Opera Naţională Bucureşti: Numărul de persoane care ar trebui să fie disponibilizate în instituţie este de 39, nu 131

Opera Naţională Bucureşti precizează, ca urmare a anunţului declanşării acţiunilor de protest făcut de salariaţii instituţiei, că ONB ar trebui să disponibilizeze 39 de persoane, ceea ce reprezintă 7% din totalul angajaţilor, şi nu 131 de persoane (21% din total), informează un comunicat.

Urmărește
317 afișări
Imaginea articolului Opera Naţională Bucureşti: Numărul de persoane care ar trebui să fie disponibilizate în instituţie este de 39, nu 131

Opera Naţională Bucureşti: Numărul de persoane care ar trebui să fie disponibilizate în instituţie este de 39, nu 131 (Imagine: Mediafax Foto)

"Reducerea posturilor din cadrul ONB, hotărâtă de către MCPN, nu corespunde procentului de 21% din angajaţii actuali ai instituţiei. Din numărul de 631 de posturi cuprinse în organigrama ONB, sunt ocupate în prezent (16.12.2010) numai 539, locurile vacante rezultând din posturi eliberate în decursul ultimilor doi ani şi neocupate ulterior din cauza repetatelor blocări de posturi impuse prin ordonanţe. Dat fiind că numărul actual de posturi ocupate este de 539, iar MCPN a impus limita maximă de 500 de angajaţi pentru Opera Naţională Bucureşti, rezultă că numărul de persoane care ar trebui disponibilizate este de 39, ceea ce reprezintă 7% din totalul posturilor ocupate", se arată în comunicatul ONB, remis ca urmare a protestului adresat de Federaţia Artiştilor Interpreţi din România (FAIR) şi de Sindicatul Operei Naţionale din Bucureşti în atenţia Guvernului şi a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), referitor la problema reducerii numărului de posturi din cadrul teatrului liric bucureştean.

Astfel, pentru a găsi o soluţie pentru respectarea prevederilor impuse de minister şi, în acelaşi timp, pentru a permite o derulare în limite decente a activităţii artistice curente, conducerea ONB propune "soluţia externalizării unor servicii auxiliare". "Acest proces se va face prin preluarea de către firme specializate a personalului deja angajat, pentru a nu exista persoane scoase în şomaj. În acest fel, instituţia şi-ar putea proteja personalul actual, respectând limitele impuse de minister şi păstrând intact întregul colectiv artistic, astfel încât activitatea specifică să nu fie afectată", susţine ONB.

De asemenea, conducerea ONB precizează, în comunicat, că nu cunoaşte "conţinutul negocierilor" dintre Sindicatul ONB şi MCPN, întrucât primul a evitat să stea la masa tratativelor cu conducerea ONB.

"Soluţia propusă de ONB este cea mai decentă rezolvare temporară a situaţiei financiare dificile în care se află întregul sistemul instituţional din România. Această propunere de externalizare a unor servicii auxiliare este o variantă de reorganizare menită să îi protejeze pe actualii angajaţi şi în primul rând colectivele artistice ale Operei Naţionale Bucureşti. Dacă Sindicatul ONB nu doreşte periclitarea activităţii curente a instituţiei, conlucrarea în vederea soluţionării acestei situaţii în mod favorabil pentru toate părţile implicate ar fi preferabilă în locul demarării acţiunilor de protest", se mai arată în comunicat.

Salariaţii din Opera Naţională Bucureşti au anunţat, miercuri, printr-un comunicat, că vor demara acţiuni legale de protest în faţa Guvernului, Ministerului Culturii şi Uniunii Democratice a Maghiarilor din România, după ce ministerul a decis reducerea cu 21% a numărului de posturi.

Sindicaliştii din Opera Bucureşti au luat la cunoştinţă că Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a hotărât reducerea cu 21% a posturilor din Opera Naţională Bucureşti, fără a ţine cont de rezultatul negocierilor cu sindicatele sau de Hotărârea Consiliului Administrativ al instituţiei.

"Ministerul Culturii reduce 131 din posturile Operei Naţionale Bucureşti în condiţiile în care Consiliul Administrativ a hotărât că numărul de posturi, absolut necesar desfăşurării activităţii, este de 550 de posturi, instituţia se află la jumătatea stagiunii, eventualele concedieri efectuate în acest moment având efecte dezastruoase asupra activităţii, iar posturile sunt deja blocate de trei ani de zile", se arată în comunicatul remis miercuri agenţiei MEDIAFAX.

Sindicaliştii mai arată că această decizie demonstrează că Ministerul Culturii nu respectă soluţiile găsite ca urmare a discuţiilor dintre reprezentanţii sindicatelor şi cei ai ministerului încă de la începutul lunii noiembrie.

"Artiştii interpreţi, personalul tehnic şi administrativ de specialitate sunt profund nemulţumiţi de faptul că Ministerul Culturii nu respectă principiile Dialogului Social, dovedind o totală lipsă de respect faţă de hotărârile adoptate împreună cu partenerii sociali. Federaţiile sindicale au încercat în repetate rânduri să evite declanşarea unor proteste legale, de amploare, într-o perioadă tensionată din punct de vedere social, dar, totodată, constată că nu găsesc în Ministerul Culturii un partener de dialog real, cu care să poată rezolva la masa negocierilor problemele instituţiilor de cultură", se mai arată în comunicat.

Sindicaliştii spun că au susţinerea Federaţiei Internaţionale a Muzicienilor-FIM şi a Federaţiei Internaţionale a Actorilor-FIA şi, având în vedere situaţia dramatică, salariaţii din Opera Naţională Bucureşti ameninţă că vor demara acţiuni legale de protest în perioada următoare, în faţa Guvernului, Ministerului Culturii şi UDMR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici