Opera Metropolitan din New York ar putea intra în faliment peste doi ani

Managerul general al Operei Metropolitan din New York a declarat că instituţia pe care o conduce "ar putea intra în faliment peste doi-trei ani" dacă nu îşi va reduce cheltuielile, informează bbc.co.uk.

Urmărește
125 afișări
Imaginea articolului Opera Metropolitan din New York ar putea intra în faliment peste doi ani

Opera Metropolitan din New York ar putea intra în faliment peste doi ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Peter Gelb, managerul general al celebrei instituţii newyorkeze, a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat pentru emisiunea "Music Matters" a postului BBC Radio 3, în care a vorbit despre problemele financiare cu care se confruntă Opera Metropolitan din New York.

El a propus o reducere cu 16% a costurilor de producţie - cifrate la 200 milioane de dolari - prin modificarea condiţiilor de muncă ce vizează orchestra şi corul instituţiei newyorkeze.

În schimb, Peter Gelb a apărat decizia conducerii de la Metropolitan Opera de a cheltui 169.000 de dolari pe amenajarea unui câmp de maci pe scena operei newyorkeze pentru spectacolul "Prince Igor".

Sindicatul de la Metropolitan Opera a ameninţat deja conducerea cu intrarea angajaţilor în grevă dacă salariile acestora vor fi reduse. Salariile lor fac deja obiectul unor discuţii, înainte ca actualele contracte ale soliştilor şi muzicienilor să expire la sfârşitul lunii iulie.

"Este în joc, în definitiv, viitorul Operei Metropolitan. Chiar dacă aş fi cel mai prost manager din lume, atunci când afli că două treimi din costurile de funcţionare merg către sindicate, îţi dai seama că acesta este segmentul din care trebuie să se opereze anumite reduceri", a declarat Peter Gelb.

El speră să modifice o regulă în vigoare care garantează membrilor din orchestră şi cor faptul că vor fi plătiţi pentru cel puţin patru reprezentaţii pe săptămână, în condiţiile în care aceşti artişti participă la un număr mai mic de reprezentaţii săptămânale.

Vorbind despre criticile aduse operei newyorkeze, potrivit cărora producţiile acestea costă mult prea mult, Peter Gelb a spus că a reuşit deja să "economisească o cantitate mare de bani" prin intermediul unor proiecte ce vor fi realizate în regim de coproducţie.

Gelb mai spune că scăderea numărului de spectatori de la Opera Metropolitan poate fi explicată, parţial, prin reducerea finanţărilor pentru producţiile instituţiei.

"Box office-ul nostru nu a crescut, a rămas constant şi reprezintă un domeniu care va scădea - nu este un secret faptul că în Statele Unite numărul spectactorilor de operă urmează să scadă. Metropolitan Opera are 3.800 de locuri, fiind mult mai mare decât oricare operă din Europa. Primim spectatori noi, aparţinând unui public tânăr, dar publicul tânăr nu este suficient de numeros pentru a înlocui publicul vârstnic care dispare", a explicat Peter Gelb.

El consideră, de asemenea, că transmisiunile live în cinematografe ale spectacolelor de la Metropolitan Opera nu îi încurajează pe oameni să evite să meargă la teatrele tradiţionale de operă.

"La un cinematograf din America, care transmite un spectacol de operă, 75% din public sunt spectatori trecuţi de 65 de ani, iar 30% dintre ei sunt trecuţi de 75 de ani. Aceşti oameni sunt prea bătrâni pentru a se mai deplasa la sediul Metropolitan, aşadar au şansa de a continua să vadă operă, mergând la cinematografele apropiate de locuinţele lor", a declarat managerul general al operei newyorkeze.

El consideră, de asemenea, că transmisiunile în sistem HD s-au dovedit un produs de mare succes pe plan mondial, dând exemplu Germania, unde pentru o singură reprezentaţie la opera naţională din această ţară, susţinută de regulă în serile de sâmbătă, se vând între 30.000 şi 35.000 de bilete la cinematografele partenere cu această instituţie.

Pe de altă parte, Peter Gelb a criticat lipsa programelor educaţionale ce vizează opera şi artele din şcolile generale din Statele Unite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici