Opera completă a lui Kafka, publicată pentru prima dată în cehă

Integrala operelor lui Franz Kafka, autor ceh de origine evreiască, unul dintre cei mai mari scriitori în limba germană, care a fost interzis de nazişti şi trecut sub tăcere de comunişti, a fost publicată pentru prima dată la Praga, oraşul său natal unde este considerat un străin, potrivit AFP.

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului Opera completă a lui Kafka, publicată pentru prima dată în cehă

Opera completă a lui Kafka, publicată pentru prima dată în cehă

"Obiectivul meu principal este să văd că Franz Kafka se înscrie în conştiinţa generală, nu ca o imagine caricaturizată pe tricouri, ci ca pe o bijuterie a culturii noastre", a subliniat Marketa Malisova, director al Centrului Franz Kafka din Praga.

În ultimii zece ani, angajaţii acestei instituţii şi-au petrecut timpul cu traducerea romanelor, basmelor, corespondenţei şi jurnalelor intime ale lui Kafka (1883 - 1924). Au rezultat astfel 13 volume, dintre care ultimul, "Scrisori către prieteni şi alte corespondenţe", tocmai a fost lansat pe piaţă în 850 de exemplare.

Turiştii din lumea întreagă veniţi la Praga pot  "merge pe urmele lui Kafka" pe străzile strâmte ale oraşului şi cumpăra suveniruri care exploatează imaginea scriitorului, de la ceşti de ceai la mouse pad-uri, dar nu au avut, până acum, la dispoziţie integrala operelor sale publicată în cehă.

Kafka  s-a născut într-o familie de evrei vorbitoare de limbă germană în imperiul austro-ungar, a murit cetăţean al primei Republici Cehoslovace, a fost martor la frământările naţionaliste ceheşti, la vâlvătăile anti-germane şi la antisemitism, dar nu a găsit niciodată în oraşul său natal "un spaţiu liber pentru a fi publicat", a explicat Malisova.

Timp de mai multe generaţii, programele şcolare l-au omis pe autorul celebrelor romane "Metamorfoza", "Procesul" şi "Castelul".

"Kafka era un profet. A simţit că societatea este bolnavă, a văzut ceea ce alţii nu vedeau încă. De aceea, tuturor celor care erau la putere le era teamă de el", a spus scriitorul ceh Arnost Lustig, preşedinte onorific al Societăţii Franz Kafka din Praga. "El a vorbit pentru prima dată de un om acuzat pe nedrept, condamnat la capătul unui proces la care nu a asistat şi în final executat. Aceasta a fost, de altfel, soarta milioanelor de evrei în timpul celui de-al doilea război mondial", a adăugat Lustig, un supravieţuitor al Holocaustului.

Numele lui Kafka a dat naştere în cehă unui cuvânt nou, "kafkarna" care defineşte o situaţie angoasanta care atinge absurdul.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici