Opera Naţională în 2013: Invitaţi străini, o gală Alina Cojocaru şi transmisii de la Metropolitan

Spectacolele "Lacul lebedelor" şi "Othello", montări ale regizorilor Paul Curran şi Stephen Barlow, concerte cu artişti români de renume internaţional, o gală dedicată balerinei Alina Cojocaru şi transmisii live de la Metropolitan Opera se numără printre proiectele Operei Naţionale în sezonul 2013-2014.

Urmărește
1430 afișări
Imaginea articolului Opera Naţională în 2013: Invitaţi străini, o gală Alina Cojocaru şi transmisii de la Metropolitan

Opera Naţională în 2013: Invitaţi străini, o gală Alina Cojocaru şi transmisii de la Metropolitan (Imagine: Alexandru MIhaescu/Mediafax Foto)

Răzvan Ioan Dincă, noul directorul general al Operei Naţionale Bucureşti (ONB), a prezentat, duminică seară, într-o conferinţă de presă, planurile sale de management pe termen scurt, mediu şi lung în ceea ce priveşte instituţia a cărei conducere a preluat-o în urmă cu trei luni.

Astfel, pe scena Operei Naţionale va fi montat spectacolul "Lacul lebedelor". "Este «Lacul lebedelor» al lui GhGheorghe Iancuîntr-o formă oarecum nouă. El s-a jucat în foarte puţine reprezentaţii (...) era păcat să nu-l redăm publicului într-o formă puţin cosmetizată de către maestrul Gheorghe Iancu, un mare coregraf şi un extraordinar dansator român cu o carieră internaţională", a spus Răzvan Ioan Dincă.

Va urma spectacolul "Othello", care va avea premiera în timpul Festivalului Enescu, şi va fi reluată opera "Faust", în regia lui Alexandru Tocilescu, un spectacol care "încă se susţine foarte bine", din punctul de vedere al lui Răzvan Ioan Dincă.

El a precizat că în repertoriul Operei Naţionale Bucureşti se vor regăsi şi doi mari regizori de operă, Paul Curran şi Stephen Barlow. "Vorbesc despre nişte oameni care montează la Covent Garden, la Metropolitan, la Deutsche Oper Berlin, la Wiener Staatsoper, nişte regizori absolut fabuloşi şi care au acceptat să vină în repertoriul nostru cu două producţii, şi anume «Rigoletto», la începutul anului viitor, şi, la finalul anului viitor, începutul stagiunii 2014-2015, cu «Traviata». Cred că direcţia aceasta, şi anume de a aduce colaborări internaţionale cu mari creatori de teatru şi de operă (...) va face ca această operă să devină importantă în Europa", a spus Răzvan Ioan Dincă.

Un alt proiect al lui Dincă este acela de a-i invita pe cei peste o sută de artişti români de renume internaţional să cânte pe scena Operei Naţionale Bucureşti. "Vrem să-i aducem acasă, să cânte de fiecare dată când au ocazia, pentru că ei performează efectiv pe scene foarte mari ale lumii. Sunt mari valori, noi nu le putem ţine, pentru că nu putem să le asigurăm onorarii cum câştigă ei în străinătate (...), dar putem, apelând la calitatea pe care o au ei, putem să îi aducem frecvent în România să cânte câte un spectacol, câte un concert", a spus Răzvan Ioan Dincă.

În această direcţie s-a încadrat şi Gala "Giuseppe Verdi - Richard Wagner", care s-a desfăşurat duminică seară, la Opera Naţională Bucureşti, şi care a adus-o pentru prima dată pe cea mai importantă scenă lirică a ţării pe soprana Valentina Naforniţă, o vedetă internaţională a genului, care a fost primită cu foarte multă căldură de publicul român. Alături de aceasta, pe scena ONB s-au aflat alţi doi artişti de renume internaţional, respectiv tenorul Alexandru Badea şi basul Dan Paul Dumitrescu.

Pe de altă parte, Răzvan Ioan Dincă a precizat că publicul român va putea vedea şi spectacole live transmise de la Metropolitan Opera din New York.

"Am obţinut dreptul de a prelua live spectacolele de la Metropolitan şi acest lucru cred eu că e de bun augur. Urmează să vedem în ce formă vom face acest lucru. Sunt mai multe variante, mă gândeam, spre exemplu, în perioada verii, în aer liber, în faţa Operei, într-un spaţiu special amenajat", a spus Dincă, precizând că aceste transmisii vor putea fi realizate cel mai probabil începând "de stagiunea viitoare" sau "poate chiar de la începutul anului viitor".

Totodată, Opera Naţională Bucureşti o va avea ca invitată specială pe balerina Alina Cojocaru, angajată a Companiei Regale de Balet de la Covent Garden. "Vom organiza o gală în jurul acestei mari balerine române, în luna noiembrie", a explicat directorul Operei Naţionale Bucureşti.

Răzvan Ioan Dincă a mai spus că nu doreşte "o continuitate a ceea ce a fost" înainte ca el să preia conducerea Operei Naţionale.

"Nu doresc neapărat o continuitate a ceea ce a fost. Aş schimba mult din ceea ce a fost. În acelaşi timp, trebuie apreciate lucruri, trebuie apreciată dăruirea unor ansambluri, spre exemplu, baletul munceşte foarte mult, corul munceşte foarte mult, orchestra. Sunt oameni care-şi dăruiesc viaţa pe un salariu de nimic unui gen. În organizare, pot să spun că lucrurile nu au fost aşa cum trebuie", a spus Răzvan Ioan Dincă.

El a precizat că, în mod cert, în ceea ce priveşte implicarea soliştilor, "se va schimba optica". "Va exista o echipă de bază, care va putea fi capabilă să facă aproape toate titlurile din repertoriu, spun aproape toate pentru că sunt titluri care nu au distribuţie în România (...) În rest, ar fi bine să aducem, în afară de această mică echipă, formată din 30-40 de oameni, artişti români, în special din străinătate, dar nu numai români. Această artă care este cântatul nu ţine cont de bariere lingvistice, prin urmare, putem să aducem din orice ţară pe oricine se poate ridica la standardul pe care noi ni-l dorim de acum încolo", a explicat directorul general al Operei Naţionale Bucureşti.

Un alt proiect important al lui Răzvan Ioan Dincă este muzeul Operei Naţionale Bucureşti, care va funcţiona în continuare în sediul Operei, însă într-o nouă formulă.

"Am văzut că muzeul, la ora actuală, nu arată aşa cum trebuie, nu vorbeşte despre istoria Operei, nu e ilustrat într-un mod atractiv şi modern. Eu promit că, până la finalul stagiunii, el va arăta aşa cum trebuie (...) Am constatat că sunt nenumărate obiecte împrăştiate prin Operă, obiecte foarte vechi, foarte importante. Ele trebuie puse laolaltă şi redate într-un fel publicului", a spus Dincă.

Pe de altă parte, Răzvan Ioan Dincă a spus că va colabora cu Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" din Bucureşti, instituţie pe care a condus-o înainte de a deveni directorul general al Operei Naţionale Bucureşti. În prezent, directorul interimar al Teatrului de Operetă este Alina Moldovan, care a făcut parte, alături de Răzvan Ioan Dincă, din conducerea Operetei, timp de şase ani.

"Opereta e pe mâini bune. Sunt într-o relaţie foarte frumoasă cu Teatrul Naţional de Operetă", a spus Răzvan Ioan Dincă. "Sigur că vom colabora, dar vom colabora mai ales în organizarea unor evenimente comune. La Operetă există Festivalul «Viaţa e frumoasă». Vom introduce Opera Naţională în acest program, poate vom vom face şi o stagiune comună. Este însă foarte complicat să discutăm despre o posibilitate de colaborare artistică, pentru că este complicat să amesteci aceste genuri şi din pricina faptului că, în general, oamenii fac confuzie destul de mare între operă şi operetă. Dacă mai creăm şi noi această confuzie, cred că nu este bine", a mai spus Dincă.

Răzvan Ioan Dincă a preluat funcţia de director al Operei Naţionale Bucureşti în decembrie 2012, după ce a câştigat un concurs organizat în acest sens de Ministerul Culturii. Dincă l-a înlocuit atunci pe Cătălin Ionescu-Arbore, care a condus Opera Naţională din 2006.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici