Opera italiană a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural al Naţiunilor Unite

Unesco, agenţia culturală a ONU, a inclus opera italiană, artă veche de patru secole, care îmbină costumele, teatrul şi muzica, în categoria patrimoniului cultural imaterial.

Urmărește
130 afișări
Imaginea articolului Opera italiană a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural al Naţiunilor Unite

Sursa foto: twitter.com/UNESCO

Opera italiană s-a dezvoltat la sfârşitul anilor 1500 şi începutul anilor 1600 la Florenţa, la curtea familiei Medici, notează BBC.

De obicei, aceasta implică intrigi complicate, o punere în scenă elaborată şi interpretări virtuoase.

Interpretarea cântecelor de operă se alătură altor practici italiene renumite, cum ar fi prepararea de pizza şi arta de a escalada vârfurile alpine.

"Aceasta este o confirmare oficială a ceea ce ştiam deja: opera este o excelenţă mondială", a declarat ministrul italian al culturii, Gennaro Sangiuliano, după decizia UNESCO.

Unesco a descris opera italiană ca fiind "un mod de a cânta controlat fiziologic care măreşte puterea de susţinere a vocii în spaţii acustice precum amfiteatrele şi bisericile".

Aceasta a adăugat că arta promovează "coeziunea colectivă şi memoria socio-culturală", fiind, de asemenea, "un mijloc de exprimare liberă şi de dialog între generaţii".

Primul mare compozitor de operă este considerat a fi italianul Claudio Monteverdi, care a trăit între 1567 şi 1643.

Cotidianul italian La Repubblica subliniază că această distincţie vine în ajunul tradiţionalei inaugurări a stagiunii 2023-24 a operei La Scala.

În prezent, există aproximativ 60 de teatre de operă în Italia - un record mondial -, în timp ce cântăreţi de operă precum tenorul Luciano Pavarotti, din secolul al XX-lea, au fost veneraţi ca vedete majore.

Unesco a mai enumerat ceviche-ul peruvian, pictura pe ricşă din Bangladesh, meşteşugurile ceramice uzbece, ţesutul de pânză din Coasta de Fildeş şi alte câteva obiceiuri şi tradiţii ca făcând parte din patrimoniul cultural imaterial al umanităţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici