă de salvare a televiziunii publice!", concluzionează organizaţiile.

Apelul celor nouă organizaţii vine în contextul în care, marţi, de la ora 14.00, Comisiile de cultură şi Comisiile pentru buget ale Parlamentului vor analiza, într-o şedinţă reunită, situaţia financiară a TVR. Dezbaterea se va desfăşura în prezenţa premierului Dacian Cioloş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici